Ryan Holiday Trust me I'm lying

Șocant! Serial Readers a descoperit un scriitor-manipulator media!

de / June 19th, 2019 / 224 vizualizari

Am luat o pauză de la cititul de ficțiune și am decis să mă concentrez asupra unei cărți la fel de dureroase precum realitatea din ea: Confesiunile unui manipulator media: o carte despre o “meserie” despre care probabil nu ați auzit, dar ale cărei efecte sigur le-ați resimțit, în calitate de utilizator de internet.

Și pentru că îmi doresc să fac o recenzie scurtă, voi trece rapid prin subiect:

De la începutul tuturor timpurilor…

Presa scrisă obișnuia, cândva, să ofere cititorilor conținut de calitate. Existau ziare și abonamente la ziare. Știrile erau livrate contra cost, astfel jurnalistii aveau tot interesul de a investiga, de a fi primii care află un eveniment real pe care să-l ofere publicului. Asta se întâmpla pe vremea când jurnalismul era o meserie nobilă, a cărei calitate era direct proporțională cu efortul depus de angajatul media.

Punctul de cotitură, când jurnalismul a început să coboare puțin câte puțin în mocirlă, a fost apariția presei de scandal. Tabloidele sunt cele care și-au permis să facă rabat de calitate – chiar și de realitate – pentru a atrage cititori mai rapid. Pentru că ființa umană este, după cum bine știm, foarte inteligentă, omul a căzut ușor pradă titlurilor: “Șoc! N-o să-ți vină să crezi!” “Incredibil!” “Chiloții lui Britney Spears, în exclusivitate!”.

ziar vs laptop

A mai trecut un timp iar locul presei scrise pe hârtie a fost luat de internet. Dar ca să vezi, informația în mediul on-line se propagă dramatic de rapid. Nu mai există mașină de tipar, casă de presă sau copil care să arunce ziarul pe veranda casei însorite. Astăzi intri pe net și găsești știrile gratuit. Ce ușurare, nu? Să nu mai trebuiască să plătești abonament lunar pentru ziar, ci să fii la curent cu toate știrile, cu un singur click. În plus, jurnaliștii ăștia generoși, fac în continuare toată munca de research, scriere și livrare, fără ca tu să le mai plătești salariul. Cât de drăguț!

Hă hă…

Bine, probabil știe toată lumea cum funcționează advertisingul online. Ca de exemplu atunci când intri pe o pagină cu un articol pe care arzi de nerăbdare să-l citești, trebuie să închizi 3 pop-up-uri, 2 video-uri automate cu sunet, plus 4 case, 3 căruțe și 1 autobuz care se derulează de la un capăt la altul al ecranului. Aceasta reprezintă publicitatea plătită site-ului respectiv. Site-ul îți oferă conțiunut gratis dar, pentru că trebuie să se “hrănească” de undeva, o face prin rularea de advertoriale. Ceea ce ar fi ok, dacă publicitatea nu ar plăti editorii în funcție de numărul de accesări (mecanice) ale paginilor cu reclame, în loc de a ține cont de alte criterii, poate mai relevante.

Cum se transformă totul în iad

Din moment ce plata reclamelor per pagina cu conținut se face la numărul de accesări/ vizualizări, interesul primar al editorilor nu mai este de a livra conținut de calitate. Ci de a te aduce pe tine pe site-ul lor cu orice preț. Ryan Holiday ne explică în jurnalul său de manipulare media că editorii de site-uri de știri – și nu numai – sunt avizi de informații noi, cât mai interesante și magnetice pentru ochii și atenția cititorilor. Altfel nu au cum să-i aducă pe site. Și pentru asta sunt dispuși să facă orice.

Mult timp, mintea mea a respins automat ipoteza că suntem manipulați prin intermediul știrilor online. Pur și simplu am refuzat, poate chiar involuntar, să cred că cineva poate să ia o tâmpenie de realitate îndoielnică și să o transforme în știre de interes național. Iar acea știre să fie partajată pe toate platformele sociale, să fie preluată de la un site la altul și să rămână consemnată în istorie ca minciună cu valoare de adevăr. Cartea asta mi-a arătat că exact așa funcționează lucrurile iar acum sunt puțin șocată, pe jumătate resemnată dar în mare parte revoltată.

Trust me I'm Lying carte Eng

Și totuși… ce este un manipulator media?

Este acel individ care profită de lăcomia editorilor, proprietarilor de site-uri și pseudo-jurnaliștilor, pentru a-și promova propriile interese. Nu mi-a fost ușor să înțeleg exact ce face Ryan Holiday, autorul și manipulatorul, pentru a-și ajuta clienții. Una dintre șmecherii constă în a oferi editorilor sugestii de “subiecte fierbinți” pentru a fi postate instant pe platforme cu trafic, acolo unde au fost anterior plantate advertoriale. Sau de a escalada lanțul informației (trading up de chain – sintagma în engleză): strecoară “informații sensibile”, confidențiale în mailuri către bloggeri mici care ar da orice pentru mai mult trafic pe platforma lor. Blogurile mici, agregatoarele de știri și site-urile locale sunt surse de informare pentru bloguri mai mari, care la rândul lor reprezintă surse “sigure” pentru site-uri din ce în ce mai relevante, până la coloși media. Astfel, informația “underground” ajunge, “escaladând” blog cu blog, până la cele cu trafic uriaș, unde este aflată practic de toată lumea. Banii curg iar adevărul este controlat de cineva care rămâne în umbră.

Ryan ne mai explică și faptul că – oricât ar părea de halucinant – autorii știrilor momentului nu verifică informațiile primite. Nu au nimic de câștigat din asta și nici nu sunt sancționați dacă știrea se dovedește o mare minciună. Traficul a fost deja monetizat, share-urile și like-urile au rămas acolo, iar azi poate a apărut o notă informativă la finalul articolului:

S-a dovedit în final că Britney Spears încă nu a născut un copil cu 2 capete.”

Testele de laborator au confirmat ulterior că în produsul alimentar Y nu se găsesc hormoni care te transformă din fată în băiat.”

Rămâne în urmă isteria, distrugerea unor reputații sau a unor afaceri, nimic grav, nu?

Cititorii sunt responsabili pentru filtrarea informațiilor primite

O altă cale de evitare a responsabilității pentru toate mizeriile publicate, este aceea de a o împărți cu cititorii. Mai nou, poziția oficială a unor site-uri este aceea că nu trebuie să luăm de bun tot ce ne oferă pe tavă. Dacă nu mai plătim abonament la ziar, nimeni nu mai are responsabilitatea (cel puțin așa zic ei) de a ne livra adevăr verificat la sânge. Teorie care are mai multe goluri decât o măsea stricată. Pentru că: 1. Încă plătim într-un fel conținutul, consumând toată reclama aferentă site-urilor și blogurilor, nu mai vorbim de “dictatura” Facebook și 2. Cititorii simpli nu sunt de meserie detectivi, nici ziariști. Nu sunt antrenați pentru a discerne gunoiul din media de informația de calitate. Nici cei cât de cât școliți, d-apoi tanti Viorica, femeie de serviciu sau Costel de la barul din colț. Deci tot dezinformare se cheamă, oricâte disclaimere ar afișa ei.

Despre cartea lui Ryan Holiday, “Trust me I’m lying”:

Nu mint, nu e o carte ușoară. Am citit versiunea în limba engleză, care conține destul de mult jargon din industria media și se adresează celor care cunosc destul de bine cum funcționează zona online. Dar o recomand pentru că este una din puținele surse prin care puteți afla, pe lângă ce am povestit mai sus, și alte moduri de manipulare. A voastră, a noastră, a tuturor, ca utilizatori de internet. Precum și cazuri concrete prin care informația eronată a ajuns în vârful piramidei, unde a făcut ravagii.

Am încercat să redau nu atât impresii despre carte, cât mai mult moduri prin care putem fi cu toții manipulați pentru click-uri. Chiar și titlul acestui articol a avut un rol în asta. Totul e ca noi să ne trezim și să renunțăm la ideea că presa a rămas prietenul de încredere care scoate capul în lume și revine la noi, să ne spună adevărul despre ce e acolo afară.

Ediția în limba română e disponibilă
pe Libris, aici, pe Cartepedia, aici sau pe Elefant, aici>

SerialReaders.com folosește unelte de marketing afiliat. Cumpărând prin link-urile pe care le recomandăm, site-ul nostru primește un comision din partea retailerilor pe care îi promovăm.

Foto: www.wallpaperflare.com și arhiva personală

# # # # # # # # #

Silvia

Silvia este o cititoare si o visatoare, dar suficient de ancorata in realitate cat sa observe frumusetea din jur si sa scrie despre ea. Considera ca orice carte citita ofera o experienta valoroasa, iar imaginatia este un mijloc de transport sigur catre lumile ascunse in carti.

Scrie un comentariu

Alte articole
asemantoare