Apolodor

Călătoria inițiatică în noi și cărțile cu Apolodor

de / September 12th, 2017 / 1,823 vizualizari

Astăzi, fără nici un motiv, m-am trezit cu câteva versuri în minte și nu îmi dădeam seama de unde le-am cules: „Când l-a văzut pisoiul Tiț / Plângând cu hohot și sughiț / I-a spus: – Prietene, ți-aș da / Mustața și codița mea, / Aș da o litră de caimac, / Aș da orice să te împac, / Zău, nu mai plânge, te implor!“ Dar memoria nu m-a trădat (încă) și în foarte scurt timp mi-am amintit: Cărțile cu Apolodor, de Gellu Naum. Mi-au plăcut foarte mult aventurile pinguinului tenor în copilărie și brusc mi-am dorit să le recitesc. Și ghici ce am descoperit! Încă sunt la fel de frumoase pe cât îmi aminteam!

Apolodor este unul din cele mai cunoscute personaje de poezie pentru copii din literatura română. Aventurile lui Apolodor, celebrul pinguin călător, au fost imaginate de Gellu Naum în urmă cu mai bine de 60 de ani, publicate pentru prima dată în 1959, dar au rămas la fel de actuale și iubite de toată lumea deopotrivă, bunici, părinți, copii.

M-am bucurat ca un copil când poeziile / cărțile copilăriei mele au fost reeditate pentru copiii generației fiului meu (repetiție intenționată!). M-am bucurat pentru că ador poveștile versificate, pentru că Gellu Naum a fost un scriitor de avangardă, suprarealist și deci textele sale sunt mai mult decât o joacă pentru copii, mai mult decât o povestioară ritmată. Povestea poate fi și ar trebui citită în diversele etape biologice ale omului, atât de copil, cât și de părinte și bunic, deoarece, de fiecare dată, lectura va avea semnificații diferite, datorită informațiilor și puterii de înțelegere acumulate odată cu înaintarea în vârstă.

Cartea cu Apolodor este un text unic în cultura română, valoros atât după criteriile poeziei mari, cât şi după rigorile specifice literaturii celor mici. Un poem de o mare inventivitate, cu niveluri şi chei de lectură diferite, o carte de aventuri, dar şi o carte despre literatură, cu un narator când ingenuu, când pus pe şotii, cu un personaj ba curajos, ba nu prea, cu un mesaj satirico-politic, dar şi cu unul profund uman, vorbind atât pe înţelesul copiilor, cât şi, prin frumoase subînţelesuri, cu cititorul adult, devenit colaborator al poetului.

cartile cu apolodor

În primul volum, Cartea cu Apolodor, micuțul pinguin pleacă în căutarea fraților lui din Labrador și trece printr-o mulțime de peripeții, care de care mai palpitante, integrându-se unor medii și spații geografice diferite, călătorind pe uscat, pe apă și prin aer (după o călătorie lungă, obositoare și aventuroasă, Apolodor ajunge într-un final la pol), ca, în final, după ce-și regăsește neamurile, să hotărască să se înapoieze la București, sfâșiat de dorul prietenilor de la circ.

a doua carte cu apolodor

Cel de-al doilea volum avându-l protagonist pe micul pinguin aventurier, A doua carte cu Apolodor, ni-l prezintă pe erou în compania a doi prieteni nedespărțiți și fideli: cangurul Ilie și leul Amedeu, în diferite ipostaze și împrejurări: la carnaval, la schi, la plajă, în bucătărie, pe șantierul arheologic, în spațiul cosmic ș.a.m.d. Și de fiecare dată se întâmplă ceva care să pună micul cititor pe gânduri. Lumea întreagă este pentru ei un mare loc de joacă. Cu zmeul în zbor, prin apă alături de pești, cu schiurile pe zăpadă, pe rând medici, inventatori sau sportivi, cei trei sunt nedespărțiți și învață unul de la celălalt secretele prieteniei și ale vieții trăite cu zâmbetul pe buze.

Călătoriile lui Apolodor sunt călătorii inițiatice, sunt o căutare în sine, în trecut, pentru a vindeca suferințe interioare actuale. În peripluurile sale, Apolodor își dă seama că nu se cunoaște așa cum credea, că nu este chiar cine știa el (află că familia sa nu este în Labrador, ci la Polul Sud), că oamenii nu sunt doar buni, ci că există și oameni răi, necinstiți, și că numai în interiorul nostru găsim resursele necesare ca să le facem față (Apolodor este trimis pe lună cu o rachetă de tâlharii americani, dar reușește să revină în același loc și să îi învingă), că nevoia de cunoaștere este mai mare decât complacerea în binele de moment (în Asia, pinguinul dă, întâmplător, peste o comoară și el se schimbă total, pierzând ani de zile huzurind), dar că prezentul este mai frumos decât iluzia trecutului idilic (deși are parte de o primire călduroasă din partea familiei sale, Apolodor își dă seama că locul său este alături de prietenii lui, de unde a plecat,așa că parcurge drumul înapoi, însă mai matur și mai înțelept).

Indiscutabil, cartea este savuroasă, iar aspectele tehnice nu trebuie neglijate: volumul are copertă cartonată tare, un format ușor de manevrat de micii cititori (21 x 23,5 cm), font ușor de citit, hârtie de foarte bună calitate, care a ajutat ca ilustrațiile foarte frumos realizate de Dan Ungureanu, să fie tipărite foarte bine și să fie atractive pentru copii (plus că oferă variante de interpretare a versurilor).

Cărțile cu Apolodor sunt și mai gustoase, savuroase și delicioase atunci când sunt citite cu voce tare, cu intonație. Lectură plăcută!


Cărțile lui Gellu Naum sunt disponibile pe Elefant, aici, pe Libris, aici,

sau pe Cartepedia, aici >>

 

SerialReaders.com folosește unelte de marketing afiliat. Cumpărând prin link-urile pe care le recomandăm, site-ul nostru primește un comision din partea retailerilor pe care îi promovăm. 

# # # # # # #

Patricia Lidia

Inginer, femeie și mamă în viața reală, autor de texte pentru copii și jurnalist cultural neoficial în viața virtuală...

20 Comentarii

Comenteaza

Scrie un comentariu

Alte articole
asemantoare