ikigai, lectura

Eu am drept ikigai lectura

de / March 28th, 2018 / 284 vizualizari

Guest post scris de Vlad T. Popescu

În pragmaticul spațiu cultural nipon se încearcă identificarea a ceea ce suntem cu adevărat, pentru a ne putea împăca cu noi înșine, dar și pentru a ne putea mobiliza pentru a-i ajuta pe alții, prin aflarea într-un mod extrem de inteligent a lucrurilor care ne motivează – ikigai. Compus din iki=viață și kai=scop/fruct/beneficiu, ikigai este, altfel spus, lucrul care ne scoală din pat dimineața.

Cam tot ceea ce facem, obiectiv vorbind, se raportează atât la noi și la nevoile noastre, cât și la ceilalți și la nevoile lor. Rolul pe care-l joc aduce satisfacții materiale și sociale dacă acoperă nevoile celorlalți, trăirea conștientă a ceea ce sunt îmi aduce mie satisfacții morale și sufletești.

Sigur că ne-ar plăcea să facem doar ceea ce avem chef, când avem chef, indiferent dacă știm să facem, dacă ceea ce facem are o utilitate oarecare și pentru ceilalți.

Ideea este de a obține un echilibru, căci trebuie acoperite o serie de nevoi materiale obiective și trebuie să ajungem la un nivel de integrare în societate pentru a fi cu adevărat împliniți și pentru ca lucrurile de care avem chef să nu ajungă o formă de a ne exclude din societate și de a muri de foame pe sub poduri.

Patru întrebări fundamentale ne putem pune în acest context:

Faci bine?
Îți place?
Au nevoie de asta de la tine?
Ai putea fi plătit pentru asta?

Și la aceste întrebări este grozav dacă ai un răspuns unic! Adică fac bine, îmi place, sunt necesar celorlalți și sunt plătit pentru un același lucru, o aceeași activitate. Este posibil să evaluezi măsura în care faci bine lucrurile, îți plac ș.a.m.d., și să ai pe primul loc mereu altceva, dar acolo, liniștit, pe locul al doilea, să se afle la toate capitolele același lucru, aceeași activitate și, atenție, aceeași pasiune, căci nu poți să atingi echilibrul dacă nu este vorba, într-un fel, de un hobby transformat în meserie.

Am avut norocul să am drept ikigai lectura, ceea ce m-a făcut să devin un cititor profesionist.

Fac mult mai bine altceva și mă pregătesc continuu în acel domeniu, dar, acolo, pe locul al doilea, este lectura, în sensul că simt cumva dacă un text are sau nu valoare, pot lucra cu autorul pe text, pot traduce, redacta și tehnoredacta decent o carte.

Îmi place mult mai mult să călătoresc, dromoman fiind, dar lectura este un lucru care sigur îmi place și pentru care, din când în când, mă opresc o vreme, cât să citesc încă o carte.

Poate că oamenii mă caută mai insistent pentru alte nevoi ale lor. Dar, dacă nu cădeți, în calitate de autori, dar și în calitate de cititori, în capcana self-publishing-ului, a veleitarismului editorial, atunci aveți nevoie de un cititor profesionist, adică de unul ca mine.

Probabil că aș fi plătit mult mai bine dacă aș stinge incendii la sonde, dar chiar sunt plătit bine să fiu cititor profesionist.

Am drept ikigai lectura!

Mulți mă invidiază pentru asta, dar îi trimit să-și găsească răspunsul lor la întrebările de mai sus.

Este posibil să fii un cititor bun, să fi terminat filologia, dar să pierzi în timp plăcerea de a citi.

Este posibil să-ți placă mult de tot, dar ceilalți să nu creadă în gustul tău, ceea ce-ți limitează posibilitățile de a-ți împărtăși dorința de a citi.

Este posibil să-ți placă, dar să nu știi cum poți valorifica asta și să nu fii plătit.

Poate că orice serial reader își dorește să devină cititor profesionist. Nu este simplu, nu este imposibil. Dar, dacă prindeți peștișorul fermecat, ca să tratăm lucrurile mai ca pe la noi, l-ați ruga, printre altele, să aveți timp de citit, cărți de citit, oameni cu care să împărtășiți ceea ce ați citit?

Sau, dacă ați avea toți banii din lume, i-ați investi într-o editură, într-o revistă, într-o bibliotecă?

Altfel, dacă nu ajungeți la echilibru, se poate întâmpla ca în desenul de mai jos. Indiferent că este vorba de lectură, sau de altceva.

ikigai

Să fiți împliniți sufletește, dar săraci, pentru că vă place, dar ceilalți nu plătesc, semn că nu realizați că nu sunteți pregătit suficient. Să fiți entuziasmați, dar nesiguri pe ceea ce faceți, pentru că vă aflați într-un domeniu în care ceilalți nu au permanent nevoie de voi. Să aveți venituri confortabile, dar să vă simțiți neîmpliniți, pentru că știți, sunteți plătit, dar nu vă place ceea ce faceți. Sau să fie totul calm în viața voastră, dar să vă simțiți inutili, pentru că lumea plătește, dar mai degrabă dintr-o obligație de un fel sau de altul, nu dintr-o reală necesitate, simțiți că nu au nevoie de voi.

Ce vă scoală dimineața din pat? Ce vă motivează cu adevărat? Sincer!

Foto: pexels.com

# # # # #

Serial Readers

The Club Of Serial Readers este locul in care te intalnesti cu prietenii tai sau cu alti pasionati de lectura si discuti despre cele mai citite carti, cele mai interesante povesti.

Un comentariu

Comenteaza

Scrie un comentariu

Alte articole
asemantoare