Vlad T. Popescu

Vlad T. Popescu: “Meditative Arts a reușit să treacă de copilărie și pare să fie un proiect aflat pe drumul bun”

de / April 10th, 2018 / 571 vizualizari

Vlad T. Popescu e un tip modest, în ciuda faptului că are în spate o experiență de peste 20 de ani în domeniul editorial și de peste 10 ani în terapii alternative. Editura lui, Meditative Arts, acoperă o latură mai puțin explorată editorial la noi: lumea spirituală din perspectiva bioenergiei și a energiei universului. Iar pentru curajul de la ieși în față în această direcție mi se pare senzațional, motiv pentru care am vrut să stau de vorbă cu el. Îi mulțumesc pentru promptitudine și deschidere.

„Meditative Arts” este o editură de nișă, o editură cu și despre spiritualitate. Care este istoria editurii? Cum a apărut ea? Care e echipa editurii?

Editura a apărut ca o lecție de viață. Am lucrat ani de zile într-o mare editură, apoi am încercat să mă ocup exclusiv de un alt domeniu, cel al terapiilor complementare și al evoluției personale, dar nu am reușit, mereu au venit peste mine oameni dornici să-mi văd de munca de editor. Până am înțeles că lecția era să fac singur lucrul ăsta, am ratat cartea.info, sfat.info și acum.info, trei proiecte asemănătoare care puteau fi mult mai mult decât au fost…

Meditative Arts a reușit să treacă de copilărie și pare să fie un proiect aflat pe drumul bun. Echipa este încă în formare, sunt persoane cu care am mai lucrat acum un an sau acum douăzeci de ani, sper să-i aduc cu normă întreagă lângă mine.

Vlad T Popescu

De unde numele de „Meditative Arts” și de ce este relevant în ceea ce privește publicul țintă? De fapt, care este publicul „Meditative Arts”?

Numele Meditative Arts este oarecum întâmplător – era singurul nume de domeniu internet care era liber la data înființării editurii, îl pregătisem pentru cu totul altceva – dar, cum interesele mele sunt oarecum restrânse, s-a potrivit. Cum publicul țintă este, în mare, același cu publicul țintă al cursurilor și conferințelor dedicate evoluției personale, am mers mai departe.

Pentru cei curioși în legătură cu procesul de publicare, ne puteți povesti în câteva rânduri modul de alegere a cărților pe care le publicați? Care este criteriul principal de selecție în momentul în care echipa editurii hotărăște să publice o carte sau alta?

Consider că ea se adresează tuturor celor care acceptă că poți evolua spiritual practicând toate cele șapte arte și cultivând frumosul, și mi-am propus două direcții în alcătuirea planului editorial.

O direcție este a lucrărilor de ficțiune care explorează momente deosebite în evoluția noastră ca oameni care caută adevărul. Aici trebuie să includ și cea mai recentă apariție, poate cel mai important roman pe teme spirituale apărut în ultima vreme pe la noi, Dincolo, de Dan Perșa.

Dincolo, Dan Persa

O altă direcție este reprezentată de lucrări de non-ficțiune din categoria celor care, vorbind despre calea evoluției spirituale, încearcă să-ți arate drumul, nu să ți-l ascundă. Aici o să apară în curând Cască bine ochii. Pentru mai mult discernământ pe calea evoluției spirituale, cartea Marianei Caplan care a ajutat milioane de oameni să înțeleagă corect ce-i de fapt evoluția spirituală și cum pot să evite capcanele care, în mod inevitabil, apar pe drum.

Altfel, principalul criteriu este sinceritatea și interesul față de condiția umană pe care cu toții o împărtășim…

Cum vă simțiți având în vedere ca sunteți primele persoane care aleg o carte ce poate influența mentalul și comportamentul unui public numeros?

Am fost pregătit de mic pentru asta, mi-am petrecut copilăria printre manuscrise, tatăl meu, Tudor Popescu, fiind și el scriitor și editor, așa că îmi este mult mai simplu decât credeți. Pe urmă am învățat meseria atât de la el, cât și de la câțiva mari maeștri ai acestei meserii cu care, pentru un timp mai lung sau mai scurt, am avut onoarea de a fi coleg: Nicolae Teică, Mircea Bucurescu și Dan Petrescu.

Știu că orice om, chiar orice om poate să scrie două cărți! Un jurnal al vieții sale, iar dacă este sincer cu el și cu noi, cititorii, atinge nivelul necesar de interes față de condiția umană, și o lucrare dedicată meseriei sale, unde, indiferent de nivelul atins, dacă este sincer și organizat, poate oferi mult celor care vor să apuce pe acel drum.

Care dintre autorii pe care i-ați publicat până acum v-au influențat la nivel personal? Care a fost cel mai mare beneficiu (nu financiar, bine înțeles!) pe care l-ați avut până acum în ceea ce privește publicarea unei cărți? Dar cea mai mare dificultate?

Am încercat timp de cincisprezece ani să public, oriunde, la orice editură ar fi acceptat, Metafizica lui Dimitrie Cantemir. Am o relație personală cu această carte și cu autorul ei, așa, dincolo de timp. A fost greu, de la o ediție la alta încerc să îmbunătățesc textul tradus cândva demult cu totul imperfect, dar simt că este datoria mea. Din acest motiv este, simultan, cea mai mare plăcere, dar și cea mai dură încercare.

metafizica

Care au fost cele mai importante realizări ale Editurii „Meditative Arts” și care sunt planurile de viitor – vise, dorințe, aspirații?

Principala încercare este de a publica numai cărți la care ținem, pe care le iubim, nimic din obligație, dintr-o conjuctură oarecare. Faptul că am reușit să blocăm editarea veleitarilor – o capcană în care cad prea ușor tinerii editori, dornici de a-și finanța astfel proiectele, dovedește că stăm pe picioarele noastre.

Avem în lucru mai multe cărți deosebite, care sper să însemne ceva, să schimbe ceva. Și știu că nu trebuie să uităm niciodată ce a spus regretatul Valentin Nicolau: “Cartea este un obiect de cultură, dar și o marfă”. Ca obiect de cultură sper să se încadreze mereu în proiectul pe care l-am expus și să ajute dezvoltarea personală a cititorilor. Ca marfă, dacă nu speri într-un bestseller, nu ești cu adevărat editor, este ca și cum te-ai așeza la ruletă încântat doar de culori și de mișcarea bilei, fără a-ți dori câștigul!

Cărțile semnate de Vlad T. Popescu sunt disponibile la Cărturești, aici, la Libris, aici,
sau pe situl editurii Meditative Arts, aici.

SerialReaders.com folosește unelte de marketing afiliat. Cumpărând prin link-urile pe care le recomandăm, site-ul nostru primește un comision din partea retailerilor pe care îi promovăm. 

# # # # # # #

Patricia Lidia

Inginer, femeie și mamă în viața reală, autor de texte pentru copii și jurnalist cultural neoficial în viața virtuală...

Scrie un comentariu

Alte articole
asemantoare