Cititori

Împreună creștem cititori: Campania reîncepe! Să reluăm ideile principale!

de / October 4th, 2017 / 170 vizualizari

A trecut vara, a trecut și vacanța mare, a venit din nou momentul să aruncăm pe noi straturi, straturi de haine și să ne băgăm nasul înapoi în carte. După o vară plină de distracție și lecturi (sper!), revenim la campania noastră dragă și începem cu un scurt rezumat, să ne reamintim câteva idei ce ne pot ajuta să creștem un viitor #proudserialreader!

  1.  Citiți-le încă din prima zi. Începeți o rutină de lectură încă din primele zile ale noului născut. Știu că pare greu, că prioritare sunt alte lucruri, că oboseala își spune cuvântul, însă este o metodă minunată și facilă de conectare: așezați copilul pe pieptul dumneavoastră, cu căpșorul pe stern, și începeți să-i spuneți/citiți o poveste. Vibrațiile interne îl vor liniști, amintindu-i de perioada intrauterină, în timp ce tonul vocii îl va ajuta să se obișnuiască treptat cu noul mediu.
  2. Vorbiți, citiți, vorbiți. Vocabularul unui copil crește prin conversații directe, cât mai dese și cât mai variate. Indiferent de vârsta copilului, povestiți-i ceea ce faceți, vorbiți-i în propoziții complete și corecte gramatical. Pregătiți călătoriile studiind atlase și enciclopedii și discutând despre ceea ce urmează să vedeți. Descrieți-i în amănunt mediul înconjurător, ilustrațiile din cărțile speciale pentru vârste mici, emoțiile și sentimentele care îl încearcă. Doar așa va dezvolta un vocabular bogat, diversificat.
  3. Faceți-i cunoștință cu cărțile încă de mic. Prezentați-i biblioteca/librăria ca un spațiu magic, unde este mereu binevenit. Bibliotecile și librăriile sunt resurse excepționale de cărți, sfaturi utile despre autori și ilustratori, sugestii de cărți potrivite vârstei și pasiunilor copilului, timp de lectură și multe altele. Faceți din vizitarea bibliotecii/librăriei o rutină de familie.
  4. Fiți un model pentru copil. Nu trebuie să fiți specialiști lingviști, dar este important să înțelegeți elementele de bază despre învățarea citirii. Mai mult, copiii urmează modelul, nu sfaturile, oricât de bine intenționate ar fi acestea. Puneți mereu la îndemână cărți, reviste. Alegeți un timp bine definit din zi când să citiți împreună (ori să îi citiți cu voce tare, ori să citiți în paralel cărți diferite). Transmiteți mesaje pozitive despre bucuriile lecturii. Interesul și entuziasmul față de cărți vor fi contagioase!
  5. Luați atitudine dacă ceva nu vi se pare în regulă. Urmăriți pasiunile copilului sau preferințele sale în materie de lectură. Ascultați-l citind cu voce tare și urmăriți-i cursivitatea și pronunția. Părinții trebuie să fie primii care să observe dacă este o problemă cu copilul (fizică sau emoțională). Dacă aveți îngrijorări cu privire la dezvoltarea copilului, discutați cu profesorul sau medicul pediatru. Nu e niciodată prea devreme să contactați un expert.
  6. Transformați lectura într-un obicei. Citiți în fiecare zi. Citiți-i copilului chiar și după ce devine cititor independent. Transformați lectura în timp de calitate petrecut alături de copil. Recitiți cărțile lor preferate ori de câte ori își doresc. Copiilor le place să audă poveștile lor preferate din nou și din nou, iar și iar. Recitirea cărților le oferă ocazia de a auzi sau de a vedea ceva ce poate au ratat prima dată și le oferă o șansă să își exerseze memoria, recitând părțile preferate, clar deja învățate pe de rost.
  7. Oferiți micului cititor ceva la care să se gândească și despre care să vorbească. Există multe tipuri de cărți, nu doar beletristice. Variați cărțile pe care le citiți și căutați subiecte noi care îi ofere copilului subiect de gândit și vorbit. Enciclopediile, albumele și atlasele sunt o sursă inepuizabilă de informații interesante și utile.

Vezi toate ideile și lasă-ne comentarii cu ideile tale>>

Preia bannerul campaniei pe blogul tău! Dacă ai nevoie de alte dimensiuni, scrie-ne pe contact@serialreaders.com.

Urmărește și susține campania pe Facebook cu hashtagul #impreunacrestemcititori

Mulțumim!

# # # # # # #

Patricia Lidia

Inginer, femeie și mamă în viața reală, autor de texte pentru copii și jurnalist cultural neoficial în viața virtuală...

2 Comentarii

Comenteaza

Scrie un comentariu

Alte articole
asemantoare