cum sa ne gandim mai mult la sex

Cum să ne gândim mai mult la sex

de / July 11th, 2017 / 305 vizualizari

Pentru cei pe care îi iubesc, nu simt nicio dorință, și pe cei pe care îi doresc, nu îi pot iubi” – rezumă Freud ideea textului de mai jos.

Nu sunt dintre cei care ar prefera să moară decât să poarte sau să scrie anumite conversații ori gânduri. Sexul și dorințele noastre ascunse sunt încă un subiect tabu, chiar dacă a vorbi despre ce-ți dorești, când sau cum îți dorești – cu cel dorit, nu în public – înseamnă să fii deschis la minte, normal, cultivat, creativ și sincer față de tine.

M-am întrebat adesea care sunt imboldurile și gândurile care-i fac pe oameni să înșele. Desigur fiecare are motivele lui și am sperat că, citind câteva cărți pe tema sexului și adulterului voi găsi răspunsul științific sau psihologic la această dilemă. Sau poate am sperat că voi găsi scuzele și justificările necesare unui astfel de gest. Nu știu ce-i mână pe alții în această ”luptă”, în ce mă privește – curiozitatea, adrenalina, fructul interzis – sunt imboldurile care ar putea să mă împingă să experimentez în altă ogradă decât cea proprie. Coelho spunea că ”faptul că soțul care a călcat strâmb a avut îndrăzneala de a-și închipui, darămite să mai și dea curs ideii că ar fi interesant să vâre o mână pe sub fusta sau într-o pereche de pantaloni necunoscuți nu ar trebui să suprindă pe nimeni după zece sau mai mulți ani de mariaj”….

Cel mai apropiat de realitate și neromanțat în cele scrise a fost Alain de Button în cartea ”Cum să ne gândim mai mult la sex” care a pus punctul pe I spunând că în materie de sex nu contează pregătirea, clasa socială sau interesele celor doi, că atracția și dorința de a ”ți-o trage” vine pur și simplu, indiferent de egalitatea sau inegalitatea celor de mai sus.

Dorința de a ne culca cu anumiți oameni se poate înfiripa în noi cu mult înainte să fi avut șansa de a-i cunoaște îndeaproape – cu alte cuvinte, înainte de a fi avut ocazia de a sta de vorbă în tihnă cu ei despre trecutul, preocupările și trăirile lor”. Întâi vine disponibilitatea mentală, apoi atracția față de cineva, apoi răspunsul/flirtul cu acea persoană și abia apoi sexul, dacă ar fi să descriu eu etapele sau condițiile în care aș putea înșela. Uneori cred că aș putea fi de-acord cu spusele lui Coelho din cartea Adulter – ”Nu mă interesează câtuși de puțin să fiu fericit. Prefer să trăiesc cu pasiune, ceea ce implică un risc, pentru că nu știm niciodată peste ce vom da mai târziu”.

După cartea Estherei Perel – Inteligența erotică – din care am înțeles pe scurt că nu e nimic rău în a vrea să-ți (re)confirmi feminitatea, puterea de atracție și că a înșela discret și fără a-ți răni partenerul poate fi uneori cheia unei relații sexuale mai bune chiar cu cel înșelat -, am vrut să aprofundez mai mult subiectul. Am trecut întâi prin ”Geografia intimă a femeii (de Natalie Angier) pentru a înțelege chestii științifice ce țin de corpul nostru, mentalitatea noastră. Spre exemplu: ”Libidoul unui bărbat atinge punctul culminant înainte ca el să fie bărbat cu adevărat, în jurul vârstei de 18-20 de ani, în vreme ce o femeie nu înflorește pe deplin decât după 30 sau chiar 40 de ani”. Nu știam că femeile mai vârstnice rămân, ca grup, mai predispuse la orgasm decât omoloagele lor mai tinere. ”Puterea dobândită grație cunoașterii de sine, o putere cultivată de-a lungul anilor, se traduce într-o mai bună colaborare în zona de jos”, zice Angier.

Am citit apoi Sexualitatea masculină, de Michael Bader, care spunea că ”Tot ce trebuie să faci pentru un bărbat ca să fie fericit este să-l hrănești și să-l regulezi”. Și am fost perfect de-acord cu ideea lui cum că femeile au nevoie de un motiv ca să facă sex, iar bărbații au nevoie numai de un loc. Cred că femeile, pentru a înșela, se apropie doar de bărbați pe care îi plac în vreun fel, pe când bărbații ”marchează” oriunde simt disponibilitate. Sexul ne scoate din casă și din noi înșine. În numele lui, ne lărgim orizonturile și interacționăm la întâmplare cu alți membri ai speciei noastre. În numele sexului ne lărgim aria intereselor și punctele de reper. Fără sex, am fi periculos de invulnerabili. Sexul este cel care devălmășește, în mod salutar, ierarhiile puterii, ale condiției sociale, ale banilor și ale inteligenței.

În cartea sa Adulter, Coelho remarcă că bărbații trădează pentru că așa sunt construiți genetic. ”Femeia o face pentru că nu are destulă demnitate și pe lângă că își dăruiește corpul, sfârșește întodeauna prin a dărui puțin și din inima ei”. Chiar dacă nu recunoaștem și noi femeile am înșela la fel de des ca bărbații, doar că ne controlăm mai bine și ne gândim mai mult și mai des la consecințe.

Allain de Buton mai scrie în cartea sa Cum să ne gândim mai mult la sex – ”Când și când, ne putem intersecta cu anumiți indivizi care nu sunt îngroziți de dorința noastră de sex rapid și viguros și care nu văd nimic dezgustător nici măcar la cele mai mari extravaganțe sexuale. Însă chiar și acești candidați s-ar putea să aibă nevoie ca noi să face primul pas, poate pentru că, deși își doresc să facă sex, au nevoie la rândul lor, să li se reamintească acest lucru”.

Sexul ar trebui să fie o chestiune simplă și nederanjantă, dacă nu ne-ar da viețile peste cap cu prezența lui, uneori chiar și cu absența lui.

Cărțile sunt disponibile pe Elefant.ro sau pe Libris.ro
(sau click pe titluri, mai sus, pentru linkuri).

Foto: Pexels.com

# # # # # # #

Oana Grecea

Oana Grecea este mamă, jurnalist, blogger, un om pasionat de lucrurile care se întâmplă într-o bucătărie. Îi place să citească - cărțile sunt cele care au scos-o din impas în multe cazuri - și împărtășește cititorilor ei experiențe care speră să-i inspire, să le stârnească pofta pentru citit și bucătărit. O găsiți și pe: http://gandurisibucatareala.ro

Scrie un comentariu

Alte articole
asemantoare

Tu Caroline Kepnes

Recomandări

Ce mi-ai făcut, Tu?

de / June 4th, 2018

Mă tot gândesc la ce a însemnat această carte pentru mine și pur și simplu nu-mi găsesc cuvintele atât de ușor. Mi se întâmplă rar să “amuțesc” în fața unei recenzii de scris, fiindcă în general am o listă de...

Citeste mai mult