o zi de decembrie

Blog Tour: O zi de Decembrie, de Josie Silver (fragment în avanpremieră)

de / November 2nd, 2018 / 337 vizualizari

Fie că vă entuziasmează apropierea Crăciunului sau sunteţi melancolici după vară, luna Decembrie ne bate în geam (calendaristic vorbind) și ne aterizează în bibliotecă (metaforic vorbind), mulțumită prietenilor de la editura Nemira. Pentru a aduce cartea O zi de Decembrie aproape de cititori, în lunile noiembrie și decembrie are loc un Blog Tour dedicat, cu articole, recenzii, interviuri și alte materiale inedite. Călătoria începe astăzi, pe Serial Readers, dar fiți cu ochii pe toate materialele, ca să înțelegeți mai bine povestea de dragoste dintre Laurie și Jack.

Următoarele opriri:

blog-tour

O zi de Decembrie, de Josie Silver
(fragment în avanpremieră)

 

Am băut deja trei pahare cu vin alb și sunt foarte destinsă când Sarah dă de mine și mă târăște de mână afară din bucătărie.

– E aici, îmi șoptește, strivindu-mi oasele degetelor. Vino să-l saluţi. Trebuie să-l cunoști chiar acum. Îi zâmbesc lui David, scuzându-mă, în timp ce prietena mea mă trage la o parte. Încep să înţeleg ce-a vrut să zică cu „îi crește cât vezi cu ochii“.

M-a făcut deja să râd de câteva ori și mi-a tot umplut paharul; și tocmai luasem în considerare o scurtă giugiuleală, așa, pentru tatonarea terenului. E îndeajuns de drăguţ, aduce vag cu Ross din Friends, dar mă trezesc că sunt mult mai curioasă să-i întâlnesc sufletul-pereche al lui Sarah, iar asta înseamnă că Ross din Friends va fi regretul meu de mâine-dimineaţă. E un barometru la fel de bun ca oricare altul.

Mă smucește dintre râsetele prietenilor noștri beţi și dintr-o învălmășeală de oameni pe care sunt sigură că niciuna dintre noi nu o cunoaște, până când, într-un sfârșit, ajungem la prietenul ei, care stă retras lângă ușa de la intrare.

– Laurie, zice Sarah, emoţionată și nerăbdătoare. El e Jack. Jack, ea e Laurie. Laurie a mea, adaugă ea cu emfază.

Deschid gura să-l salut și apoi îi văd faţa. Îmi stă inima în loc și mă simt ca și cum cineva tocmai mi-ar fi pus padele cu șocuri electrice pe piept și le-ar fi încărcat la maximum. Nu pot să scot niciun cuvânt.

Îl cunosc.

Mi se pare că abia săptămâna trecută l-am văzut pentru prima și ultima oară. Străfulgerarea aceea care mi-a oprit inima în loc, de la etajul autobuzului aglomerat, în urmă cu douăsprezece luni.

– Laurie.

Îmi pronunţă numele și-mi vine să plâng pur și simplu, ușurată că este aici. O să pară o nebunie, însă mi-am petrecut ultimul an dorindu-mi, sperând să dau de el. Și acum este aici. Am răscolit mulţimi nenumărate de oameni căutându-i chipul și am umblat prin baruri și cafenele. Era cât pe ce să renunţ la a-l mai găsi vreodată pe tipul din autobuz, chiar dacă Sarah jură că atât mi-am bătut gura vorbind despre el, încât până și ea l-ar recunoaște.

Ei bine, după cum se pare, nu l-a recunoscut. În schimb, mi l-a prezentat drept dragostea vieţii ei. Verzi. Ochii lui sunt verzi. Verde-tare ca mușchiul de copac în jurul marginilor irisului, și auriu cald precum chihlimbarul în jurul pupilelor. Însă nu culoarea ochilor lui mă izbește cel mai mult, ci felul în care mă fixează cu privirea chiar acum. O străfulgerare de uimire. Un impact frontal năucitor. Și pe urmă dispare într-o clipită, lăsându-mă să mă întreb dacă nu cumva forţa dezlănţuită a propriei mele năzuinţe m-a făcut să-mi închipui că fusese acolo.

– Jack, reușesc să spun întinzând mâna, mă cheamă Jack. Îmi pare atât de bine să te cunosc!

El dă din cap, schiţând un mic zâmbet timid.

– Laurie.

Îmi arunc privirea spre Sarah, înnebunită de vinovăţie, convinsă că și ea trebuie să fi simţit că ceva nu e în regulă, însă prietena mea rânjește amândurora ca o ţăcănită. Mulţumesc Domnului pentru vinul ieftin! Când îmi ia mâna într-a lui – caldă și puternică –, mi-o scutură ferm, aproape politicos, ca și cum ne-am întâlni într-o sală protocolară de ședinţe, mai degrabă decât la o petrecere de Crăciun. Nu știu ce să mă fac, căci nimic din ce aș vrea să fac n-ar fi potrivit. Mă ţin de cuvânt, n-am orgasm pe loc, însă ceva sigur se petrece în inima mea. Cum naiba s-a întâmplat nenorocirea asta imensă? Nu poate să fie bărbatul ei. E al meu. E al meu de un an.

– Nu-i așa că-i minunată?

Mâna lui Sarah este acum pe spatele meu, jos, prezentându-mă, de fapt împingându-mă către el ca să-l îmbrăţișez, căci vrea cu disperare ca noi doi să fim cei mai buni prieteni. Mă simt mizerabil. Jack dă ochii peste cap și râde nervos, ca și când gestul evident al lui Sarah îl stânjenește.

– Minunată pe cât mi-ai spus că este, consimte el, aprobând din cap ca și când ar admira noua mașină a unui prieten, și surprind pe faţa lui ceva oribil, ca o jenă, în timp ce mă privește.

Oare se scuză pentru că-și aduce aminte sau pentru că Sarah se comportă ca o mătușă nerăbdătoare la o nuntă?

– Laurie? își îndreaptă Sarah atenţia către mine. Nu-i așa că este la fel de splendid pe cât ţi-am zis?

Râde, mândră de el, așa cum ar trebui să fie. Eu dau din cap că da. Înghit în sec cu greu, chiar și când încerc să râd forţat.

– Este, cu siguranţă.

Deoarece Sarah este atât de disperată și nerăbdătoare ca noi doi să ne plăcem, Jack se apleacă foarte atent și-și atinge buzele de obrazul meu.

– Mă bucur să te cunosc! îmi spune.

Vocea i se potrivește de minune; o răceală încrezătoare, puternică, întreţesută cu un bun-simţ delicat.

– Vorbește despre tine.

Râd din nou, tremurând.

– Mă simt de parcă și eu te-aș cunoaște.

Și chiar îl cunosc; mă simt ca și când l-aș ști dintotdeauna. Vreau să mă întorc și să-i cuprind buzele cu ale mele. Vreau să-l târăsc cu sufletul la gură în camera mea și să închid ușa, să-i spun că-l iubesc, să mă dezbrac și să mă urc în pat cu el, cufundată în mireasma curată, caldă, de esenţă lemnoasă a pielii lui.

Sunt în iad. Mă urăsc. Mă îndepărtez câţiva pași de el pentru binele meu și încerc să-mi stăpânesc inima făcută ţăndări ca să nu mai bată mai tare decât muzica.

– Ceva de băut? sugerează Sarah, degajată și gălăgioasă.

El aprobă din cap, mulţumit că i se oferă o cale de ieșire.

– Laurie? îmi face Sarah semn să merg cu ei.

Mă dau înapoi și o iau pe coridor, spre baie, ţopăind ca și cum aș avea nevoie urgent să mă duc la toaletă.

– Vă prind eu din urmă.

Trebuie să stau departe de el, de ei, de situaţia asta. La adăpostul băii, trântesc ușa și mă sprijin cu spatele, cu capul în mâini, trăgând aer în piept ca să nu plâng. Vai de mine, vai de mine! Vai de mine! Ţin la Sarah, e ca o soră pentru mine. Dar una ca asta… nu știu cum să navighez în siguranţă, fără să scufund corabia cu noi, toţi, în ea. Speranţa îmi încolţește arzător în suflet pe când mă închipui luând-o la goană de acolo și pur și simplu dezvăluindu-i adevărul. Poate atunci își va da seama că motivul pentru care e atât de atrasă de el este că, în subconștientul ei, l-a recunoscut ca fiind tipul din autobuz. Dumnezeu mi-e martor că n-am făcut decât să-l atrag aici pentru ea. Ce neînţelegere! Și cum o să mai râdem de absurditatea asta a situaţiei! Dar… pe urmă ce? Se dă binevoitoare la o parte și el devine noul meu iubit, așa, simplu ca bună ziua? Nici măcar nu cred că m-a recunoscut, pentru numele lui Dumnezeu!

Eșecul greoi ca plumbul strivește speranţa fragilă și ridicolă pe măsură ce mă trezesc la realitate. Nu pot să fac asta. Bineînţeles că nu pot. N-are nici cea mai vagă idee, și Iisuse, este atât de fericită! Strălucește de fericire mai puternic ca steaua afurisită din Betleem. O fi Crăciunul, dar asta este viaţa adevărată, nu un film de tot rahatul de la Hollywood. Sarah e cea mai bună prietenă a mea din lumea întreagă și, oricât m-ar durea, n-am să trimit pe ascuns cartoline prin care să spun lui Jack O’Mara, fără speranţă sau vreun scop anume, că pentru mine este perfect și că inima mea zdrobită îl va iubi întotdeauna.

Cartea este disponibilă la editura Nemira>>

SerialReaders.com folosește unelte de marketing afiliat. Cumpărând prin link-urile pe care le recomandăm, site-ul nostru primește un comision din partea retailerilor pe care îi promovăm. 

# # # # # #

Serial Readers

The Club Of Serial Readers este locul in care te intalnesti cu prietenii tai sau cu alti pasionati de lectura si discuti despre cele mai citite carti, cele mai interesante povesti.

Un comentariu

Comenteaza

Scrie un comentariu

Alte articole
asemantoare