Ordine si haos. mit si magie in cultura traditionala romaneasca

scrisa de Andrei Oisteanu

Ordine si haos. mit si magie in cultura traditionala romaneasca de Andrei Oisteanu Propune aceasta cartePentru a propune cartea trebuie sa te autentifici. Acum citesc aceasta cartePentru a salva cartea trebuie sa te autentifici. Vreau sa citesc aceasta cartePentru a salva cartea trebuie sa te autentifici. Am citit aceasta cartePentru a salva cartea trebuie sa te autentifici.
Editura: Polirom
Autor (i): Andrei Oisteanu
Numar de pagini: 456 pagini
ISBN: 973-681-559-5
Anul aparitiei: 2004
Descriere: „Pornind de la un numar mare de motive mitice diferite, am incercat sa delimitez coordonatele unui model de gandire arhetipala, pe care l-am numit conventional «Ordine si Haos». Pentru mentalitatea mitica, Haosul nu dispare o data cu actul cosmogenezei. Tot asa cum toate elementele Cosmosului preexista, in stare virtuala si latenta, in materia Haosului precosmogonic, acesta din urma supravietuieste in chiar structura Cosmosului. Boala, moartea, furtuna, seceta, eclipsa, cutremurul, invazia inamicilor etc. sunt receptate ca ipostaze ale Haosului, care disturba ordinea cosmica. Principiul Haosului isi revendica drepturile si primatul. El incearca sa readuca lumea in starea haotica initiala, precosmogonica. Universul (sau orice microunivers: corpul, casa, satul etc.) este vazut ca fiind intr-un echilibru labil, oscilind mereu intre starea de Haos si cea de Cosmos. In societatile arhaice si traditionale, omul nu se comporta ca un spectator pasiv la acest «spectacol cosmic», ci participa activ, cu mijloace mito-rituale, la regenerarea Cosmosului uzat si la restabilirea ordinii cosmice care este temporar, uneori ciclic, disturbata.” (Andrei Oisteanu)

Cuprins: Colinda tip „Furarea astrelor”.Motive si semnificatii mitice • Legenda romaneasca a potopului • Dendromitologie romaneasca. Paltinul • Balaurul si solomonarul. Termenii unei ecuatii mitice arhetipale • Labirintul. Un monstru arhitectonic • Folclorul copiilor. Reminiscente Magico-rituale • Narcotice si halucinogene la geto-daci si romani. Utilizarea magico-rituala a plantelor psihotrope • Graiul ingerilor • Antropologia locuirii traditionale


Carti similare cu Ordine si haos. mit si magie in cultura traditionala romaneasca

Romania oranj

Romania oranj

de , Marian Nazat

mai mult
Angelologie. studiu despre ingeri

Angelologie. studiu...

de Constantin Alexandrescu

mai mult
Narcotice in cultura romana. istorie, religie si literatura

Narcotice in cultura...

de Andrei Oisteanu

mai multScrie recenzie

Convinge-ti prietenii ca aceasta carte merita citita. Logheaza-te pentru a scrie o recenzie.

Comenteaza
Taguri


Poll

Votati cartea lunii!