Sapiens, Yuval Noah Harari

Sapiens. Scurtă istorie a omenirii, pe înțelesul omenirii

de / July 8th, 2019 / 167 vizualizari

Mai țineți minte cum era acum 30.000 de ani? Adevărații oameni ai peșterilor nu vor uita niciodată farmecul și inocența acelor timpuri!

Cred că din când în când cu toții avem nevoie să citim ceva care să ne facă să reflectăm la un set mai amplu de aspecte, care vizează evoluția noastră, atât ca individ cât și ca specie. Deși trebuie să recunosc, chiar și o carte scrisă pe înțelesul tuturor – atât cât a fost posibil – precum Sapiens a lui Yuval Noah Harari, solicită destulă atenție și concentrare, nefiind tocmai ușoară precum fulgul (nici la propriu, nici la figurat).

Dincolo de faptele și datele istorice care sunt prezentate cu referințe (aviz amatorilor de fake news sau conspirații mondiale, la finalul cărții mai avem o mini-broșură cu note, și nu sunt site-uri dubioase. Așa se scrie ceva de calitate!), cartea lui Yuval conține și o evaluare pertinentă a întregii specii Homo Sapiens. Care ne va ajuta să înțelegem poate mai bine de ce extratereștrii nu ne vizitează.

Unul dintre lucrurile care ne-au diferențiat de la bun început de alte specii, a fost capacitatea de a imagina lucruri și de a ne organiza viața în jurul acelor lucruri imaginate. Spre deosebire de animale, omul își poate imagina dincolo de ceea ce mediul imediat învecinat îi oferă. Imaginația a sădit în oameni nevoia de a explora, de a se organiza în cete, apoi în triburi și tot așa până la orașe și țări.

Evident, nu au mers toate strună. Au existat mii de ani în care lipsa cunoașterii a fost conștientizată, fapt ce a dus la numeroase frici și la nevoia de a ne încrede în zeități sau alte forme de viață mai presus de noi. Credința în zei, așa cum este ea la origine, nu e o prostie. Dacă omul crede că există o entitate cu puteri superioare lui, acest lucru îi înfrânează pornirile de atotputernic, capabil să distrugă tot în jur, indiferent de consecințe. Religia ar fi trebuit să fie baza unei bune organizări și a unor contacte armonioase între semeni. În schimb, a dus la cruciade și războaie sfârșite în oceane de sânge. Puțin cam greșit, nu? La fel și regimurile de guvernare: inventate (imaginate) integral de om, cu scopul primar de a trăi cu toții armonios în societate, au condus la războaie, măceluri, Hitleri și Stalini.

Sapiens, scurta istorie a omenirii

E tentant să tragem concluzia că nu prea am luat notă de trecere la capitolul specii inteligente. Totuși trebuie să recunoaștem, cu toate defectele speciei Sapiens (care se traduce omul înțelept, ce drăguț!), natura ne-a oferit o mulțime de avantaje, de pe urma cărora am avut rezultate uluitoare de-a lungul miilor de ani. Am trecut printr-o evoluție ascendentă constantă (care pare totuși lentă privită de la un nivel superior). Am inventat o mulțime de lucruri simpatice, cum ar fi elecricitatea și telefoanele. Cimpanzeii nu au putut să facă asta, din cauza unei mici mutații care a apărut la noi în creier, la un moment dat și nu la ei. Cu toată tehnologia, economia și industria pe care le-am clădit în timp, nu este tocmai de lăudat cât de recent au încetat războaiele sângeroase globale (și nu complet, în orice caz), raportat la zecile de mii de ani de când existăm efectiv. A trebuit să treacă multă apă pe râuri pentru a ne dumiri că anumite practici și obiceiuri nu fac decât să ne distrugă pe termen lung. Cam ca un copil ușor retardat care se dă singur cu capul de perete, până își face 10 cucuie, fiindcă nu realizează din prima că e rău.

Deși fiecare etapă nouă – de la apariția scrierii la dispariția pedepsei prin tortură – a reprezentat o evoluție clară a speciei, mereu a existat acea tendință de a rămâne la origini, respectiv mentalitatea “Ce-i cu prostiile astea, de ce să nu fie totul ca și până acum?” Cu siguranță de când a fost inventată scrierea, comerțul cu bani și până la drepturile omului, au existat nenumărate guri care au grăit retrograd: “Da’ ce-i cu prostiile astea moderne?” Iar istoria a demonstrat de fiecare dată că orice grupare de Homo sapiens – chiar și înainte de a fi inventate țările și națiunile – a reușit să evolueze numai punându-și întrebări, subestimând ce știe până în acel punct, hotărându-se să exploreze noi teritorii și metode de a se organiza mai bine. Cei care s-au complăcut în a păstra tradițiile intacte și a nu se aventura dincolo de zona de confort, îi vedem că se plâng chiar și în ziua de azi. Dacă nu cumva au dispărut complet. Pentru că istoria este nu numai o înșiruire de fapte, ci și o înșiruire de consecințe.

Ce pot spune în concluzie este că exemplarul Homo Sapiens care a fost autorul acestei cărți, a făcut o treabă admirabilă. Nu este părtinitor, nici nu dă verdicte. Este conștient că nimeni nu poate ști cum vor evolua lucrurile de acum înainte, dacă ne îndreptăm spre un complet dezastru sau ne vom redresa. Oricum, planeta va supraviețui, așa cum a făcut-o milioane de ani. Slabe șanse să fie răpusă de această formă ușoară de varicelă, numită Sapiens.

Comandă cartea Sapiens scrisă de Yuval Noah Harari
pe Libris, aici, pe Cartepedia, aici sau pe Elefant, aici>

# # # # # #

Silvia

Silvia este o cititoare si o visatoare, dar suficient de ancorata in realitate cat sa observe frumusetea din jur si sa scrie despre ea. Considera ca orice carte citita ofera o experienta valoroasa, iar imaginatia este un mijloc de transport sigur catre lumile ascunse in carti.

Scrie un comentariu

Alte articole
asemantoare

Cenușa Angelei cover

Recomandări

Povestea unei copilării irlandeze

de / September 28th, 2020

Copilăria lui Frank McCourt, povestită în romanul autobiografic “Cenușa Angelei. O copilărie irlandeză“, reprezintă o carte remarcabilă, diferită din toate punctele de vedere de celelalte cărți citite anul acesta și de majoritatea pe care le-am citit. Bănuiesc că efectul pozitiv...

Citeste mai mult