Fiul lui Takumi

Cărți pentru copii despre motivație și sacrificiu: Fiul lui Takumi și Jup, un pisoi de soi

de / July 9th, 2019 / 476 vizualizari

În ultima perioadă timpul meu liber a devenit și mai limitat, am mai trecut și printr-o criză existențială în care cititul a fost, din păcate, ultima mea grijă. Pe Greuceanu nu l-am privat însă de lecturi constante, așa că nu mă simt complet vinovată. O excursie fără tehnologie în munții noștri m-a ajutat să depășesc acest reading slump. Când am ales cărțile pe care să le luăm la munte, fiecare a decis pentru sine, fără să ne dăm seama că, de fapt, cărțile noastre aveau un numitor comun: motivația și sacrificiul necesar pentru a-ți atinge dorința.

Fiul lui Takumi de Tony Mitton

Editura: PANDORA
Colecție: Literati
An apariție: 2019
Nr. pagini: 254

Cartea e superba pentru copiii de 9 – 12 ani. Deși povestea nu e foarte originală pentru noi, adulții, care am văzut toate filmele chinezești și suntem fani Jackie Chan, pentru copii cartea e suuuuper! E despre descoperirea de sine, motivație, locul în lume, sacrificiu. Vă amintiți scena “wax on, wax off”? Ei, cam așa e și în cartea asta, motoul cărții fiind “Viața e imprevizibilă și variată și nimic nu durează pentru totdeauna. Cel mai important e să trăim și să iubim și, dacă se poate, să facem un lucru bun din când în când.

Într-un sătuc din Japonia, tânărul Ryo tânjește după aventură și adrenalină. După ce vede un războinic singuratic înfruntând o bandă de tâlhari, își dă seama că vrea să fie ca el. Află că bărbatul face parte dintr-un grup de războinici numit Cei Tainici și decide imediat că va pleca de acasă pentru a li se alătura. În călătoria care îl va ajuta să își afle vocația, Ryo va întâlni războinici curajoși, călugări înțelepți și prieteni de nădejde, dar va fi și martorul unor tragedii tulburătoare. Întreaga experiență îl va ajuta să înțeleagă ce înseamnă să îți urmezi visurile și cum îți poți găsi locul în lume.

Pentru copii, acest roman poate juca și rolul unei cărți de dezvoltare personală, căci, dincolo de povestea interesantă și antrenantă, se regăsesc și multe pasaje educative și pline de substrat:

Amintește-ți ce ai învățat de la mine. Să nu visezi prea mult la trecut, să nu-ți faci griji dacă nu cumva ți-ai irosit timpul până acum. Căci nu mai poți face nimic să schimbi asta. Și să nu-ți faci griji pentru viitor, să nu te frămânți în legătură cu șansele tale de reușită. Ci să te concentrezi asupra prezentului, să faci așa cum se cuvine, cum poți mai bine, lucrurile care trebuie făcute în acest moment, în clipa prezentă, dar trecătoare. Cum poate mânca un om un munte de orez? Câteva castroane pe zi. Cum poate călători un om o mie de mile? Câteva mile în fiecare zi, pas cu pas. Cum poate citi un om o bibliotecă întreagă de cărți și pergamente? Frază cu frază. Cuvânt cu cuvânt, puțin câte puțin. Cum poate un melc să urce Muntele Fuji? Centimetru cu centimetru, cu atenție la momentul prezent. Și cu răbdare.

Când cineva îți spune sau îți face un lucru care îți să vorbești sau să acționezi, de obicei vorbești sau acționezi ca reacție la ce ți s-a spus sau la ce ți s-a făcut. Pentru cineva neantrenat, este ceva instinctiv, automat, am putea spune. În funcție de propriul caracter ne purtăm fiecare într-un fel care ne este aproape reflex. Cine ne cunoaște bine poate prezice deseori ce vom face sau ce vom spune. Se poate spune că acesta este “caracterul” nostru sau “natura” noastră. Mai precis, este probabil “obiceiul” nostru, construit pe credințele și principiile pe care se bazează, fără prea multă gândire și planificare, pe experiența noastră din trecut.

Jup, un pisoi de soi de Alec Blenche‎

Editura: Univers
Colecție: Unicorn
An apariție: 2018
Nr. pagini: 28

Jup, un pisoi de soi de Alec Blenche‎

Cui nu-i plac pisicii? Copiii mai ales sunt fascinați de aceștia. Însă Alex Blenche reușește să dea aventurilor și peripețiilor pisoiului Jup o notă educativă, căci Jup descoperă în fiecare zi lumea cu legile ei misterioase, iar copiii o descoperă cu bucurie odată cu el.

Cărțile din această serie sunt excelente pentru preșcolarii pasionați de cărțile ilustrate, care cu siguranță își vor dori să le răsfoiască iar și iar.

Primul volum din serie, Jboară, Costică, jboară!, este o poveste plină de umor și ghidușii: în lipsa unor parteneri de joacă de vârsta sa, Jup își umple timpul cu ceea ce el numește „exploratul“, care include, de obicei, câte o trăsnaie, cum ar fi încercarea de a zbura. Pentru că nu-i nimic în regulă cu a visa și a încerca, nu-i așa? Dar cel mai important e să încerci, mai mult decât să reușești, căci lecțiile vin pe drum.

Al doilea volum al seriei, Orice pentru budincă, îi învață pe copii, prin intermediul lui Jup, o prețioasă lecție de viață: pentru a obține ceea ce‑ți dorești foarte mult, trebuie să te strădui, să lupți și chiar să faci anumite sacrificii. Deși uneori, după cum constată micuțul Jup, recompensa vine fără amânare, iar lucrurile bune se întâmplă pur și simplu.

Caută cărțile pe Libris, aici, pe Cartepedia, aici
sau pe Elefant, aici>

SerialReaders.com folosește unelte de marketing afiliat. Cumpărând prin link-urile pe care le recomandăm, site-ul nostru primește un comision din partea retailerilor pe care îi promovăm. 

# # # # # #

Patricia Lidia

Inginer, femeie și mamă în viața reală, autor de texte pentru copii și jurnalist cultural neoficial în viața virtuală...

Scrie un comentariu

Alte articole
asemantoare