Si-a cautat-o - avanpremiera

Și-a căutat-o…, de Louise O’Neill (fragment în avanpremieră)

de / October 17th, 2018 / 370 vizualizari

Si-a cautat-o, Louisa O'NeillȘi-a căutat-o…, carte scrisă de Louise O’Neill, va apărea în curând la editura Storia Books.

O poveste cutremurătoare, dar necesară, care ridică întrebări despre cultura violului, sexism, abuzul în social media și stigmatizarea victimei. În timp ce comunitatea dintr-un mic oraș irlandez se împarte în tabere și se întreabă dacă nu cumva victima i-a provocat pe agresori, Louise O’Neill se întreabă altceva. E firesc să trăim într-o societate în care există astfel de întrebări?

(Recomandată 16 +)

Despre carte:

Într-un orășel în care toți locuitorii se cunosc între ei, Emma Donovan este diferită. Ea este cea specială – frumoasă, celebră, puternică. Și face tot ce este posibil pentru ca lucrurile să rămână așa. Până într-o seară… Acum, Emma simte doar rușine. Acum este doar o târfă. Acum nu mai este nimic. Iar pozele acelea – văzute de toată lumea – o fac să nu poată uita vreodată

“Un roman electrizant… o privire izbitoare, fermă și extrem de tulburătoare asupra consimțământului sexual și asupra modului în care sunt tratate victimele violului.” (Irish Independent)

“Și-a căutat-o … îl va face pe fiecare cititor să regândească modul în care se raportează la viol și va genera o nevoie imediată de povești despre acest act de violență, scrise într-un mod nou.” (Guardian)

“Și-a căutat-o … este o carte extrem de importantă, caustică, spusă fără menajamente.” (Anna James, Elle)

Despre autoare:

Louise O’Neill s-a născut în vestul orașului Cork, în 1985. A studiat limba engleză la Colegiul Trinity din Dublin și a lucrat o scrută perioadă la Elle în New York. Primul ei roman, Only Ever Yours, a fost extrem de bine primit de public și a primit distincția pentru cartea de debut decernată de Irish Book Awards în 2015. Și-a căuta-o este cel de-al doilea roman al autoarei și a primit Premiul Michael L. Printz pentru cel mai bun roman Young Adults acordat de American Library Association în 2017.

Și-a căutat-o…, de Louise O’Neill
(fragment în avanpremieră)

 

Traducere: Mirabela Soare

Joi

Mă trezesc. Și apoi îmi amintesc. Mă trezesc și apoi, brusc, îmi doresc să nu mă fi trezit.

(Distrugătoare de vieți.)

(Le-am distrus viețile.)

Simt cum vinovăția pune stăpânire pe mine. Mă prinde în ghearele ei și mă torturează. În dimineața asta se strecoară pe după draperii ca și cum m-ar vâna. Până și lumina e diferită. E mai gri ca de obicei, se transformă în umbre care vor să mă prindă în strânsoarea lor. Mi-e sete. Simt că parcă am nisip pe limbă. Mă uit prin cameră, în oglindă, la birou, la geamuri. Văd vârfurile și marginile dure, zonele în care mă pot tăia. Pe noptiera mea e un radio vechi, cu ceas deșteptător, unul pătrat, din plastic și ieftin pe care mama l-a cumpărat în loc de iPhone. N-am voie să folosesc iPhone-ul. Și nici laptopul.

08:51

Am dormit zece ore și cincisprezece minute. Destul de mult. (Dar nu suficient de mult.) Îmi trag halatul, e o mărime prea mare, și mă înfășor în el. Mă așez pe scaunul de la birou, învârtindu-mă o dată, de două ori, de trei ori. Obișnuiam să învârt așa globul tatei, când eram copil, cu ochii închiși, întinzând mâna când voiam să îl opresc. Insistam că oriunde mi s-ar fi oprit degetul, acolo se afla viitorul meu soț, viitoarea mea casă, viitoarea mea viață. Eram atât de sigură atunci. Eram sigură că e atât de ușor. Scaunul se oprește. Mă concentrez mai întâi pe marginile ferestrei, la rămășițele lipicioase de la fotografiile rupte, cărți poștale, bilete pentru concerte. Merg încet spre centrul camerei, până o văd pe fata aceea. Fața ei e un pic mai rotundă acum, ochii ei sunt ca două bucăți de sticlă albastră lipite pe o lampă cu abajur din hârtie creponată care arată ca o lună. Iau o perie de păr de pe masa de toaletă, îmi dau lacrimile când încerc să-mi desfac câteva șuvițe încâlcite (Când te-ai pieptănat ultima oară, Emma?) și, pentru o secundă, mi se pare că văd urme de vomă în părul meu, de parcă sunt acoperită în vomă. „Ce scârbos, Sean a vomitat pe ea, ai văzut poza?” Mă întind, caut. Dar nu e nimic acolo.

08:57

O oră potrivită pentru micul dejun. Stau în vârful scărilor, privind în jos. Dacă aș cădea… (Îmi rup gâtul? Mă aleg cu vreo leziune la creier?) Oamenii cad pe scări tot timpul. Una. Două. Trei. Număr fiecare treaptă până ajung pe covorul de la baza scărilor. E nou. Stau pe ultima treaptă de jos, atingând cu vârfurile degetelor materialul de un verde-smarald. Mama n-a putut scoate urmele de vomă din cel vechi. Ăsta nu-i la fel de drăguț. E mai ieftin, cred.

— Eh, uite, e foarte simplu, Ned, se aude din bucătărie o voce de bărbat, cu un accent specific zonei centrale din Dublin. Nu sunt genul de om care să judece, nu sunt. Dar, dacă fata asta a fost în pat cu el, la ce se aștepta?

— Nu cred că se aștepta să fie violată, Davey, ripostează o voce nazală. E o voce distinsă, iar după accent pare să fie chiar din districtul Dublin 4.

— Deși, asta pare să creadă toată lumea. Ești de acord cu el, Eileen? adaugă vocea.

— Desigur că sunt, spune o femeie mai în vârstă, care începe să tușească răgușit, are o tuse de fumătoare. Le văd pe fetele astea plimbându-se prin oraș sâmbătă-seara, aproape dezbrăcate, îți spun eu…

— Ele sunt…, încearcă să i-o taie Davey, dar ea vorbește peste el.

— Fustele scurte până la fund, bluze scurte până la buric, toate beau foarte mult și cad pe străzi, practic cer să fie atacate și, când se întâmplă, încep să strige și să se plângă. După cum s-a mai spus, la ce se așteaptă fetele astea?

— Hmm, spune moderatorul. OK, e timpul pentru știrile de la ora 09:00, dar rămâneți cu noi, aici, la Irlanda FM, pentru că, după buletinul de știri, vom continua să discutăm „Cazul Ballinatoom”.

Mă ridic în timp ce aud promoul pentru The Ned O’Dwyer Show. „E foarte important să vorbim despre asta”, le spune el ascultătorilor săi. „Trebuie să avem o dezbatere despre asta la nivel național.” Îmi doresc ca altă fată să fi declanșat o astfel de dezbatere națională.

Comandă cartea pe Elefant, aici, pe Libris, aici, sau pe Cartepedia, aici>>

SerialReaders.com folosește unelte de marketing afiliat. Cumpărând prin link-urile pe care le recomandăm, site-ul nostru primește un comision din partea retailerilor pe care îi promovăm. 

# # # # # # #

Serial Readers

The Club Of Serial Readers este locul in care te intalnesti cu prietenii tai sau cu alti pasionati de lectura si discuti despre cele mai citite carti, cele mai interesante povesti.

Scrie un comentariu

Alte articole
asemantoare