Ultimul lunetist american

de / February 15th, 2015 / 500 vizualizari

American sniperThe most lethal sniper in U.S. history.

Cred ca exista doua feluri de reactii dupa vizionarea filmului. Prima ar fi cea de entuziasm, datorata in mare parte lui Bradley Cooper si interpretarii sale de geniu. A doua reactie, poate si cea in care ma incadrez, are in vedere mai multe aspecte. In primul rand, filmele cu tematica razboiului incep sa dezvolte o anumita mediocritate in ceea ce priveste stereotipurile soldatilor patrioti care isi dedica viata in slujba tarii. In al doilea rand, ar putea fi vorba despre modul in care personajul principal este transformat intr-un veritabil erou, cu toate ca trebuie pornit de la premisa ca viziunea asupra povestii este una subiectiva. De altfel, la baza filmului sta cartea scrisa de Chris Kyle, Scott McEwen si James Defelice. Si, mai mult sau mai putin printr-o coincidenta, data de lansare a filmului in Statele Unite a fost apropiata de debutul in cinematografe al productiei Selma. Insa, sa nu ne afundam in teorii ale conspiratiei si sa purcedem la chestiuni serioase.

American Sniper, regizat de vesnicul Clint Eastwood, urmareste povestea lui Chris Kyle (Bradley Cooper), fost membru SEAL, considerat cel mai letal lunetist din fortele armate ale SUA. Firul narativ dezvolta modul in care viata aparent simpla si lipsita de griji a personajului principal se schimba radical odata cu inrolarea in fortele armate dupa evenimentele tragice din 11 septembrie 2001. Condus de motivatia de a fi cel mai bun in ceea ce face, Chris este repartizat in echipa de elita SEAL. Pozitia de lunetist pare a fi de bun augur acestuia, in scurt timp ajungand sa fie recunoscut de toti colegii sai pentru veritabilul talent in a elimina soldatii adversi. Insa, dincolo de profesionalismul sau se ascunde o latura cu mult mai intunecata. Poate ca dorinta lui Kyle de a fi cel mai bun se confunda cu o placere de a ucide, iar acest proces duce intr-un final la dezumanizarea sa totala.

Bradley Cooper

American Sniper poate fi privit din mai multe unghiuri. L-am putea privi drept un film de razboi prin prisma scenelor de actiune in care viata umana devine un simplu pion. Am putea analia productia si din perspectiva umana, a procesului de dezumanizare prin care trece Chris Kyle. De altfel, am apreciat cel mai mult acest unghi prin care personajul central pierde orice legatura cu realitatea inconjuratoare, iar motivatia de a ucide (mascata sub falsa dorinta a captura un mare conducator din fortele rivale) devine coordonata sa principala. Poate nevoia constanta  de adrenalina ar fi putut contribui la dezvoltarea lui Kyle, insa e greu de crezut, chiar si in maniera in care povestea este ilustrata in ecranizare, ca menirea sa a fost bazata doar pe acest considerent. Se ascunde ceva cu mult mai intunecat in personajul lui Chris, iar aici fiecare cinefil poate trage concluzii personale lecturand articole diversificate pe aceasta tema.

Am apreciat American Sniper din punct de vedere cinematografic, insa am unele dubii cu privire la povestea reala care a stat la baza cartii care a conturat filmul regizat de Clint Eastwood.

# # # # # #

Stefan

Scrie un comentariu

Alte articole
asemantoare