Atelierul Cristinei carte senzorială copii

Proiecte inedite pentru copii: Cărți senzoriale și sorțuri povestitor marca Atelierul Cristinei

de / May 17th, 2019 / 679 vizualizari

Cristina Tomescu este una din mamele care mă inspiră zi de zi, o mămică antreprenoare pe care o admir pentru curaj, perseverență, ambiție. Extrem de hotărâtă în a reuși, Cristina a lăsat în urmă Bucureștiul natal și a pornit de la 0 în Arad o afacere prosperă într-un domeniu tot mai căutat în România: produsele educative personalizate pentru copii – cărți senzoriale, șorțuri povestitor – și astfel s-a născut Atelierul Cristinei.

Cine e Cristina Tomescu? O las să se prezinte singură: Hmmm, cam greu să vorbesc despre mine… nici nu știu ce să zic… Sunt un om simplu, căruia nu i-a plăcut să lucreze în fabrică, așa am ajuns să lucrez în ateliere mici, de comandă sau creație vestimentară, cum a fost și atelierul designerului Lena Criveanu, unde, în afară de faptul că m-am dezvoltat profesional, am învățat să îmi folosesc la maxim imaginația și să accept să pun în practică orice provocare.

Atelierul CristineiLa un moment dat, a hotărât împreună cu Cristi, soțul ei, să își construiască propria afacere: un atelier de croitorie și retușuri. Nu se gândeau că vor lucra împreună, Cristi fiind electrician și neavând nici o treabă cu croitoria sau creația, și nici nu știau mare lucru despre jucăriile senzoriale, despre cărțile cu activități sau despre handmade cu fetru în general. Dar totul a pornit de la o carte cu activități primită de băiețelul lor – voiau să creeze una pentru nășicul lor. 4 ani au trecut ca prin minune, iar astăzi echipa Croitorie, Retusuri – Atelierul Cristinei are 3 membri de bază – Cristina, omul creativ și plin de idei, Cristi, meșterul iscusit, care e responsabil de aproape 80% din procesul de fabricație, și Robert, micuțul CTC-ist, care are privilegiul să vadă cum iau naștere aceste jucării și să le testeze rezistența și interactivitatea.

Atelierul Cristinei

Cartea senzorială cu activități este o alternativă perfectă pentru a învăța copiii să aprecieze cărțile încă de la cea mai fragedă vârstă și să descopere lumea prin activitățile conținute. Cărțile sunt realizate din bumbac, cu activități din fetru și broderie, completate cu diverse alte accesorii: fermoare, scai, capse, moși și babe, mohair etc. Sunt în întregime cusute, ceea ce ofera o mare rezistență la utilizari repetate. Pe copertă se poate opta pentru personalizare atât cu numele copilului, cât și cu personajul îndrăgit de acesta, realizat tip marionetă. Activitățile conținute sunt alese împreună cu părinții, ținând cont de preferințele, vârsta și sexul celui mic.

În timp au reușit să realizeze peste 300 de cărți, iar unele idei noi au venit direct de la clienți, care și-au dorit un flanelograf cu numere sau litere, cărți senzoriale personalizate sau alte produse originale pentru copilașii lor. Deoarece cărțile senzoriale și de activități se adresează copiilor de peste 18 luni, au adaptat produsul și astfel s-a născut ideea păturicilor senzoriale cu activități bine ancorate și mai potrivite micuților sub 18 luni.

Atelierul Cristinei

Cărțile din fetru și păturicile cu activități sunt pentru copii între 3 luni și 6 ani, dar au fost cerute și pentru copilași mai mari, în special în cazul celor cu deficiențe sau afecțiuni speciale: În cazul copiilor speciali, colaborarea noastră se extinde și la psihoterapeuți, de la care primim informații foarte prețioase despre ce anume ar trebui să conțină aceste cărți ca să le fie de maxim ajutor în procesul de recuperare al copilașului. Alături de poveștile terapeutice, care le sunt citite copiilor și îi ajută să treacă peste momente dificile înțelegerii lor, cărțile senzoriale se adresează simțului tactic și îi ajută să își dezvolte motricitatea.

La Cristina am văzut pentru prima oară creat un șorț povestitor, materializarea unei metode didactice inedite de prezentare a poveștilor: Ca în orice altă situație, am primit provocarea de a crea un șorț povestitor cu entuziasm și am început să ne documentăm despre cum ar trebui să arate. Am căutat zile întregi informații și am încercat să găsim ceva similar. Căutările nu ne-au satisfăcut, pentru că tot ce găseam era mult prea brut, ca să zic așa, prea rudimentar… Noi căutam ceva wow, ceva care, adus în fața copiilor, să le stimuleze imaginația, creativitatea, dar și să îi ajute să vizualizeze exact acele întâmplări din poveste, ca și cum s-ar uita la un film sau la diapozitive (cum erau pe vremea noastră). Așa că am căutat cele mai frumoase și mai bine reprezentate povești pe YouTube și am încercat să le reproducem.

Atelierul Cristinei - Șortul Povestitor

Șorțul povestitor este o metodă didactică inovativă de predare a poveștilor pentru grădiniță și clasele primare. Șorțul este confecționat din material textil, iar toate elementele și personajele sunt din fetru, personalizate pentru fiecare poveste în parte, cu detalii specifice acțiunii din acea poveste; elementele fixe sunt cusute, iar personajele sunt marionete de degete: Până acum am reușit să facem “Ridichea uriasă”, “Capra cu trei iezi” și “Scufița roșie”, dar avem și alte idei și așteptăm și alte provocări de la educatori. Pentru a înțelege și a vedea impactul produselor noastre asupra copiilor, uneori mergem în grupuri de copii cu cărțile și îi lăsăm să se joace. Așa am făcut și cu șorțul povestitor: am mers la grădinița fiului nostru și am asistat la prezentarea poveștii “Scufița roșie” cu ajutorul șorțului povestitor. Am fost plăcut surprinși de reacția copiilor, de energia lor, dar și de modul interactiv în care poate fi prezentată povestea, fiecare copilaș putând participa activ. Se pot realiza și jocuri de rol, dar pot fi făcute și analogii cu întâmplări sau pilde din viața reală, ce rămân cu siguranță întipărite în memoria celor mici.

Cărțile senzoriale și de activități și șorțurile povestitor marca Atelierul Cristinei sunt un balsam pentru sufletul părinților iubitori de lectură, care vor să le insufle copiilor pasiunea pentru povești.

V-am făcut curioși? Click aici >> www.cartesenzoriala.ro

# # # # # # # # #

Patricia Lidia

Inginer, femeie și mamă în viața reală, autor de texte pentru copii și jurnalist cultural neoficial în viața virtuală...

Scrie un comentariu

Alte articole
asemantoare