București, Paul Morand

De la București la Micul Paris

de / January 23rd, 2018 / 595 vizualizari

Guest post scris de Costin Beda.

Cum să-ncep oare a scrie despre București? Un oraș ce ți se insinuează pe sub piele, curge prin tine, prin carnea ta precum sângele prin vene, aproape din momentul primului contact. Așa pățit-a și autorul acestei frumoase și romantice monografii a capitalei.

Paul Morand, căci despre el este vorba, a fost prozator, călător și ambasador al Franței în România. Sedus de Bucureștiul interbelic, a scris această istorie ce a fost publicată la editura Plon din Paris, în 1935. Prezenta ediție a apărut la editura Humanitas în 2015, aniversând 80 de ani de la lansare.

Bucuresti, Paul Morand

Când spui București, te duci probabil cu gândul la un oraș supraaglomerat, poluat și plin de oameni grăbiți. Dar nu a fost mereu așa… Povestea noastră nu este doar despre Micul Paris, cum era supranumit la începutul sec. XX, este despre viața în acele vremuri pitorești și boeme, despre oameni, tipologii și caractere. Oraș greu încercat, a trecut prin multe, de la incendii și cutremure până la ocupația din timpul Marelui Război.

Prima parte a incursiunii noastre în trecut este dedicată unei istorii generale a românilor, de acum câteva sute de ani. Se face o trecere rapidă și succintă, dar excelent povestită, a evenimentelor importante de odinioară. Aflăm despre Bucureștiul secolului  al XVI-lea și al XVII-lea, dezvoltarea orașului în timpul timpul fanarioților, despre originea numelui străzii comerciale Lipscani sau de ce Calea Victoriei, artera sa emblematică, se numea odată Podul Mogoșoaiei. Pentru că pe Podul Mogoșoaiei a intrat în București Carol I,  domnitor și apoi Rege al României, cel care a modernizat orașul și i-a modelat o identitate prezentă și astăzi.

Bucuresti

În fascinanta călătorie printre pagini, ne sunt prezentate și personalitățile ce și-au lăsat amprenta în istoria și evoluția urbei. Printre cele mai marcante se evidențiază Regina Maria, impresionant caracterizată de Paul Morand, acesta, fără îndoială, numărându-se printre admiratorii suveranei.

“Regăsesc căpșorul mandru care îl încânta pe Marcel Proust, nasul acvilin, armonios, gâtul prelung ce susține ferm greutatea unor perle enorme, revăd ochii atât de albaștri, atât de britanici în franchețea lor optimistă, atât de verzi în stranietatea pătrunzătoare și profunzimea lor slavă. Cariatidă regală capabilă să poarte pe umerii puternici cele mai mari imperii, fiică a unei rase de semizei, regina e totuși foarte feminină, duioasă, nuanțată, sofisticată.”

Cu siguranță nu puteau să lipsească și clădirile reprezentative ale capitalei, cele mai multe fiind construite în sec. XIX. Începem ziua cu micul dejun servit la luxosul hotel Athénée Palace, urmat de plimbarea pe cel mai cunoscut loc de promenadă în perioada interbelică, Calea Victoriei. Pe același bulevard se află renumitul hotel și restaurant Capșa, sub acoperișul căruia se întâlneau, fără deosebire, scriitori, pictori, muzicieni, artiști de tot felul sau demnitari. N-ar putea să lipsească Palatul Regal, C.E.C.-ul, Cercul Militar ș. a. m. d. Vei găsi în carte cele mai importante edificii a trecutelor vremuri, toate fiind excepțional descrise.

Bucuresti, P Morand

Viața de noapte, localuri, obiceiuri, grupuri etnice, muzee, artă, tot felul de istorioare amuzante… Să mai continui? Toate aspectele vieții cotidiene din București sunt atinse de acest diplomat scriitor. Sau, mai bine zis, scriitor diplomat. Stilul lui expresiv și pitoresc te captivează, chiar mai mult, te poartă în acele vremuri pline de boemie și voie bună.

“Chiar dacă Bucureștiul nu e România, cum repetă românii care caută și găsesc în viața rustică și arta țărănească izvorul unic al geniului moldo-valah, orașul e totuși un minunat amestec de neamuri, chipuri, moravuri și aventuri. Jobene și căciuli scite de caracul, mașini americane și căruțe ostrogote defilează aici cu voioșie. Devastat, jefuit, incendiat, zguduit de cutremure, decimat de ciumă și călcat de armate străine, istoria lui a fost istoria unei hărțuieli continue; vecinii așteptau la cotitură vânatul românesc: l-au rănit, dar fără a-i veni de hac.”

Paul Morand l-a înțeles, a sesizat frumusețea lui sclipitoare; la fel de bine a simțit și obscuritatea ce se ascunde dedesubt. Nu-i deloc greu să îndrăgești Bucureștiul, așa cum foarte ușor îl poți detesta în multe privințe. Paradoxal, nu-i așa?

 

Comandă cartea pe Cartepedia, aici, Elefant, aici, şi pe Libris (format eBook), aici >

 SerialReaders.com folosește unelte de marketing afiliat. Cumpărând prin link-urile pe care le recomandăm, site-ul nostru primește un comision din partea retailerilor pe care îi promovăm. 


Foto: arhiva personală

# # # # #

Serial Readers

The Club Of Serial Readers este locul in care te intalnesti cu prietenii tai sau cu alti pasionati de lectura si discuti despre cele mai citite carti, cele mai interesante povesti.

Scrie un comentariu

Alte articole
asemantoare