Lectura Comuna - Cititori

Împreună creștem cititori: Citiți împreună, pe rând!

de / May 29th, 2017 / 242 vizualizari

Deși titlul pare ambiguu, sfatul este pe cât se poate de serios: citiți împreună, pe rând! Uneori mi se întâmplă ca la clubul de lectură să rămână foarte puțini copii – dacă de obicei sunt între 15 si 20, au fost ocazii când am lucrat și cu 5. Nu e o pierdere de vreme, cum mi s-a sugerat, e un moment ideal să schimbăm abordarea. Întotdeauna când suntem suficient de puțini la oră, citim pe rând, împreună.

Încă de la începutul atelierului stabilim regulile de lucru: care este ordinea în care vom citi, cât va citi fiecare (o pagină, un paragraf, un capitol etc.), cum reacționăm când cineva se împotmolește, ce facem când nu sunt respectate regulile etc. Jocul cititului împreună, pe rând, se poate extinde la lectură pe roluri – fiecărui copil i se asignează un personaj, iar cel mic trebuie să citească doar replicile personajului său. În cazul în care lectura nu are loc la școală, ci acasă, părintele își poate alterna dialogurile cu copilul, citind pe voci diferite replicile diverselor personaje.

Lectura comună acasă este o tehnică adesea ignorată și subapreciată când vine vorba despre atragerea micilor cititori reticenți.

„Cetim ca să trecem examene (deci lectura studiu), ca să omorâm timpul (deci lectura de loisir) sau cetim din profesiune (deci lectura informativă). Lectura ar putea fi un mijloc de alimentare spirituală continuă, nu numai un instrument de informație sau de contemplație”. (Mircea Eliade)

Majoritatea copiilor doresc să petreacă timp cu părinții lor, dar odată ce copiii împlinesc șapte sau opt ani, mulți părinți nu mai văd cititul împreună ca o opțiune viabilă, ei fiind convinși că de acum copiii ar trebui să fie independenți și să citească singuri, de bună voie, ca activitate în timpul liber. Experiența a dovedit însă contrariul, copiii încă își doresc să li se citească și consideră activitatea timp de calitate petrecut în familie.

Pentru ca lectura comună să fie o experiență ideală, alegeți texte interesante, interactive, bogate în dialoguri și personaje, cu o morală care vă va duce cu siguranță spre discuții educative. Copiii reticenți la lectură sunt deseori tocmai aceia care au probleme cu cititul cursiv, deci cheia succesului este crearea unui mediu sigur și confortabil pentru cei mici, în care cititul fluent este modelat și promovat. Nu corectați copilul imediat ce se împotmolește, lăsați-i timpul necesar exersării pronunției cuvintelor. Oferiți-vă ajutorul, nu criticați. Întrebați dacă ei cunosc semnificația unor cuvinte mai complexe și încercați să le explicați prin deducere și punerea în context.

Deși nu există un răspuns ușor, cu puțină atenție și punere pe direcția corectă, puteți oferi copilului impulsul de care are nevoie pentru a îndrăgi cărțile și poveștile. Nu este nimic magic, dar fiecare pas mic ajută.

Vezi toate ideile și lasă-ne comentarii cu ideile tale>>

Preia bannerul campaniei pe blogul tău! Dacă ai nevoie de alte dimensiuni, scrie-ne pe [email protected].

Urmărește și susține campania pe Facebook cu hashtagul #impreunacrestemcititori

Mulțumim!

 

Sursă foto

# # # # # # #

Patricia Lidia

Inginer, femeie și mamă în viața reală, autor de texte pentru copii și jurnalist cultural neoficial în viața virtuală...

2 Comentarii

Comenteaza

Scrie un comentariu

Alte articole
asemantoare