Extraconjugal

De ce să citești „Extraconjugal”

de / July 29th, 2017 / 612 vizualizari

Pentru mine, Extraconjugal e cartea momentului, încoronarea activității de scriitor a autorului ei. Era să fac o listă cu 10 motive pentru care merită să citești cartea, dar nu mă bag eu în motivațiile voastre, așa că vă spun, pe larg, de ce mi-a plăcut mie această carte și de ce o recomand tuturor – cine are urechi și aude, iar apoi decide să-i dea o șansă, să fie mai mult decât sănătos.

Este cartea momentului și acesta e prim și suficient motiv. Știm că de vizibilitate se bucură tot felul de cărți, bune sau proaste, interesante sau înfiorător de plictisitoare. N-ai de unde să știi că Extraconjugal e sau nu așa, astfel încât nu-ți rămâne decât să o răsfoiești măcar înainte, apoi să te decizi (destul de repede, crede-mă!) că trebuie citită. Așa vei fi absolut în pas cu moda de a citi ce e la modă, daaar la final vei fi citit o carte excepțională!

Acțiunea îți solicită întreaga atenție, planurile cu care jonglează autorul sunt musai de urmărit cu atenție, altfel pierzi firul și te plângi că e defectă cartea. Personajele sunt autentice și credibile, provincialii din ea ți-ar putea fi familie sau cunoscuți.

Poți fi tu însuți un ipocrit sinistru care să se regăsească, totuși, în cel puțin unul dintre personaje.

Ce face Extraconjugal, de fapt, este că aduce gânduri și dileme nerostite în planul realității, împovărează niște personaje cu problemele pe care cu toții le avem, dar despre care nu vorbim. Ne distrăm și ne amuzăm pe seama lor, ne mai mințim puțin că la noi în bătătură nu s-a pomenit așa ceva, neam de daci serioși și sinceri care nici la partenerul altuia n-au râvnit, nici cu urmări nefericite n-au plecat acasă.

Mihai Radu scrie foarte, foarte bine; dacă înainte eram destul de sigură de asta, citind cărțile scrise de el cu Simona Tache, acum certitudinea se află la 100%. Și ce-i fain, la fel ca la toate cărțile bune, e că poți citi Extraconjugal ca pe o carte banală, poți pierde vremea cu ea într-un weekend sau câteva ore-n avion, dar la fel de bine poți să o citești cu atenție sporită, ba chiar să o recitești, poți să descoperi și redescoperi sensuri noi, idei pe care nu le-ai observat la prima citire, poți deveni mai sincer cu tine, la a doua citire poate te privești direct în ochi, nu rânjind sceptic pe sub mustăți.

Am băut cafea de la prima la ultima pagină, n-am mai citit când mă apropiam de supradoză de cafea, am făcut și pauze pe care le-am umplut cu mai slabul cappuccino. Nu știu de ce, Extraconjugal e o carte care se citește cu cafea. Altfel nu știu cum merge. Cam așa am pățit, în urmă cu vreun an, la Căsnicie, de Dan Coman – despre care am scris atunci aici.

Robert, personajul-narator, trăiește într-o lume pe care o palpăm zi de zi, dar pe care refuzăm, din cine știe ce lipsă de simțuri, să o simțim și acceptăm ca atare. Relațiile dintre acesta și familia sa sunt relativ deficitare, sunt multe frustrări care ies la suprafață când nu te aștepți, sunt multe greșeli neasumate și mult praf aruncat în grabă sub preș. După cum știți deja din sinopsisul cărții, care e peste tot, Robert și sora lui află că unul dintre părinți are o boală cu transmitere sexuală, iar bănuielile despre potențialul mincinos al familiei îi poartă pe toți în apele trecutului și prezentului, tulburi din proprie inițiativă, dar pe care nimeni nu e dispus să le analizeze pentru a le înțelege.

E un fel de clasic „ascultăm pentru a răspunde, nu pentru a înțelege”, dar povestit foarte bine, într-un mod aparte, pus în contextul zilelor noastre mediocre, într-un stil alert, actual, energic și totuși aproape de letargic, ca generațiile de tineri cărora le aparținem, în plină pseudo-ascensiune în anii 2000 și post-2000; o lectură excepțională, un talent literar ale cărui roade viitoare abia le aștept și o carte care e musai de citit!

Cumpără cartea de la Elefant, aici, Libris, aici, sau Cartepedia, aici >>

# # # # # # #

Anca Zaharia

Iubitoare de cuvinte scrise și matroană la Ancazaharia.ro. Autoare a cărților „Sertarul cu ură”, „Jurnal de librar” și "Suicid" apărute la Herg Benet.

Scrie un comentariu

Alte articole
asemantoare