Narcos

3 cărți de citit dacă îți place Narcos

de / November 21st, 2017 / 2,412 vizualizari

Cum ne-am mai perpelit cu toții între sezonul al doilea și al treilea din Narcos! Cum ne-am mai supărat, ca și cum chiar am fi avut motive, că Escobar crapă și că Narcos, ce să vezi, e despre cartelul din Cali, nu despre Escobar și atât, de vreme ce nici nu se numește serialul ”Escobar Only” sau așa!

Prin urmare, ca să ușurez niște vieți de povara faptului că niciodată nu e prea multă violență a la Pablito, m-am gândit să fac o listă mică, de doar 3 titluri, dar care au potențialul de a ne face să pricepem chiar mai multe despre traficanții de droguri, despre lumea lor, pericole și riscuri, morți și supraviețuitori, toate apărute recent la noi, la edituri mari, deci de găsit cam în orice librărie.

Zgomotul lucrurilor in cadere

Zgomotul lucrurilor în cădere, Juan Gabriel Vasquez

Despre această carte m-am bâlbâit recent aici. La noi a apărut acum doi ani, foarte frumos tradusă de Marin Mălaicu-Hondrari.

Este mai puțin despre Pablo Escobar în persoană și foarte mult despre ce a făcut epoca lui celor din jur, despre un fel de ”rise and fall” al celor care au lucrat alături de el, care au cunoscut un nivel de bogăție ce le-a permis să facă tot ce și-au dorit, dar și căderea inevitabilă în astfel de cazuri. Aici e vorba despre un pilot care transportă droguri și care se bazează pe unica sa speranță de trai (mai mult decât) decent: drogurile pot rezolva totul, pot sta la temelia a orice vrei să construiești, iar banii proveniți din droguri sunt la fel de buni ca orice alți bani.

Mi-a plăcut incredibil de mult și am tot recomandat-o, de când am citit-o, cam… tuturor, fie ei pasionați sau nu de serialul anterior menționat!

El Narco

El Narco. Cartelurile de droguri din Mexic, Ioan Grillo

A apărut anul acesta la editura Corint și vă oferă aproape 500 de pagini de istorie a cartelurilor de droguri mexicane; deși columbian și mort din 1993, Escobar este punct de referință și în această carte în care Mexicul este doar un punct de pornire pentru infracțiuni ce se întind, ca niște tentacule, asupra întregului Glob.

Din cuvântul înainte al cărții, iată câteva imagini emblematice pentru violența la care sunt dispuși să recurgă traficanții: „fața unei victime cusută pe o minge de fotbal, topirea cadavrelor în băi de acid, decapitări urmate de rostogolirea capetelor pe ringul unei discoteci, coate răsucite peste spinare și capete culcate pe umeri, un polițist ucis costumat cu sombrero, căruia i-au fost crestați obrajii într-un zâmbet…”

Iubindu-l pe Pablo, urandu-l pe Escobar

Iubindu-l pe Pablo, urându-l pe Escobar, Virginia Vallejo

E o carte care mă trece prin multe stări, cel mai des cea de neîncredere și suspiciune, căci nu reușesc să mă abțin de la a o compara pe amanta jurnalistă a lui Pablo din serialul Narcos cu Virginia Vallejo cea reală, orbește îndrăgostită de el, care îi arată de pe la început cine și cum este, lucru care nu o oprește totuși să-l iubească cu disperare, la fel cum, mai târziu, ajunge să urască teroarea pe care Escobar o reprezenta pentru ceilalți.

Aici avem o perspectivă mult mai sensibilă, mai umană, mai legată de viața reală, cea în care Virginia se uita la Pablo și vedea în el cel mai frumos și cel mai deștept bărbat de pe Pământ, deci este, până la urmă, în primul rând poveste de dragoste, cu tot siropul pe care vi-l puteți imagina, cu opulența care cucerește și întreține relații, cu violența care amenință încrederea și stabilitatea.

Dacă le-ați citit, cum vi s-au părut și care v-a plăcut mai mult? Dacă nu, ce altceva ați citit după ce Narcos v-a făcut suficient de curioși despre cartelurile sud-americane?

Cărțile sunt disponibile pe Elefant, aici, pe Libris, aici, și pe Cartepedia, aici
(sau click pe titlurile cărților, mai sus, pentru linkuri directe)>>

 SerialReaders.com folosește unelte de marketing afiliat. Cumpărând prin link-urile pe care le recomandăm, site-ul nostru primește un comision din partea retailerilor pe care îi promovăm. 

(foto header: cinemagia.ro)

# # # # # # # #

Anca Zaharia

Iubitoare de cuvinte scrise și matroană la Ancazaharia.ro. Autoare a cărților „Sertarul cu ură”, „Jurnal de librar” și "Suicid" apărute la Herg Benet.

Scrie un comentariu

Alte articole
asemantoare