Tirania penitentei. eseu despre masochismul occidental

scrisa de Pascal Bruckner

Tirania penitentei. eseu despre masochismul occidental de Pascal Bruckner Propune aceasta cartePentru a propune cartea trebuie sa te autentifici. Acum citesc aceasta cartePentru a salva cartea trebuie sa te autentifici. Vreau sa citesc aceasta cartePentru a salva cartea trebuie sa te autentifici. Am citit aceasta cartePentru a salva cartea trebuie sa te autentifici.
CUMPARA CARTEA Pret Magazin
Tirania penitentei. eseu despre masochismul occidental 17.98 lei *
Tirania penitentei. eseu despre masochismul occidental 29 lei *

* Preturile pot fi diferite pe siteurile partenere in functie de promotiile lor curente.

Editura: Trei
Autor (i): Pascal Bruckner
ISBN: 978-973-707-133-0
Anul aparitiei: 2007
Descriere: „Intreaga lume ne uraste, iar noi meritam acest lucru: iata convingerea majoritatii europenilor, cel putin in Vest."
Europa este vinovata fata de trecutul ei (razboaie, persecutii religioase, colonizari, fascism, comunism), iar europenii sunt datori sa se supuna unui examen critic radical, mai mult chiar, sa „repare" nedreptatile trecutului, rescriind pur si simplu istoria din perspectiva unei permanente mea culpa. O adevarata „tiranie a penitentei" domina scena politica actuala, ai carei pioni se refugiaza intr-un ecumenism ipocrit si caricatural, evitand sa comemoreze anumite zile ale istoriei nationale, de teama de a nu deraja sensibilitati rasiste sau de a nu rememora episoade colonialiste.
Pe un ton polemic si incisiv, Pascal Bruckner incrimineaza aceasta ideologie a masochismului national sustinuta in Europa de o intreaga traditie a gandirii critice (initiata de Nietzsche si si desavarsita de deconstructivism) si inlocuieste teza culpabilitatii cu una a superioritatii istorice: „Se poate spune, mai degraba, ca Europa si-a invins monstrii, a abolit sclavia, a abandonat colonialismul, a invins fascismul, a facut KO comunismul. Ce alt continent mai poate afisa un astfel de bilant?"
Aparuta in Franta in octombrie 2006, cartea lui Pascal Bruckner Tirania penitentei. Eseu despre masochismul occidental a starnit pana in prezent aprige dezbateri si controverse intelectuale, demascand fara retinere obsesia de autoflagelare care domina discursul despre trecutul occidental si revalorizand un sentiment de mandrie nationala, eclipsat, de ceva vreme de simpatiile pro-americane.


Carti similare cu Tirania penitentei. eseu despre masochismul occidental

Sfarsitul istoriei si ultimul om

Sfarsitul istoriei si...

de Francis Fukuyama

mai mult
Istoria relatiilor internationale - 1948-pana in zilele noastre vol.ii

Istoria relatiilor...

de Jean-baptiste Duroselle

mai mult
Ortodoxia si incercarea comunismului

Ortodoxia si...

de , Andrei Scrima

mai mult



Scrie recenzie

Convinge-ti prietenii ca aceasta carte merita citita. Logheaza-te pentru a scrie o recenzie.

Comenteaza
















Taguri


Poll

Votati cartea lunii!