femei singure - cesare pavese

Cartea lunii Noiembrie: Femei singure

de / November 2nd, 2017 / 324 vizualizari

Dacă ar fi pleci în Italia luna aceasta, ce oraş ai alege? Închide ochii și imaginează-ți-l! Acum deschide-i și caută în biblioteca ta (sau întreabă-l pe Google) o carte a cărei acțiune se petrece în acel oraș*.

Pentru că nu am vizitat încă Italia, dar am auzit atât de multe lucruri minunate despre ea, și pentru că mi-a plăcut enorm filmul All Roads Lead to Rome (2016) – nu știu exact dacă a fost Italia de vină sau Sarah Jessica Parker – , aleg Roma ca prim oraș pe care l-aș vizita. Apoi îmi vin în minte orașe precum Milano, Veneția, Napoli, Florența și parcă nu mai știu ce vreau… Alegerea cea mai simplă și la îndemână e să aleg o carte. Cărțile aflate la vot luna trecută sunt ele însele bilete de călătorie spre țara vinului, a pastelor și, cum a zis Miss Valery, a lui tiramisu. Am vizitat Italia acum ceva timp alături de Elizabeth Gilbert în Mănâncă, roagă-te, iubește. Următoarea călătorie va fi, cel mai probabil, alături de Cesare Pavese.

Luna aceasta citim cu gândul la bella Italia. V-am cerut să ne propuneți “acele romane scrise de autori italieni care v-au impresionat sau pe cele care încă așteaptă, cuminți, șansa de a vă impresiona“. Dintre cărțile propuse, cea care a primit cele mai multe voturi luna trecută și poartă titlul de cartea lunii noiembrie este Femei singure scrisă de Cesare Pavese.

Despre carte:

Femei singure, publicat cu doi ani înainte ca Cesare Pavese să se sinucidă, a primit cel mai apreciat premiu italian pentru literatură: Premiul Strega. Considerat unul din momentele importante ale realismului italian, romanul surprinde melancolia și vidul ce macină o societate prinsă între spleen-ul decadenței și nebuniile hedonismului. Clelia, o creatoare de modă de succes, se întoarce la Torino, orașul ei natal, unde urmează să supravegheze deschiderea unui salon. Aici, ea este atrasă într-un cerc de tineri mondeni, într-o lume a restaurantelor și a marilor cazinouri, a artiștilor și a petrecerilor.
În mijlocul acestei mulțimi de oameni care încearcă să scape de plictiseală, Clelia o întâlnește pe singuratica Rosetta, o femeie enigmatică și depresivă, a cărei sinucidere din finalul poveștii anunță tragic chiar sfârșitul aceluia care a gândit personajul: sinuciderea lui Pavese.

Descrierea cărții mi se pare deosebit de atrăgătoare, cu atât mai mult cu cât finalul este dezvăluit… sau poate chiar aceasta este ideea, să ne așteptăm la ceva și să primim cu totul altceva. Nu mă lăsați să bat câmpii, spuneți-mi cum este cartea, ce impresii v-a lăsat, de ce ar trebui să o citim. Vă aștept comentariile și, de ce nu, recenziile (fie ele linkuri către blogurile personale sau către Goodreads). Dacă sunteți printre cei care ați votat cartea luna trecută, lăudați-vă prietenilor voștri că este cartea lunii. Știți voi, like&share.

*Care este orașul la care te-ai gândit? Și care este cartea pe care ai găsit-o?

Ați scris o recenzie a acestei cărți? Ne-o puteți împărtăși pe site, aici >>

Dacă nu aveți cartea Femei singure, o puteți comanda de pe Libris.ro aici, pe Elefant.ro aici sau pe Cartepedia, aici, și vă așteptăm la povești!

SerialReaders.com folosește unelte de marketing afiliat. Cumpărând prin link-urile pe care le recomandăm, site-ul nostru primește un comision din partea retailerilor pe care îi promovăm. 

# # # # # #

Andres

Andres este co-fondatoarea clubului de carte www.serialreaders.com. Crede ca tot ceea ce ni se intampla in viata, se intampla cu un scop. Cartile pe care le citim, oamenii pe care ii intalnim, lucrurile pe care le vedem ne ajuta sa luam deciziile potrivite. Este autoarea cartii Inca o dorinta (www.incaodorinta.com). Blog personal: andreeaban.ro

2 Comentarii

Comenteaza

Scrie un comentariu

Alte articole
asemantoare