Confesiunile unui prieten imaginar de Michelle Cuevas

Confesiunile unui prieten imaginar – povestea simpatică a lui Jacques Papier despre copilărie și maturizare

de / May 22nd, 2018 / 4,634 vizualizari

Undeva într-o țară francofonă (Franța?!? Haiti?!? Luxemburg?!? Nigeria?!? Canada?!?) trăiește un câine șoricar rău, pe nume François. În casa lui François locuiește și o fetiță pe nume Fleur Papier, care are un frate geamăn, numit Jacques. Această carte este despre Jacques. Jacques este un frate foarte bun, politicos, distractiv, curios, creativ. Mănâncă înghețată de nori și brânzeturi selenare prăjite. Dar mâncarea preferată e praful de stele. Viața lui este destul de liniștită (deși a fi ignorat și urât de toată lumea nu e un lucru prea plăcut) până când își aude din greșeală părinții vorbind despre faptul că… Fleur are un prieten imaginar. Această descoperire îl dezamăgește tare pe micul Jacques: de ce ar avea Fleur un prieten imaginar și, mai ales, de ce nu i-a spus și lui acest secret? Doar ei se cunosc perfect unul pe celălalt, se completează ideal: Adevărul e că toată lumea își dorește asta, să fie cunoscut în felul ăsta, să fie văzut. Nu mă refer la haine sau la păr, vreau să spun că toți vrem să fim văzuți așa cum suntem cu adevărat. Cu toții vrem să găsim acea unică persoană care ne cunoaște cu adevărat, cu toate ciudățeniile noastre, și care totuși ne înțelege. Voi ați avut vreodată pe cineva care să vă vadă? Care să înțeleagă de-adevăratelea partea aceea care rămâne invizibilă pentru restul lumii? Sper că aveți. Așa că decide să se răzbune: doi pot juca acest joc. Așa se ajunge la o Matrioșcă a imaginației: un prieten imaginar care are și el un prieten imaginar. Căci, v-ați dat seama, nu-i așa, că Jacques Papier este fratele imaginar al micuței Fleur. Iar când Jacques conștientizează această realitate, că este doar un exponat din Muzeul Imaginației lui Fleur, are cu adevărat o criză existențială: care este scopul său în viață și care va fi destinul lui când Fleur nu va mai avea nevoie de el? Mai ales când aude vorbele psihologului pentru copii: Lumea e un mister cu M mare, a mai spus Maurice. Imposibilul este posibil. Iar tu, Fleur, pari o fetiță care știe că realitatea e în ochii celui care privește.

Nu știam la ce să mă aștept când am început să citesc cartea Confesiunile unui prieten imaginar de Michelle Cuevas. Îmi plac biografiile și autobiografiile, asta am crezut că voi citi, însă s-a dovedit a fi una dintre cele mai inteligente și mai emoționante cărți de ficțiune pentru copii citite în ultima vreme. Jacques este un narator minunat și vocea lui este atât de inocentă, dulce, cinstită și captivantă încât încercarea lui de a se (re)găsi este înduioșătoare și sfâșietoare în același timp. Jacques este cu siguranță un personaj plin de viață, ironic, cu un simț al umorului matur, care folosește un vocabular bogat și plin de vorbe de duh, presărate cu doza necesară de ironie și sarcasm.

Confesiunile unui prieten imaginar de Michelle Cuevas

Cum aș descrie eu această poveste? Simpatică, distractivă, ironică, diferită. Și, deși există multe motive de râs în fiecare din cele 60 de capitole foarte scurte, romanul este foarte emoționant și profund – aproape filosofic! Romanul are foarte multe în comun cu Povestea jucăriilor și Întors pe dos. Confesiunile au același aer delicat, fraged prezent în Întors pe dos și prezintă creșterea și copilăria în cea mai interesantă și neconvențională lumină, iar sentimentele mele, ca cititor, au fost răscolite și răsturnate de multe ori de-a lungul paginilor; într-o clipă zâmbeam ca o pisică Cheshire, apoi, câteva rânduri mai jos, sufletul mi se rupea în bucăți și eram nevoită să las cartea jos, de teamă că aș deraia emoțional (mai ales că mă aflam într-un avion burdușit de călători, dintr-un capăt în celălalt al lumii!). Iar legătura cu Toy Story a venit pentru mine în ultimul capitol. Nu mi-e rușine să recunosc că la finalul cărții am plâns pe înfundate, cu capul în palme, ascunsă de privirile tuturor. Nu pot să vă spun sfârșitul, dar am plâns! Dacă aș fi fost în propria-mi intimitate, cu siguranță cutia cu șervețele nu mi-ar fi fost suficientă. Nu cred că micii cititori vor avea aceeași reacție, dar știu că adulții vor fi impresionați până la lacrimi, pentru că știm cu toții cum este să lăsăm în urmă un lucru prețios din copilărie și apoi să îl regăsim, la maturitate; este o conexiune specială care nu dispare cu timpul. E exact ca în Toy Story când Andy crește și jucăriile sale se simt triste, abandonate, pentru că nu mai are nevoie de ele!

Alte lecții excelente ce pot fi extrase de cei mici din roman sunt despre faptul că trebuie să fim fericiți cu cine suntem și că lucrurile nu sunt întotdeauna mai bune pe cealaltă parte. De asemenea, mi-a plăcut ideea unui birou pentru prieteni imaginari în care poți depune cerere pentru a deveni prietenul imaginar al altei persoane, dacă vrei, ceea ce mi-a amintit de filmul R.I.P.D. Copoi pentru strigoi, cu Ryan Reynolds, Jeff Bridges, Mary‑Louise Parker, Kevin Bacon etc.

Michelle Cuevas a turnat în acest roman o cantitate incomensurabilă de emoție și suflet, iar rezultatele sunt absolut magice. Iar textul e însoțit de câteva ilustrații simple, care adaugă multe detalii semnificative poveștii. Însă, dincolo de multele metafore profunde și umorul irezistibil, există anumite aluzii care cred că nu vor fi gustate/înțelese de copii – de exemplu, grupul de suport pentru prieteni imaginari cu probleme, Imaginari anonimi, în mod clar o aluzie sarcastică la întâlnirile alcoolicilor anonimi.

Confesiunile unui prieten imaginar de Michelle Cuevas

Nu pot exprima dragostea pe care o am pentru această carte frumoasă, foarte amuzantă și fermecătoare. O carte pentru copii? Da. Dar e și o lectură minunată la orice vârstă. Mai ales pentru aceia dintre noi care au avut în copilărie acel prieten imaginar foarte special. Aș recomanda-o cu adevărat oricui caută o poveste cu adevărat semnificativă, care te pune pe gânduri. Cartea este mai potrivită pentru micii cititori mai experimentați în arta lecturii, deoarece are multe straturi, asemenea unei cepe: copiii trebuie să fie capabili să înțeleagă diferența dintre real și imaginar, altfel cartea poate să îi bage în ceață total uneori. E o carte minunată. Serios. Faceți rost de ea, citiți-o și vă veți convinge singuri.

Comandă cartea pe Elefant, aici, pe Libris, aici, sau pe Cartepedia, aici>>

 SerialReaders.com folosește unelte de marketing afiliat. Cumpărând prin link-urile pe care le recomandăm, site-ul nostru primește un comision din partea retailerilor pe care îi promovăm. 

# # # # # #

Patricia Lidia

Inginer, femeie și mamă în viața reală, autor de texte pentru copii și jurnalist cultural neoficial în viața virtuală...

Un comentariu

Comenteaza

Scrie un comentariu

Alte articole
asemantoare