Oare o sa zboare

Cum te asiguri că idea ta e gata să zboare

de / June 11th, 2018 / 126 vizualizari

Ești media celor cinci persoane cu care îți petreci cel mai mult timp. Asigură-te că ești înconjurat de cât mai mulți oameni inteligenți, ambițioși și buni”.

Îmi plac cărțile care te ajută să-ți pui ordine în gânduri sau să-ți pui întrebări suplimentare înainte de a te lansa într-o afacere sau proiect. Oare o să zboare?, cartea lui Pat Flynn, tipărită de editura Publica are chiar subtitlul ”Cum să-ți testezi următoarea idee de afaceri, în așa fel încât să nu-ți pierzi timpul și banii” și este, într-un fel, ca și ”Lean start-up”, dedicată întreprinzătorilor. Genul acesta de cărți te ajută să nu te arunci cu capul înainte și să iei în considerare cât mai multe variabile, unele la care poate nu te-ai fi gândit din prima. Ele sunt mereu resurse de a afla lucruri sau de a încerca/testa ideea ta fără prea multe cheltuieli.

Oare o sa zboare

Pat Flynn s-a gândit că fiecare din noi are la dispoziție 168 de ore pe săptămână. După muncă și somn, rămânem cu 72 de ore pe care le putem folosi, iar cartea lui se parcurge în trei ore și jumătate dintr-o săptămână. Dar a scris-o pentru că, ”în afaceri și în viață, mai puțin duce la mai mult”. Ca să fii în direcția bună trebuie să citești cărțile potrivite și să experimentezi. John Kennedy spunea: ”Acțiunea presupune riscuri și costuri. Dar acestea sunt mult mai mici decât riscurile pe termen lung ale inacțiunii confortabile”. Nu trebuie să uităm, spune Flynn, că eșecul face parte din procesul de a deveni un antreprenor de succes. Un proverb japonez spune însă că ”viziunea fără acțiune e un vis cu ochii deschiși. Acțiunea fără viziune e un coșmar”.

Ca și mentorul meu (din vis) – Richard Branson – oamenii de succes cred că nu poți face bani dacă nu îți pasă mai întâi de oameni. Pat Flynn subliniază și el asta și-mi confirmă mie teoria cu unii antreprenori români nu o să reușească în viață dacă consideră că angajații sunt doar o unealtă spre atingerea scopurilor lor. Un antreprenor de succes este acela care are succes atât în afaceri, cât și în viață, iar asta presupune o anumită mentalitate.

Atunci când alegi să duci o viață de antreprenor, alegi calea libertății. Alegi să îți trăiești viața conform propriilor reguli și să o transformi în ce vrei tu să fie. De fapt, fiecare dintre noi este capabil de această libertate, dar antreprenorul este acela care a oprit mental autopilotul și a preluat controlul propriului viitor”.

Câteva principii în care crede autorul și pe care le aplică cu succes:

 • Meditează în fiecare dimineață și are o minte clară când abordează fiecare zi.
 • Mai ieftin nu înseamnă neapărat mai bun.
 • Starea creativă apare atunci când ești imaginativ, inventiv și deschis la idei noi.
 • Când te expui public, creezi premisele pentru a primi atât feed-back negativ cât și pozitiv.
 • Orice vânzare pornește de la o relație, ceea ce înseamnă că trebuie să începi prin a convinge cealaltă persoană să te cunoască, să te placă și să aibă încredere în tine.
 • Un lucru pe care l-am învățat ca antreprenor este să sărbătoresc pe parcurs micile victorii.

Întrebări pe care să ți le pui, lucruri spre care să te uiți:

Ce te face atât de special?

Cel mai bun mod de a descoperi ce te face unic este să afli de la altcineva. Vei trimite un email unui număr de zece prieteni și colegi și îi vei ruga să îți spună care sunt superputerile tale.

Iată care este diferența dintre tine și orice altă persoană care are o idee grozavă – dacă ești implicat și îți place conceptul tău, îl vei duce la bun sfârșit.

Dar totul începe cu a vorbi, iar pentru că le vorbești altora despre ideea ta, vei continua să fii motivat.

Mulți oameni devin timizi în fața unui dispozitiv de înregistrare și este posibil să primești răspunsurile pe care vrei să le auzi, și nu pe cele de care ai nevoie.

Lucruri care te-ar putea ajuta:

Blogurile au trei mari avantaje:

 • În jurul blogurilor se crează comunități în care poți interacționa cu un utilizator final
 • De obicei este mult mai ușor să găsești sau să ajungi la proprietarul site-ului
 • Dacă blogul este actualizat, ne poate oferi informații utile despre ce este nou și la modă
 • Forumurile, la fel ca și blogurile sunt o resursă fantastică pentru oricine cercetează o nișă.
 • Derek Halpern – socialtriggers.com – îi ajută pe oameni să facă legătura între psihologie și afaceri.

Secretul zborului este acesta – trebuie să acționezi imediat, înainte ca trupul tău să își dea seama că sfidează regulile”. – Michael Cunningham

Comandă cartea pe Libris, aici, pe Cartepedia, aici sau pe Elefant, aici>

SerialReaders.com folosește unelte de marketing afiliat. Cumpărând prin link-urile pe care le recomandăm, site-ul nostru primește un comision din partea retailerilor pe care îi promovăm. 

# # # # # #

Oana Grecea

Oana Grecea este mamă, jurnalist, blogger, un om pasionat de lucrurile care se întâmplă într-o bucătărie. Îi place să citească - cărțile sunt cele care au scos-o din impas în multe cazuri - și împărtășește cititorilor ei experiențe care speră să-i inspire, să le stârnească pofta pentru citit și bucătărit. O găsiți și pe: http://gandurisibucatareala.ro

Scrie un comentariu

Alte articole
asemantoare