Împreună creștem cititori: Să citim… online!

de / February 13th, 2017 / 397 vizualizari

Tehnologia este din ce în ce mai atractivă pentru tinerele generații. Azi, copiii de nici 2 ani știu să mânuiască telefoane inteligente și tablete, având acces astfel, încă de foarte devreme, la informații foarte variate. Digitalizarea facilitează lucrul direct cu materialul scris, existând posibilitatea de a căuta ceva, de a sublinia informațiile relevante fără efecte negative asupra suportului grafic și de a distribui rapid și ușor paragrafele interesante cu prietenii. Totul este la un click distanță. Este clar de ce generațiile actuale preferă tehnologia în detrimentul materialelor tipărite. Un motiv în plus să ne folosim de preferința lor pentru tehnologie ca să îi apropiem de citit.

Pe piață există o multitudine de variante de e-book reader, pentru fiecare buzunar, iar cărțile electronice au prețurile semnificativ mai scăzute decât cele tipărite. Un avantaj (pentru părinți, oarecum) al «trecerii în online» este spațiul. Cărţile electronice ocupă foarte puţin spaţiu de memorie, toate cărţile scrise vreodată în lume încăpând pe un hard disc cu dimensiuni mai serioase. Totodată, nu există nici un efect negativ asupra vederii, întrucât eReader-ele moderne folosesc un tip de display numit eInk (e-cerneală sau „cerneală electronică”), care imită foarte bine cititul dintr-o carte tiparită.

În ceea ce priveşte confortul de zi cu zi, în acest format, cărţile sunt mult mai accesibile şi „mai portabile”. Astfel, copiii pot lua cu ei tableta peste tot și să citească în pauze sau când așteaptă la diversele programări. Este extrem de avantajos și faptul că există posibilitatea de a modifica mărimea şi culoarea literelor, de a varia intensitatea iluminării ecranului. Totodată, multe e-book-uri nu au acces la internet, astfel că nu există riscul distragerii atenției de la lectură.

Biblioteca online este, totodată, o opțiune modernă pentru a promova lectura în rândul copiilor. Unele școli sunt abonate la reviste și biblioteci online și au amenajat un spațiu în incinta școlii unde elevii pot accesa informațiile care îi interesează de pe calculatoare.

Dacă totuși vi se pare prea extrem cititul online, alternați variantele. O sursă suplimentară de lectură nu este niciodată de neglijat. Doar așa puteți ajuta copilul să devină un adult de succes!

Vezi toate ideile și lasă-ne comentarii cu ideile tale>>

Preia bannerul campaniei pe blogul tău! Dacă ai nevoie de alte dimensiuni, scrie-ne pe [email protected].

Urmărește și susține campania pe Facebook cu hashtagul #impreunacrestemcititori

Mulțumim!

Sursă foto

# # # # # #

Patricia Lidia

Inginer, femeie și mamă în viața reală, autor de texte pentru copii și jurnalist cultural neoficial în viața virtuală...

Un comentariu

Comenteaza

Scrie un comentariu

Alte articole
asemantoare