Victoria independenței: Cronicile ultimei revoluții

de / November 14th, 2017 / 153 vizualizari

Într-o lume în care dictatura preia controlul și libertățile individuale sunt din ce în ce mai limitate, cu totul dus la extrem până-n marginea opresiunii și violenței gratuite împotriva celor „diferiți”, unica variantă de proclamare victorioasă a libertății, a independenței individuale rămâne sinuciderea. Și aceasta interzisă, dar care nu reușește să fie împiedicată de autorități. Tot mai mulți cetățeni liberi aleg singura modalitate rămasă: aceea de a-și lua viața cu demnitate, aproape strălucind datorită reușitei de a face totul în fața sistemului, cumva declarativ, exhibiționist, fiecare moarte reprezentând o declarație de independență personală, individuală, a omului asupra politicului.

Victoria individului asupra sistemului.

Victoria neadaptaților care nu acceptă adaptarea cu forța.

Victoria celor care văd găurile din sistem și știu care sunt modalitățile extreme de a atrage și atenția celorlalți asupra lor.

Un statement al oamenilor indiscutabil liberi, indiferent cât de bine legați de lanțuri fizice, materiale, grele și reale.

Despre asta e vorba în Cronicile ultimei revoluții (de Antoni Cassas Ros au apărut mai multe cărți la Vellant, le vedeți pe toate aici), o carte foarte deșteaptă, pentru oameni deștepți, din care sunt convinsă că nu am priceput totul – ci mai mult am intuit, pe care o recomand cu toată convingerea de care sunt capabilă. E o carte din care putem învăța mai multe despre libertate; cu noțiunea despre ea a personajelor din carte ne putem confrunta propria noțiune de libertate și putem, la o adică, să tragem și concluzii. E un fel de Black Mirror meets Room 104.

Putem regăsi scheme sociale și politice recognoscibile, probleme acute și reale… de fapt, ce e interesant este că nimic nu e inventat aici, nimic din ce citim în Cronicile ultimei revoluții nu e ceva despre care să nu mai fi auzit vreodată. Așa cum spunea Margaret Atwood (parcă) despre Povestea slujitoarei, revoltătoare carte: nimic din ce e aici nu e ceva inventat, ceva care nu se întâmplă sau nu s-a întâmplat vreodată în istoria omenirii. Da, e ieșit din zona acceptabilului și e de-a dreptul scârbos să îți dai seama cât de puțin ești liber, cât de pioni suntem cu toții și că nu prea avem variante de „scăpare”!

Rămâne la alegerea fiecăruia să (și) facă ceva cu informația care i se va revela după citirea acestei cărți – iar de nu va fi așa, atunci măcar veți fi citit o carte cu totul altfel (la mine a fost o gură de aer proaspăt în lista lecturilor recente), despre o lume (deloc) altfel!

Poate că să te arunci de pe o clădire nu e soluția pentru a scăpa de jegul în care te sufoci, cu capul ținut acolo de „marii” factori decizionali ai lumii… dar care e soluția?

Cartea este disponibilă pe Cartepedia, aici, Elefant, aici, şi pe Libris, aici>>

 SerialReaders.com folosește unelte de marketing afiliat. Cumpărând prin link-urile pe care le recomandăm, site-ul nostru primește un comision din partea retailerilor pe care îi promovăm. 

# # # # # #

Anca Zaharia

Iubitoare de cuvinte scrise și matroană la Ancazaharia.ro. Autoare a cărților „Sertarul cu ură”, „Jurnal de librar” și "Suicid" apărute la Herg Benet.

Scrie un comentariu

Alte articole
asemantoare