Copiii de etnie rromă sunt super-eroi în povești

Copiii de etnie rromă sunt super-eroi în povești – propria poveste de viață, dar și povești ficționale

de / June 17th, 2019 / 529 vizualizari

De când colaborez mai mult cu școli din mediul rural mai depărtate de localități principale și cu Penitenciarul Timișoara, am învățat să renunț la prejudecăți și preconcepții și să îmbrățișez lumea așa cum este ea, în diversitatea ei etnică și culturală. Așa am ajuns să cunosc mai bine cultura rromă, să mă rușinez de cât de ușor judecam fără să cunosc istoria și cultura lor.

În fiecare săptămână mă întâlnesc cu clase întregi de copii zglobii și curioși, indiferent din ce mediu social vin și care în acea oră împreună lasă deoparte grijile și problemele de acasă și mă ascultă cuminți și interesați. Și mereu le vorbesc despre ruperea cercului vicios, despre puterea interioară a fiecăruia și posibilitatea de a fi, odată, cineva.

Povestea kendamei pierdute de Adina Rosetti

Povestea kendamei pierdute de Adina RosettiCând am primit Povestea kendamei pierdute, carte scrisă şi publicată ca parte a proiectului Noii Povestitori, un proiect al Asociației Cu Alte Cuvinte destinat autorilor de literatură pentru copii care îşi doresc să includă în operele lor şi copii de etnie rromă, am simțit un fior de neliniște. Oare cum vor reacționa copiii de etnie rromă când vor descoperi personaje de aceeași etnie cu ei? Oare ce părere vor avea cadrele didactice și colegii lor români? Oare ar fi bine să subliniez etnia personajelor?

După ce le-am citit însă acest roman scurt, am realizat că aveam emoții degeaba: cartea nu pune accentul pe elementele negative ale societății, ci ne arată cum pot fi ele depășite prin prietenie, puterea implicării și înlăturarea preconcepțiilor și discriminării, iar copiii, indiferent de etnie, sunt la fel, au aceleași pasiuni și năzuințe (am scris despre această primă lectură aici).

Deoarece au fost atât de încântați de această carte, am cerut Asociației Cu Alte Cuvinte și alte titluri pe care le-aș putea citi, și alte cărți care să îi captiveze. Cărțile cu personaje de etnie rromă sunt foarte puține.

Strada Zambila de Fanny Chartres

Strada Zambila de Fanny ChartresIlinca și Zoe sunt două fetițe a căror părinți au plecat, asemenea multor familii de români, peste hotare, ca să poată să le ofere fetelor lor o viață așa cum cred ei că ar trebui să aibă, ca atâția alți emigranți, ”căpșunari”, cum erau jigniți într-o perioadă românii care lucrau peste hotare. Dar cuvântul ”căpșunari” este o etichetă grea aplicată tuturor celor plecați din țară în căutarea unei vieți mai bune pentru copiii lăsați în urmă acasă. Însă părinții lor nu sunt deloc ”căpșunari”: tatăl, medic, și-a găsit de lucru la o clinică din Franța, iar mama, fostă profesoară, îngrijește bătrâni; dar Ilinca crede că nu merită să părăsești pe cei iubiți ca să faci funcționale niște cabinete medicale din Normandia. Florin este coleg de clasă cu Ilinca, este de etnie rromă, mama lui este florăreasă, și se confruntă zi de zi cu rasismul.

La școală, profesoara de română le propune copiilor să participe la un concurs de arte plastice, iar Ilinca se asociază cu Florin: el va scrie poezii, ea va face fotografii. Pentru Ilinca, fotografia e cel mai bun mijloc de a lupta împotriva clișeelor și prejudecăților, și de a vedea, într-un final, ce se ascunde în spatele certitudinilor.

Sofia Z-4515 de Gunilla Lundgren (și Sofia Taikon)

Sofia Z-4515 de Gunilla Lundgren (și Sofia Taikon)Sofia Z-4515 este un album de benzi-desenate româno-romani care spune povestea (reală a) unei fetițe de etnie rromă-poloneză, Sofia Taikon, deportată în lagărul de concentrare Auschwitz-Birkenau în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. La eliberarea și sosirea ei în Suedia, cu ajutorul autobuzelor albe ale Crucii Roșii suedeze, ea are paisprezece ani și este singură pe lume.

Povestea este relatată de Sofia la vârsta bătrâneții și reflectă amintirile ei legate de confuzia, lipsa de putere și umilința suferite în lagărele de concentrare Auschwitz-Birkenau și Ravensbrück. În același timp, ea descrie și actele de bunătate și solidaritate de care a avut parte.

Cartea se referă la viața contemporană și se concentrează nu numai pe anii din perioada războiului, ci și pe întreaga viață a Sofiei, începând cu anii fericiți ai copilariei într-o familie rromă din Polonia până în ultimii ei ani, ca bunică.

Katitzi de Katarina Taikon

Katitzi de Katarina TaikonDin păcate, această carte nu mai este disponibilă, poate însă o găsiți la un anticariat. Eu am citit-o la bibliotecă, la sala de lectură.

Katitzi e o fetiţă căreia îi plac dulciurile şi păpuşile, care ştie o sumedenie de poveşti de la circ şi e mereu pusă pe şotii. Însă Katitzi nu e asemenea celorlalţi copii. Ea e “Ţiganca”. La orfelinat, unii dintre colegi o privesc cu reţinere. Revenită printre ai ei, Katitzi este considerată o curiozitate: nu înţelege limba romani, nu ştie să ghicească şi nu cunoaşte regulile vieţii nomade. Katitzi vrea să înveţe să scrie şi să citească, însă directorul şcolii refuză să o primească la cursuri. Aceasta este povestea unei fetiţe nevoite să îşi schimbe mereu modul de viaţă. Însă, la rândul ei, îi învaţă pe cei din jur ce înseamnă bunătatea şi generozitatea, indiferent de etnie.

Mândră să fiu rromă de Anina Ciuciu și Frédéric Veille

Mândră să fiu rromă de Anina Ciuciu și Frédéric VeilleAceastă carte nu este o incontestabilă operă de artă, dar prezintă realitatea, povestea Aninei Ciuciu, tânăra de etnie rromă care a pornit de la periferia insalubră a Craiovei şi a ajuns peste ani să studieze la Universitatea Sorbona.

Din copilăria petrecută prin taberele de rromi şi până la acceptarea la Sorbona, confesiunea Aninei Ciuciu ne invită să urmărim destinul incredibil al acestei tinere hotărâte să-şi depăşească propria condiţie, însă fără să-şi uite originile. O frumoasă lecţie de viaţă, ce speră să schimbe atitudinea faţă de comunitatea rromă.

Apoi mai este o serie de 4 cărți (plus un kit pedagogic pentru educatori și un caiet de activități) scrise de Victoria Pătrașcu și ilustrate de Cristiana Radu și Ana Maria Lemnaru, pe care le recomand cu cea mai mare căldură! Din păcate, ele nu sunt încă disponibile în librarii, au fost publicate în cadrul unui proiect al Agenției Împreună:

Cântecul lui Zurali, Zuralo și rotița fermecată, Mario încurcă tot și Nimeni nu zboară niciodată singur

Cântecul lui Zurali, Zuralo și rotița fermecată, Mario încurcă tot și Nimeni nu zboară niciodată singur

Fiecare din aceste cărți abordează lumea copiilor rromi dintr-o nouă perspectivă, una optimistă, una în care acești copii știu și pot să schimbe situația familiei și comunității lor prin exemplu personal:

  • Zuralo este un băiețel care locuiește în Țara caselor verzi-albastre și care își dorește să schimbe situația familiei sale și a întregii comunități folosindu-se de rotița minții
  • Zurali este o fetiță care încearcă, la fel ca Zuralo, să ajute comunitatea punându-și în mișcare rotița inimii
  • Mario încurcă tot, un băiețel din aceeași comunitate, vine în fiecare zi la școală și reușește să facă cele două roțițe să funcționeze și să priceapă ce se întâmplă doar atunci când colegii îi sar în ajutor
  • Bogdan, un alt băiat rrom, înțelege că succesul vine doar atunci când îți depășești limitele și că Nimeni nu zboară niciodată singur.

Kitul pedagogic pentru educatori și caietul cu Activități în Țara Caselor Verzi-Albastre

Kitul pedagogic pentru educatori și caietul cu Activități în Țara Caselor Verzi-Albastre

Au fost create pentru pregătirea cadrelor didactice ca parte a programului de intervenţie „Ce vrei să te faci când vei fi mare?”, care testează modelul de servicii sociale integrate la nivel de comunitate, cursurile de interculturalitate și materialele didactice propuse pentru creșterea stimei de sine și a aspirațiilor educaționale ale elevilor din școlile cuprinse în program și ale părinților acestora și pentru promovarea diversității în rândul lor.

E nevoie să trecem peste prejudecăți și preconcepții ca să ajutăm acești copii să devină super-eroi în propriile povești de viață. Copiii de etnie rromă se numără printre cei mai marginalizați și mai excluși din întreaga lume. Ei își doresc să își depășească condiția, să își ajute familia și comunitatea să meargă mai departe, e responsabilitatea noastră să le creăm un cadru social potrivit, unul bazat pe toleranță, înțelegere și empatie.

Caută cărțile pe Libris, aici, pe Cartepedia, aici
sau pe Elefant, aici>

SerialReaders.com folosește unelte de marketing afiliat. Cumpărând prin link-urile pe care le recomandăm, site-ul nostru primește un comision din partea retailerilor pe care îi promovăm. 

Foto: pixabay.com

# # # # # #

Patricia Lidia

Inginer, femeie și mamă în viața reală, autor de texte pentru copii și jurnalist cultural neoficial în viața virtuală...

Scrie un comentariu

Alte articole
asemantoare