Anna Todd, interviu

Anna Todd: “Îmi place să scriu despre vârsta primelor experiențe”

de / October 16th, 2018 / 407 vizualizari

Anna Todd știe cum stă treaba cu stelele strălucitoare, că doar este una dintre ele. A început să scrie pe Wattpad, AFTER devenind seria cea mai citită de pe această platformă. Ediția tipărită a apărut în 2014, iar de atunci a fost publicată în peste 30 de limbi, a fost vândută în peste 8 milioane de exemplare în întreaga lume și este #1 bestseller în Italia, Germania, Franța și Spania.

Nici cititorii români nu au rămas imuni în fața fenomenului #Hessa – serios acum, câte cupluri de personaje literare cunoașteți care să aibă parte de un hashtag dedicat? – astfel că Anna Todd a inclus și țara noastră în turneul de promovare al celui mai recent volum care îi poartă semnătura: “Cele mai strălucitoare stele”, prima carte dintr-o nouă serie, numită STARS. Intenția autoarei este să publice trei cărți în această serie, dar știm și noi cum e cu socoteală de acasă, care foarte rar se potrivește cu cea a fanilor.

Avem dovezi fotografice care să ateste cele de mai sus și, în plus, un interviu fain (care a mai continuat vreo 10 minute după ce am închis reportofonul).

Anna Todd3

 • Nu știm în ce măsură sunt familiarizați cititorii români cu Wattpad, așa că spune-ne mai multe detalii: cum ai început să scrii și dacă toate cărțile tale sunt disponibile, în întregime, pe respectiva platformă, sau sunt publicate doar fragmente?

Am început să folosesc Wattpad în 2013, ca cititoare; timp de aproximativ 6 luni doar am citit – romance, ficțiune, fan fiction, orice lucru v-ar putea trece prin cap. Apoi, într-o zi, am simțit ca și cum am citit tot – nu era cazul, evident, întrucât sunt milioane de povești publicate, doar că nu reușeam să mai găsesc ceva care să îmi stârnească interesul. De obicei, oamenii care scriu pe Wattpad privesc acest lucru ca pe un hobby, nu scriu cu gândul că vor fi publicați, așa că trebuie să aștepți după ei să continue povestea. Prin urmare, mi-am zis: “Scrie ceva, astăzi!” Nu m-am gândit prea mult la asta, din fericire, altfel probabil că nu aș mai fi făcut-o. Am scris un capitol, apoi încă unul și încă unul…

Majoritatea cărților mele, inclusiv toată seria AFTER, sunt disponibile pe Wattpad, dar în versiunea ne-editată, exact cum a fost tastată, fără niciun fel de corectură.

Anna Todd1

 • Este de admirat faptul că, deși toate cărțile tale sunt disponibile online, ai reușit să vinzi milioane de exemplare printate în întreaga lume.

Este o nebunie! Editorii meu îmi tot spun: “Dacă scoatem cărțile din online și facem mai mulți bani?”. Editorul meu american știe însă că asta nu este o opțiune. Pentru că, ceea ce a început într-o noapte, ca un hobby, mi-a adus popularitatea, dar asta numai datorită cititorilor mei. Deci, dacă aș renunța la această platformă, nu ar mai fi la fel pentru mine. Așa că ăsta este un criteriu la care țin foarte mult în discuțiile cu editorii – nu mă puteți obliga să șterg cărțile. Drept urmare, nici nu au făcut-o.

 • Ai știut de la bun început cum va evolua povestea și cum se va termina sau te-ai lăsat influențată de reacțiile și comentariile cititorilor?

Cred că este o combinațe între cele doua situații – nu știu niciodată cum se va termina o carte; de exemplu, la seria la care lucrez acum, știu cum se va termina cel de-al doilea volum, dar habar n-am cum se va sfârși cel de-al treilea. Nu obișnuiesc să planific intriga în intregime, simt că îmi limitează creativitatea și direcțiile înspre care ar putea să se îndrepte povestea. Iar în ceea ce privește influența cititorilor, reacțiile de genul: “îmi pierd mintile!”, “plâng în hohote”, “nu pot să cred că se întâmplă asta!”, mă fac să adaug mici amănunte în poveste care duc la ceea ce noi numim “plot twist”. După ce citești seria AFTER și îi descoperi toate întorsăturile de situație, dacă o recitești, ajungi să realizezi că erau cumva evidente, dar, cu toate acestea, rar se prinde cineva de ceea ce urmează. Uneori, pe Wattpad, vedeam cum cititorii intuiau ce urma să se întâmple, așa că încercam să duc povestea într-o directie care să îi facă să creadă că intuiția lor este greșită. M-am simțit ca un maestru păpușar, a fost o experiență amuzantă.

 • Așadar, nu știai că seria AFTER va avea 5 volume când te-ai apucat de scris?

Nu! Nici măcar nu credeam că voi termina vreo carte. Cum spuneam, totul a început ca un hobby, ceva care să mă țină ocupată până când poveștile pe care le citeam erau actualizate.

Este preferatul meu, după Hardin și Tessa. De obicei, când mă apuc de scris, pot să văd clar în minte o singură scenă din carte. În acest caz, a fost vorba despre nunta lui Langdon, dar nu puteam să îmi imaginez mireasa. Așa că am vrut să scriu o carte despre el, fiindcă îl iubesc pe Langdon. Oamenii au început apoi să ceară o carte despre Zed și despre Molly. Probabil că Zed va fi următorul, dar am vrut să termin povestea lui Langdon înainte.

 • Sincer îți spun, când am aflat că al cincilea volum al seriei reia povestea din punctul de vedere al lui Hardin, am fost puțin sceptică. Același conținut, dar ambalat altfel. M-am bucurat însă să descopăr că ultimul volum nu este doar despre Hardin, ci ne permite să aruncăm o scurtă privire și în trecutul și viitorul celorlalte personaje importante. Prin urmare, mi-a stârnit curiozitatea și m-a făcut să vreau să aflu mai multe despre Zed.

Da, și eu îl iubesc pe Zed. Doar că am vrut să iau o pauză, să nu devin unul dintre acei autori care se limitează la un singur univers. Îmi doresc să le las timp cititorilor să digere povestea și să nu ajung în punctul în care să îi plictisesc cu scrisul meu.

 • Care sunt primele impresii legate de noua carte, “Cele mai strălucitoare stele”? Cum au reacționat cititorii?

Până acum, foarte bune. Este o senzație ciudată pentru mine, întrucât majoritatea recenziilor și părerilor pozitive au venit de la persoane cărora nu le-a plăcut seria AFTER, printre care și câțiva bloggeri cunoscuți din SUA. Există, bineînțeles, și categoria cititorilor care nu sunt pregătiți să renunțe la Hardin și Tessa și probabil că nici nu vor fi pregătiți vreodată, dar, în general, feedback-ul primit a fost unul foarte bun și, mai ales, foarte personal, atunci când a venit de la membri ai familiilor de militari.

 • Sunt foarte curioasă ce te-a determinat să o faci pe Karina tehnician maseur, având în vedere prejudecățile legate de această meserie. Mi se pare o alegere curajoasă și lăudabilă să prezinți aspectele pozitive ale muncii într-un salon de masaj și sper să reușești să schimbi din concepțiile învechite ale oamenilor.

Da, am primit neașteptat de mult feedback și în această privință, în special de la femeile care lucrează ca tehnician maseur. Nu am ținut cont de stereotipurile legate de sex, vechi de când lumea, doar m-am gândit că ar fi fain să am o maseuză în cărțile mele; mi se pare că prin ceea ce face se apropie foarte mult de medicină, este un fel de vindecătoare. Eu am locuit într-o bază militară și acolo aveam atât bordeluri care funcționau sub fațada saloanelor de masaj, cât și locuri unde, prin intermediul masajului, fetele reușeau să mai aline din durerile cauzate soldaților de rănile de razboi. Sunt multe femei desconsiderate din cauza faptului că lucrează într-un salon de masaj și am vrut să arăt că nu este cazul și că, de cele mai multe ori, prejudecățile nu își au locul.

 • Cum se face că toți protagoniștii din cărțile tale au vârstele cuprinse între 18 și 22 ani?

Îmi place să scriu despre trecerea de la adolescență la maturitate, când nu ești chiar un adult, dar împrejurările te forțează să devii unul. Despre “primele dăți”: prima dată când locuiești pe cont propriu, prima dragoste adevărată, prima experiență sexuală; mă încântă ideea vârstei primelor experiențe de orice fel. Evident, scriu și despre diverse probleme, dar nu îmi place să scriu despre ipoteci, copii și altele asemenea.

 

Anna Todd2

 • La ce categorie ți-ai încadra cărțile? Eu mă așteptam la o lectură tipică genului TeenLit, dar am primit un Fifty Shades pentru adolescenți (cu deosebirea că de Umbrele lui Grey m-am lăsat după primele două volume, dar seria AFTER am citit-o până la capăt).

De obicei, spun despre cărțile mele că aparțin genului “New Adult”, mai cunoscut în Statele Unite decât în restul lumii. Nu este același lucru cu Young Adult, se referă la tinerii din categoria de vârstă 17-20 ani, și este un gen care abia acum își câștigă popularitatea. Librarii au avut dificultăți cu încadrarea cărților mele – în unele locuri seria AFTER era așezată lângă cărțile lui John Green, deși nu are nimic de-a face ca stil, dar nici lângă 50 Shades nu poți să o așezi. Tocmai acest fapt, cum că este greu de încadrat într-o anumită categorie și că se regăsește undeva la mijloc, în acest spațiu nedefinit, cred că a contribuit la succesul seriei. Eu citesc, în general, doar cărți Young Adult și am remarcat că, în cele mai multe cazuri, protagoniștii nu sunt credibili ca adolescenți. Viețile lor sunt perfecte. Chiar dacă îl iubesc pe John Green, atât ca scriitor, cât și ca persoană, personajele lui sunt mult prea inteligente pentru vârsta lor, fac o singură alegere greșită, dar au prieteni grozavi și părinți extraordinari. Toată lumea este fericită. Iar acum, cu rețelele de socializare și cu presiunea de a fi tot timpul la înălțimea așteptărilor, zbaterile adolescenților sunt mai vizibile ca niciodată. Așa că eu scriu pentru adolescenții care nu vor să citească despre cum Katniss salvează lumea, ci despre oameni ca ei, care fac greșeli și care provin din familii sărace. Este greu să găsești un roman de dragoste care să iasă din tiparele “protagonistul-milionar-o-salvează-pe-săraca-fată-de-la-țară”.

 • Cum faci față comentariilor negative? Înteleg că ai avut parte de destulă negativitate.

Sincer, le ignor. La început îmi era mai greu – Wattpad este așa o comunitate pozitivă, spre deosebire de Twitter și Instagram, nimeni nu depune eforturi suplimentare doar ca să lase un comentariu negativ sau să posteze lucruri rele, fără niciun motiv. Trecerea de la online la print a constituit un șoc pentru mine. Gusturile sunt foarte subiective, lucru care se aplică și în cazul cărților. Dacă nu îți place cartea asta, ai atâtea altele dintre care poti să alegi.

Am impresia că le-am auzit pe toate, așa că nu mă mai deranjează nimic cu adevărat. Chiar dacă există, multă negativitate, am parte și de reversul medaliei: numeroase fete îmi spun că citesc mai mult de când cu cărțile mele, că au început să scrie, că și-au făcut curaj să discute cu părinții despre sex sau au căpătat mai multă încredere în ele. Toate aceste lucruri cântăresc mai mult decât orice comentariu răutăcios sau recenzie negativă.

Anna Todd5

 • Există această teamă cum că internetul va duce la dispariția tiparului. Iată, însă, că sunt și situații, precum cea de față, în care internetul chiar dă o mână de ajutor industriei editoriale.

Poate că acest lucru se datorează tocmai faptului că mi-am început cariera in online, dar impresia mea este că tot mai mulți editori devin din ce în ce mai deschiși în privința internetului. Totul în viață se schimbă. În zilele noastre, telefonul înglobează o întreagă lume; acum 10 ani, abia dacă puteai să faci o poză cu telefonul. Dacă nu ne adaptăm și nu evoluam, editurile au de suferit chiar mai mult. Îmi iubesc toți editorii, dar sunt conștientă că dacă aș fi trimis manuscrisul AFTER direct către edituri, nu ar fi fost ales și dat spre publicare. Cu toate acestea, numărul mare de cititori din online a atras atenția editorilor. Așadar, internetul face ca totul să pară mai democratic: oamenii sunt cei care fac alegerea, nu editorii care stau închiși între patru pereți și cărora poate nu le-a plăcut cartea din motive ce țin de preferințele personale.

Mi-aș dori ca editurile să nu mai publice toate același tip de cărți. Să luăm exemplul seriei Fifty Shades, întrucât a fost foarte populară. Personal, iubesc această serie și o iubesc și pe autoare, este o persoană minunată, dar toate cărțile care au apărut după Fifty Shades aveau câte un miliardar. Nu vreau să citesc despre miliardari. Am citit și mi-a plăcut în Fifty Shades, dar asta nu înseamnă că vreau să citesc același lucru de fiecare dată. Consider că internetul deschide uși către o diversitate mai mare de povești și lucruri la care nu te-ai fi gândit în mod normal. Dacă mi-ar fi spus cineva, acum 5 ani, că va apărea o carte despre doi adolescenți – el, băiatul rău, plin de tatuaje, și ea, fata conștiincioasă, cu rezultate bune la învățătură, – care se vor îndrăgosti și că această carte va cunoaște un succes uriaș, nu l-aș fi crezut. Dar internetul a făcut acest lucru posibil.

Comandă cărțile Annei pe Elefant, aici, pe Libris, aici, pe Cartepedia, aici
sau pe situl editurii Trei, aici>>

SerialReaders.com folosește unelte de marketing afiliat. Cumpărând prin link-urile pe care le recomandăm, site-ul nostru primește un comision din partea retailerilor pe care îi promovăm. 

Credit foto: Cristi Gheorghe Videographer

# # # # # # # # # #

MissValery

Miss Valery este co-fondatoarea clubului de carte www.serialreaders.com. Cititoare in serie (cum altfel?) si pasionata de calatorii, filme si evadari, daca nu o vezi citind, inseamna ca e ori plecata prin cine stie ce locuri, ori la cinema, ori evadeaza din vreun escape room. O gasiti si la: viatasiacorddeoane.ro

Scrie un comentariu

Alte articole
asemantoare