Încă se citește, și chiar mult!

de / June 12th, 2017 / 289 vizualizari

Oricând am o fereastră liberă și mi-e la îndemână, scot cartea și citesc câteva pagini. Așa se face că dimineața, în drum spre serviciu, citesc mai mereu în tramvai sau în stație. În ultimele luni cred că am fost întreruptă aproape săptămânal de către omuleți de vârstă înaintată ca să-mi spună că se miră că mă văd citind și că mă apreciază pentru pasiunea mea. Bineînțeles că la început mă simțeam flatată și-mi plăcea că primeam complimente. Dar nu despre asta e vorba, nu vă scriu ca să mă laud sau ceva de genul, nu, ci pentru că după o perioadă de astfel de întâmplări am început să mă simt ca un specimen pe cale de dispariție, ceea ce nu e deloc așa!

cititori

Suntem mulți cei care citim! O, da! Și nu spun asta pentru că eu mă învârt în cercuri cu persoane care citesc, ci spun pentru că am văzut alte zeci de persoane tinere (și nu numai!) care citesc în mijlocul de transport, pe bănci prin parc, la rând la bancă sau dentist. Așa că fraza care o aud cel mai des cum că “mă mir că mai întâlnesc tineri ce citesc în ziua de azi” nu e chiar așa de bine întemeiată. S-a creat o imagine falsă despre tinerii din ziua de azi. Da, sunt și mulți care n-au pus mâna în viața lor pe o carte și păcat de ei, căci nu știu ce pierd. Dar sunt și mulți, mult mai mulți care citesc.

Acum că stau și mă gândesc, tind să cred că acum se citește chiar mai mult decât înainte (adică cu vreo 20-40 ani înainte, pe când omuleții de azi de vârsta a 2-a, a 3-a erau tineri). Nu dețin date concrete, așa că doar îmi dau cu presupusul. Însă tind să cred că am dreptate având în vedere că în ziua de azi avem mai mult acces la cărți, le putem procura cu ușurință și avem libertatea de a citi ce ne place.

Mă bucură faptul că lumea apreciază pasiunea de a citi, însă mă întristează faptul că o consideră o raritate, o pasiune pe cale de dispariție sau ceva de modă veche. Da, ieri cineva a ținut să-mi specifice că “Sunteți de modă veche, domnișoară! Nu prea mai sunt tineri care să citească! Țineți-o tot așa! (…)”. Cititul nu e de modă veche. Cititul e o pasiune vie, și o astfel de pasiune nu poate fi nicicând de modă veche.

carti

Bilețel găsit acum câțiva ani într-o carte împrumutată de la bibliotecă. Made my day.

Am simțit să vă spun ce am pe suflet, să mă descarc nițel. Gata, acum mă simt mai bine, pot să-mi reiau lectura.

Așa-i că și tu crezi că se citește mult în ziua de azi și nu e doar o iluzie de-a mea?

 

Arhiva foto: pexels.com, arhiva personală

# # # # # #

Cornelia Popa

Mă bucur de lucrurile mărunte ale vieții, îmi pun o carte și-un termos cu ceai în coșul bicicletei, pedalez până-ntr-un colțișor al naturii și sunt cea mai fericită! Iar dacă am și-o bucățică de hârtie… imediat îi dau o formă și-un nou sens! O găsiți și pe: https://www.facebook.com/douamanute/

Scrie un comentariu

Alte articole
asemantoare