Vlad Ghila citind

Interviu cu un pasionat de lectură: Cititul ne dezvoltă creierul!

de / January 10th, 2018 / 1,879 vizualizari

Vi-l amintiți pe Vlăduț Ghila, băiețelul cititor în serie la numai 7 ani? Acum a mai crescut, așa că pasiunea pentru lectură e și mai mare. Mama lui face tot posibilul să îi pună la dispoziție toate cărțile pe care și le dorește, chiar dacă asta înseamnă doar a le lua împrumut. Când ai un copil care își dorește foare mult să citească, achizițiile pot fi destul de provocatoare financiar. Așa că Vlad a învățat ce înseamnă să ia împrumut o carte, să aibă grijă de ea și să o returneze fără cusur, ba chiar și să facă schimb de cărți cu prietenii lui. Dar tot scump la vorbă a rămas!

Apolodor

Îți mai amintești cum ai început să citești? Ce te-a determinat să citești?
Am început să citesc de la grădiniță, cu prețuri și denumiri de produse din magazine. Cititul e pasiunea mea.

Care este prima carte care ți-a rămas așa, în suflet? De ce?
Cartea cu Apolodor. Îmi place de Apolodor cum este ilustrat și îmi plac peripețiile lui. Întâmplarea cu tâlharul din Connecticut, cu maimuțica ce l-a cerut în căsătorie și cu cămilă ce-l căra până la începutul deșertului Sahara sunt favoritele mele.

Poți să-mi spui 3 motive care te-au determinat să citești?
1. Îmi place să citesc
2. E frumos
3. Cititul ne dezvoltă creierul.

Ce sfat i-ai da unui copil de vârsta ta care nu vrea să citească?
Să citească, că îi dezvoltă creierul și devine mai inteligent.

Vlad Ghila citeste

Ce carte ai recomanda unui coleg de școală căruia nu-i place să citească? Ce carte crezi că l-ar impresiona și i-ar schimba atitudinea față de citit?
Aș recomanda Marele Uriaș Prietenos. Pentru ca MUP salvează lumea de uriașii mâncători de copii, face fapte bune. Îi spune uriașului care zice “eu n-am hăpăit niciun omuleț”, «Mincinosule!»

La ce crezi că te ajută faptul că citești?
Să mi se dezvolte creierul, vocabularul și imaginația (așa mi-a zis mama). Dar eu mă și distrez citind.

De ce crezi tu că părinții își doresc de la copiii lor să citească?
Să se bucure și părinții, iar copiii să nu mai stea pe calculator/telefon/ tabletă.

Vlăduț este singurul copilaș căruia am curaj și îmi e drag să îi împrumut cărți. Pentru că știu că are grijă de ele impecabil, dar și că le va savura cum numai un copil știe. Iar partea pe care o apreciez cel mai mult e că știu sigur că, dacă îș captivează suficient de mult, nu se lasă până nu are cartea în bibliotecă. Mi-aș dori ca toți copiii din generațiile actuale să regăsească lectura și să înțeleagă nevoia unui echilibru tehnologie – citit. Și sunt mândră că am oameni precum mama lui Vlăduț în anturajul meu, îmi dă speranța că se poate să crești un #proudserialreader.

# # # # #

Patricia Lidia

Inginer, femeie și mamă în viața reală, autor de texte pentru copii și jurnalist cultural neoficial în viața virtuală...

9 Comentarii

Comenteaza

Scrie un comentariu

Alte articole
asemantoare