cărți siropoase

Acele cărți “siropoase” de care nu mă satur

de / September 11th, 2017 / 343 vizualizari

Am citit multe cărți de dragoste și am văzut multe filme de dragoste. Și aproape în fiecare caz, prima experiență a fost mult mai bogată decât a doua. Nu zic că filmele romantice nu ar fi bine-venite, dimpotrivă! Dar de câte ori mi-a căzut în mâini o carte de amor – la una bine scrisă mă refer – senzația cu care am rămas la final a fost de nedescris: eram copleșită de poveste, entuziasmată de personajele care îmi trecuseră prin imaginație și cu buna dispoziție la cote înalte.

Cu siguranță nu mă voi dezice niciodată de literatura romantică. Și nici nu mă aflu în minoritate, din moment ce această categorie literară este cam la fel de cuprinzătoare ca toate celelalte… la un loc. Oamenii au nevoie să citească despre iubire și să o simtă prin intermediul cărților. Din experiența acumulată până acum, citind așa ceva te apropii cam cel mai mult de “real thing”.

În legătură cu acest tip de literatură, am observat câteva lucruri:

Este preferată mai mult de sexul feminin, sau poate doar de el. Din acest motiv cred că i se mai spune și “literatură feminină”. Bărbații o ocolesc fără discuție, cred că este pur și simplu împotriva naturii lor. Mai amuzant este faptul că, pe coperta celor mai siropoase cărți, mereu apare un cuplu pasional format dintr-un bărbat și o femeie. Acei bărbați cu plete și cu pectoralii la vedere, dispuși să așeze toată lumea la picioarele domnițelor, se pare că nu prea există în realitate sau cel puțin nu citesc așa ceva. (Oare îi putem găsi la raionul de articole sportive sau electronice?)

Literatura romantică este luată de multe ori în derâdere. Într-un fel înțeleg această judecată. Nici eu nu agreez atunci când parcă țâșnește siropul dintre pagini și simt nevoia să beau multă apă cu lămâie la final. Însă asta nu înseamnă că aș desființa întreg genul literar, nici că o carte cu subiect politic de exemplu, trebuie să fie neapărat mai bună.

cărți siropoase

Salut doamnelor, știu că asta vă doriți!

Dar printre toate poveștile încărcate de zaharuri, există și multe care au de pierdut ca reputație din cauza celorlalte. Există cărți cu mesaje profunde, cu personaje complexe și în care dragostea vine să încununeze un subiect interesant și complex. Am întâlnit asemenea cărți, una dintre autoarele pe care le includ aici este Jojo Moyes.

Tema literară a lunii noiembrie de pe site-ul Serial Readersautori italieni – mi-a amintit de o serie adorabilă pe care am citit-o acum câțiva ani. Este vorba de cartea “Anna cu ochii verzi“ scrisă de Sveva Casati Modignani și compusă din două volume. E o carte care reușește să fie palpitantă, interesantă ca subiect și pasională în același timp. Nu este greu de citit, dar îmi amintesc că mi-a accelerat bătăile inimii și chiar m-a făcut să mă îndrăgostesc de personajul principal – un tip chipeș, curajos și cu multă personalitate. Aici găsiți recenzia ei. Deci dacă ar fi să fac o propunere pentru cartea lunii noiembrie, mă folosesc de această ocazie pentru a o propune cu entuziasm pe “Anna cu ochii verzi”.

Între timp, deși se spune că odată cu vârsta devenim mai pragmatici și mai puțin romantici, eu nu simt că acest lucru se aplică și la mine. Sunt un caz de romantism incurabil, care va fi mereu trădat de realitatea din viața și din biblioteca mea.

Foto: pexels.com

# # # # # #

Silvia

Silvia este o cititoare si o visatoare, dar suficient de ancorata in realitate cat sa observe frumusetea din jur si sa scrie despre ea. Considera ca orice carte citita ofera o experienta valoroasa, iar imaginatia este un mijloc de transport sigur catre lumile ascunse in carti.

2 Comentarii

Comenteaza

Scrie un comentariu

Alte articole
asemantoare