Jurnal De Lectura

Jurnalele de lectură. Modele standard sau personalizate?

de / September 14th, 2018 / 7,123 vizualizari

În anii copilăriei cea mai cruntă pedeapsă era să mă pui să țin un jurnal de lecturi. Nu aveam un ghid, pe baza căruia să mă bazez, trebuia să improvizez, iar asta mă enerva foarte tare, pentru că pe măsură ce evoluam și citeam cărți tot mai complexe, îmi veneau idei de îmbunătățire a jurnalului, și mereu voiam să refac primele prezentări, ca să am o omogenitate a jurnalului. Când am mai crescut, mi-am creat propriul checklist, fișe de lectură cu ce să includ, și le urmam ad-literam (am ajuns inginer, e clar, nu?)

Despre importanța unui jurnal de lectură și cum puteți concepe o fișă de lectură pentru o carte citită am mai scris în campania Împreună creștem cititori, aici >> Țineți un jurnal al lecturilor. Și alți bloggeri (în cazul de față, și cadru didactic) au scris despre jurnalele de lectură: Jurnal de lectură ALTFEL de Ema la școală

În ultimii ani am descoperit cu mare bucurie că problema este (oarecum) rezolvată, că și editurile s-au gândit la aceste aspecte și acum există jurnale de lectură tipizate, ușor de completat, accesibile copiilor, dar perfecte sintetizării și sedimentării celor citite, jurnale de lectură personalizate pentru fiecare carte în parte, atât în ce privește conținutul, cât și nivelul de înțelegere și cunoștințe a copiilor.

Editura Arthur_Jurnal De Lectura

Prima oară am văzut acest trend (carte + jurnal de lectură customizat) la Editura Arthur. În urmă cu câțiva ani ei au înființat Clubul de lectură Arthur, proiect care are scopul de a-i motiva pe elevi să citească, prin propunerea unor teme de interes, care să-i ajute pe copii să intre într-un dialog autentic cu textul. În fiecare lună, cei înscriși în club primesc o listă cu titlurile propuse spre citit, cărți care beneficiază de reduceri față de prețul standard. Alături de cărți, copiii primesc gratuit jurnale de lectură, care cuprind cărțile propuse.

EdituraArthur_JurnalDeLectura

Ideea acestui club de lectură a prins în școli, unde cadrele didactice și bibliotecarii pun lună de lună comenzi, iar copiii savurează cărțile și dezbaterile lor au ca rezultat recenzii de-a dreptul minunate.

EdituraLitera_JurnalDeLectura

De curând, Editura Litera a înființat și ea un club de lectură, Clubul cărții Litera, cu beneficii pentru micii și marii cititori. Pe lângă reducerile consistente și surprizele pregătite membrilor clubului, cărțile vin, la rândul lor, însoțite de jurnale de lecturi.

EdituraLitera_JurnalDeLectura

Jurnalul este subțire, foarte colorat și exercițiile de rezolvat sunt adaptate vârstei cititorilor.

Doxi_TolbaCuPovesti_Activitati

Un proiect neîncercat de mine, dar despre care am auzit vorbindu-se numai de bine, e Doxi – Club de lectură®, care propune o colecție de opere clasice atent selectate, minunat ilustrate și special repovestite pentru tinerii cititori. Fiecare carte pune la dispoziția cititorului activități care permit exploatarea atentă a lecturii, iar rubrica Realitatea din spatele ficțiunii conține dosare tematice, propuse ca lectură suplimentară și includ texte referitoare la epocă, autor, aspecte sociale/istorice sau diverse evenimente prezentate în operă.

Ce vreau să spun de fapt e că nu contează dacă alegeți să folosiți jurnale de lectură inventate de voi sau unele standard, important e ca cei mici să citească tot mai mult. Un copil care citește va fi un adult care gândește, spune un aforism (pe care nu știu cui să i-l atribui, am tot căutat pe Google, atât în engleză, cât și în germană). Încurajați copiii să citească și să își pună gândurile de după lectură pe foaie, așa vor putea să își vadă propria evoluție. Păstrați jurnalele peste ani, vor fi o dovadă a cât de multe cărți au citit!

Foto header: VideoBlocks
Foto Doxi: pagina de Facebook Doxi

# # # # # #

Patricia Lidia

Inginer, femeie și mamă în viața reală, autor de texte pentru copii și jurnalist cultural neoficial în viața virtuală...

Postul urmator

3 Comentarii

Comenteaza

Scrie un comentariu

Alte articole
asemantoare