De ce faci ceea ce faci

De ce faci ceea ce faci?

de / September 17th, 2018 / 374 vizualizari

De ce facem ceea ce facem? De ce ne-am căsătorit cu persoana de lângă noi? Pentru modul în care ne face să ne simțim. Problema cu dragostea – spune Simon Sinek – este că știm pur și simplu că am găsit-o, fiindcă ”ne simțim așa cum trebuie”.

De ce ai citi această carte? Pentru că deseori este nevoie de introspecție și poate că, dacă te întrebi serios ce te-a mânat spre a face (sau a nu face) ceea ce faci, o să înțelegi și dacă direcția spre care te îndrepți este bună/corectă.

Înaintea cărții a fost o conferință TED de succes a lui Simon Sinek, ”Start with Why” – How great leaders inspire action. Apoi a fost cartea ”Începe cu De Ce – Cum ne inspiră marii lideri astfel încât să trecem la acțiune”, apărută la editura Publica și apoi volumul ”Descoperă-ți propriul De Ce – Ghid practic ca tu și echipa ta să vă găsiți menirea”.

De ce faci ceea ce faci

Dacă ar fi să ne luăm după autor, este o carte pentru cei care vor să îi inspire pe ceilalți și pentru cei care vor să găsească ceva care să îi inspire. ”Sper ca, la rândul lor, cititorii mei să-i inspire pe ceilalți să facă lucruri care să îi inspire pe aceștia, astfel încât împreună să putem construi companii, economii și o lume în care încrederea și loialitatea să reprezinte regula, nu excepția”, spune Simon Sinek.

Am citit multe exemple de povești despre cum ar trebui să recrutezi, ce anume contează sau ce îi inspiră pe oameni ca să te urmeze. Dacă doar o mică parte din companiile sau managerii din România ar ține cont de aceste lucruri, toată lumea ar fi mai fericită, iar firmele nu s-ar mai văita de angajați nemotivați. ”Responsabilitatea prioritară a unei companii este să aibă grijă de angajații săi. Dacă ei sunt satisfăcuți, atrag după sine clienți satisfăcuți. Iar clienții mulțumiți sunt garanția acționarilor mulțumiți”.

 Câteva sfaturi pentru companii:

 • Scopul nu este acela de a angaja oameni cu aptitudini de care ai nevoie, ci de a angaja oameni care cred în ceea ce crezi și tu.
 • Când îți alcătuiești o organizație din componente care să se potrivească între ele, din oameni care să creadă în ceea ce crezi și tu, succesul este pe jumătate garantat.
 • Când angajații simt că aparțin unei companii, ei îți asigură succesul. Iar dacă muncesc din greu și caută soluții inovatoare, nu o fac pentru tine, ci pentru ei înșiși.
 • Marile companii nu angajează oameni pricepuți și-i motivează, ci angajează oameni deja motivați, inspirându-i. Oamenii fie sunt motivați, fie nu. Dacă nu le oferi indivizilor entuziaști un lucru în care să creadă, ceva mai important spre care să tindă decât jobul lor obișnuit, atunci ei se vor automotiva, găsindu-și alt loc de muncă. Și atunci tu va trebui să te mulțumești cu ce poți.
 • Organizațiile ajung să aibă succes pentru că oamenii din interiorul lor se simt protejați.
 • Recomandările personale sunt foarte importante. Suntem mai predispuși să avem încredere în aceia cu care împărtășim unele valori și convingeri.
 • ENERGIA MOTIVEAZĂ, DAR HARUL INSPIRĂ. Charisma este greu de definit, aproape imposibil de măsurat și prea subtilă pentru a fi copiată. Toți marii lideri au charismă. Energia poate provoca, dar numai charisma inspiră.

Cartea Descoperă-ți propriul De Ce este concepută ca un ghid ușor de folosit. Poate că un coach ar ști mai mult să o folosească în interesul angajaților unei companii. Totuși, dacă ai perseverența și sinceritatea de a lucra singur pe ea (și a răspunde provocărilor sub formă de joc propuse acolo), ea își atinge scopul. ”Viziunea ta devine realitate doar dacă o spui cu voce tare. Dacă o ții doar pentru tine, ea va rămâne doar o plăsmuire a imaginației tale”.

Autorii, colegi de-ai lui Simon Sinek, spun că nu avem ocazia să găsim organizația perfectă pentru noi. În schimb, avem ocazia să construim organizația perfectă pentru fiecare dintre noi.

Și, ceva ce cu care sunt de-acord 100%:

”Este ușor să angajezi pe cineva bazându-te pe CV-ul lui. Însă este mai greu să angajezi pe cineva care să se potrivească unei anumite culturi organizaționale”.

Am mai reținut astea:

 • Luptele noastre sunt pașii pe termen scurt pe care trebuie să-i facem pentru a avea succes pe termen lung.
 • O echipă nu este un grup de oameni care lucrează împreună. O echipă este un grup de oameni care au încredere unii în alții.
 • Dacă membrii unei echipe nu cresc împreună, ei vor crește separat.
 • În mod ironic, oamenii care și-au pus crezul mai degrabă în slujba celorlalți decât a lor înșiși sunt cei care, în cele din urmă, se ajută cel mai bine pe ei, pentru că, în cele din urmă, ei se simt cei mai împliniți.

Cum să asculți activ:

Menține contactul vizual, arată verbal sau nonverbal că înțelegi ce spune celălalt, invită-l să povestească mai multe despre ceea ce s-a întâmplat sau despre cum s-a simțit într-un anumit moment. Fii atent în mod special la expresiile feței, la limbajul trupului, la pauzele lungi, la schimbările de tonalitate și la starea emoțională (dacă devine agitat, dacă are nod în gât).

Ascultarea activă înseamnă să auzi mai mult decât cuvintele rostite de interlocutor, înseamnă să înțelegi sensul, motivația sau emoția din spatele cuvintelor.

Despre Lideri și Leadership:

Liderii sunt cei care au curajul să meargă în față pentru a deschide drumul celorlalți.

Leadershipul este abilitatea de a atrage oameni în jurul tău nu doar pentru o singură împrejurare, ci ani la rând. În afaceri, leadershipul înseamnă să ai clienți care vor continua să îți susțină compania inclusiv în perioadele mai grele”.

Există foarte puțini lideri care aleg să inspire în loc să manipuleze atunci când vor să motiveze oamenii.

Există lideri și există cei care ne conduc. Liderii dețin o poziție bazată pe putere sau pe influență. Cei care ne conduc ne inspiră”.

Rolul unui lider nu este de a veni el însuși cu toate ideile mărețe, ci de a pune bazele unui mediu în care marile idei se pot materializa.

Comandă cărțile pe situl editurii Publica, aici,
pe Elefant, aici, pe 
Libris, aici sau pe Cartepedia, aici >>

SerialReaders.com folosește unelte de marketing afiliat. Cumpărând prin link-urile pe care le recomandăm, site-ul nostru primește un comision din partea retailerilor pe care îi promovăm. 

# # # # # #

Oana Grecea

Oana Grecea este mamă, jurnalist, blogger, un om pasionat de lucrurile care se întâmplă într-o bucătărie. Îi place să citească - cărțile sunt cele care au scos-o din impas în multe cazuri - și împărtășește cititorilor ei experiențe care speră să-i inspire, să le stârnească pofta pentru citit și bucătărit. O găsiți și pe: http://gandurisibucatareala.ro

Scrie un comentariu

Alte articole
asemantoare

Cenușa Angelei cover

Recomandări

Povestea unei copilării irlandeze

de / September 28th, 2020

Copilăria lui Frank McCourt, povestită în romanul autobiografic “Cenușa Angelei. O copilărie irlandeză“, reprezintă o carte remarcabilă, diferită din toate punctele de vedere de celelalte cărți citite anul acesta și de majoritatea pe care le-am citit. Bănuiesc că efectul pozitiv...

Citeste mai mult