Instrumente morale

Instrumente Mortale. Lumea din orașele lui Cassie

de / November 27th, 2017 / 547 vizualizari

Guest post scris de Maria Grecea

Când m-am apucat de seria „Instrumente Mortale” (scrisă de Cassandra Clare și apărută la editura Leda) eram foarte încântată. Auzisem numai lucruri bune, chiar văzusem și primul sezon din adaptarea TV, un serial numit „Shadowhunters”. Citisem și seria „Dispozitive Infernale” scrisă tot de Cassandra Clare și care se petrece în aceași lume ca și Instrumente Mortale. De fapt, unele personaje chiar apar sau sunt pomenite dintr-o serie în cealaltă. Asta m-a fascinat – toate seriile în lumea de shadowhunters aveau legături una cu cealaltă și răspunsurile la unele întrebări se vor regăsi într-o carte diferită dintr-o altă serie. Și va continua să fie așa, din moment ce Cassie (numele de alint al autoarei) a plănuit să scrie cărți care să fie conectate între ele pentru următorii cinsprezece ani.

Iubisem la nebunie Dispozitive Infernale, mi-a plăcut și show-ul, așa că am zis că ”Instrumente Mortale” îmi vor plăcea la fel de mult.

Am fost ușor dezamagită, ca să fiu sinceră. Am citit volumul unul – Orașul Oaselor – destul de repede și chiar mi-a plăcut. Majoriatea oamenilor care au citit seria asta au spus că Orașul Oaselor, prima carte, este cea mai rea dintre toate și că volumele sunt din ce în ce mai bune. Apoi am citit volumul doi, Orașul de Cenușă și nu mi-a prea plăcut. S-a observat chiar și în timpul în care am citit cartea – o săptămână (mai mult decât pentru celelalte cărți scrise în universul Shadowhunters). Am început să observ din ce în ce mai multe probleme, majoritatea care s-ar fi regăsit și în Orașul Oaselor. Oricum, am rămas optimistă. Doar toată lumea lăuda volumul trei, nu?

Păi, am greșit. Sinceră să fiu, volumul trei – Orașul de Sticlă – mi-a plăcut cel mai puțin. Nu știu de ce, dar începusem să nu mă mai las purtată de firul poveștii, începeam să mă întreb cum și unde o să ducă totul.

Instrumente Mortale, vo1, 2, 3

Dacă cineva dorește să citească aceste cărți, aș sugera să începeți cu seria Dispozitive Infernale, care se petrece în Lodra Victoriană, înaintea evenimentelor din Orașul Oaselor. Sunt mult mai bune și sunt convinsă că o să vă placă. Apoi puteți citi toate Instrumente Mortale – una peste alta sunt distractiv de citit și îți cauzează diferite emoții, lucruri pe care eu le caut la o carte. Mie una mi-a displăcut cum am fost adusă să simt acele emoții. Spre exemplu, personajul principal Clary și Jace Wayland despre care am sperat să ajungă împreună, să fie odată fericiți unul cu altul – au avut totuși o relație începută foarte superficial. Practic, s-au îndrăgostit fără să aibă vreau motiv anume, neștiind mai nimic unul despre celălalt. Chiar dacă au ajuns să se cunoască, iar dragostea lor să pară justificată, primul Te iubesc și riscatul propriei vieți pentru celălalt au venit mult prea devreme.

În concluzie, deși îmi place seria Instrumente Mortale, mă așteptam la mai mult. Lumea este excelentă și micile indicii plasate dintr-o carte in cealaltă sunt excelente și chiar te surprind. Le-aș recomanda aproape oricui, mai puțin dacă sunteți de genul mamei mele – ”făra violențe”. În aceste cărți mor oameni, mor demoni, iar lucrurile astea sunt foare prezente în aceste cărți. E normal pentru o aventură fantasy.

Per total, nota mea pentru primele trei cărți din seria Instrumente Mortale este 7.50 din 10.

Seria Instrumente Mortale este disponibilă pe Cartepedia, aici, Elefant, aici, şi pe Libris, aici>>

 SerialReaders.com folosește unelte de marketing afiliat. Cumpărând prin link-urile pe care le recomandăm, site-ul nostru primește un comision din partea retailerilor pe care îi promovăm. 

Foto: Oana Grecea

# # # # # # #

Serial Readers

The Club Of Serial Readers este locul in care te intalnesti cu prietenii tai sau cu alti pasionati de lectura si discuti despre cele mai citite carti, cele mai interesante povesti.

Scrie un comentariu

Alte articole
asemantoare