Religie, politica si mit. texte despre mircea eliade si ioan petru culianu

scrisa de Andrei Oisteanu

Religie, politica si mit. texte despre mircea eliade si ioan petru culianu de Andrei Oisteanu Propune aceasta cartePentru a propune cartea trebuie sa te autentifici. Acum citesc aceasta cartePentru a salva cartea trebuie sa te autentifici. Vreau sa citesc aceasta cartePentru a salva cartea trebuie sa te autentifici. Am citit aceasta cartePentru a salva cartea trebuie sa te autentifici.
Editura: Polirom
Autor (i): Andrei Oisteanu
Numar de pagini: 224 pagini
ISBN: 978-973-46-0684-9
Anul aparitiei: 2007
Descriere: Cartea cuprinde studii, articole si prelegeri deja publicate si unele inedite despre viata si opera celor doi istorici ai religiilor. Sunt abordate si aspecte delicate sau controversate, precum simpatia legionara a lui Eliade, asasinarea lui Culianu, relatia lui Andrei Oisteanu cu Securitatea.

„Volumul de fata cuprinde studii, articole si eseuri pe care le-am scris in perioada 1984-2007 despre Mircea Eliade si Ioan Petru Culianu. Titlul cartii, Religie, politica si mit, mi-a aparut drept cel mai potrivit in momentul in care am incheiat-o – si asta pentru ca in cele mai multe dintre textele ei am urmarit de fapt modul brutal si tragic in care, in feluri diferite, politica a irupt in destinele celor doi istorici ai religiilor. Lui Eliade (un teoretician al «terorii istoriei» si al «boicotarii» ei), politicul i-a marcat viata. Lui Culianu, i-a marcat moartea. Fata de cel dintai, m-am raportat ca discipol. Fata de cel de-al doilea, ca prieten si coleg de generatie. Dedic aceasta carte memoriei lor.” (Andrei Oisteanu)

Cuprins: „Eclipsa ratiunii” la Ion Antonescu si „miopia politica” la Mircea Eliade • Incercare de racolare: „agent de influenta” pe langa Mircea Eliade • Eliade si miscarea hippie • Eliade, de la opium si cannabis la amfetamine • O intalnire cu Ioan Petru Culianu • Despre gnosticism, bogomilism si nihilism, cu Ioan Petru Culianu • Misterul mortii lui Culianu • Intre „Garda de Lemn” si „Fiii lui Avram Iancu” • 15 ani fara Culianu • Culianu versus Eliade


Carti similare cu Religie, politica si mit. texte despre mircea eliade si ioan petru culianu

Lampa fermecata. Exercitii spirituale

Lampa fermecata....

de Ramon del Valle-Inclan

mai mult
Al cincilea legamant

Al cincilea legamant

de Don Miguel Ruiz

mai multScrie recenzie

Convinge-ti prietenii ca aceasta carte merita citita. Logheaza-te pentru a scrie o recenzie.

Comenteaza
Taguri


Poll

Votati cartea lunii!