Scriitorul Dan Miron la libraria La Doua Bufnite

Scriitorul Dan Miron și romanul Ascultă muzica la Timișoara

de / August 9th, 2018 / 192 vizualizari

Ce experiență mai tulburătoare pentru un scriitor decât survolul unui spațiu de detenție, în care totul, timpul, clădirile, atmosfera, oamenii, relațiile umane, cuvintele, privirile, gesturile, încăperile, obiectele sunt altfel decât afară? Ce sens mai au aici cuvintele, materia principală a scriitorului, arma lui, instrumentul sau poate bariera cunoașterii sale?

Aparent nu vrei să știi care au fost delictele lor, cât timp vor mai rămâne aici sau ce cred despre tine, când de fapt abia aștepți să le cunoști sau să le ghicești poveștile răvășitoare. Te gândești că tu ești un vizitator, care se oprește doar o clipă în viețile lor, iar apoi îți continui existența dincolo de ei, în timp ce oamenii de acolo nu te pot urma în lumea de afară, rămânând împreună cu alții, dar mereu singuri. Prizonierii regulamentelor, obligați să conviețuiască și să muncească alături de ceilalți deținuți, dar totuși singuri.

De ce oamenii dinăuntru citesc, încă mai citesc, ba uneori mai mult decât cei de afară? Dincolo de întrebare, apar două categorii la care nu te-ai gândit până acum: înăuntru și afară.

Și atunci la ce bun literatura? La ce servește ea aici? E oare vorba de cunoaștere sau de amăgire? E vorba de curiozitate sau numai de plictiseală? E un drog, un panaceu, o evadare, un vis? Substitutul libertății sau al prieteniei, al dragostei sau al sexului? E un mesaj de dincolo, de afară, din lumea liberă, la care  ei visează sau la care au renunțat să mai viseze? Oamenii dinăuntru, au răspuns deja la aceste întrebări.

Clubul de lectură de la Penitenciarul Timișoara, o inițiativă și o realizare fără precedent în România, organizat de Patricia Lidia, zâna bună a penitenciarului, împlinește doi ani de activitate și a găzduit deja întâlniri cu treizeci de scriitori, iar eu nu sunt ultimul.

Scriitorul Dan Miron ne-a făcut onoarea de a parcurge jumătate de țară ca să își lanseze cel mai recent roman la Penitenciarul Timișoara. Și ce lansare frumoasă a ieșit!

Scriitorul Dan Miron lansand romanul Asculta muzica la Penitenciarul Timisoara

Nu cred în coincidențe, ci sunt convinsă că în viață nu există coincidențe, totul este orchestrat în cel mai mic amănunt chiar de noi înșine, inconștient. Pe Dan Miron l-am cunoscut (virtual, vorba vine) în 2014, când mi-a scris un email să îmi mulțumească pentru recenzia ce o făcusem romanului PATA VIOLETĂ. Această carte este una dintre preferatele mele și acum, o consider de referință pentru ce înseamnă thriller cu multe aspecte psihologice și istorice. Romanul este construit pe 3 planuri paralele care se întretaie şi se explică reciproc: scrisorile lui M. către Lucia (în care realizează o radiografie a perioadei comuniste, cu accente pe două familii ale căror alegeri politice le influențează dramatic destinul), jurnalul Luciei (care oferă o perspectivă realistă asupra literaturii contemporane românești şi asupra fenomenului editorial) şi capitolele de roman scrise de M (din perspectiva mai multor personaje – Natanael, fratele mai mic a lui Iuda, Veniamin, unchiul celor doi, Simon Kephas şi Ioan Marcu, doi dintre apostoli, Iudita, concubina lui Veniamin, şi în care prezintă evenimentele istorico-religioase din punctul fiecăruia de vedere). Încă de atunci îmi povestea despre romanul ASCULTĂ MUZICA, care a văzut lumina tiparului la începutul anului 2018. Cartea este de foarte mare actualitate, spunând povestea unui intelectual ratat, unui scriitor aspirant şi unui tânăr politician care gravitează în mod misterios în jurul unei tinere studente, prostituată solitară, cu toţii fiind puşi în mişcare de legi necunoscute, contrapunctice. Romanul conturează peisajul moravurilor româneşti înainte şi după evenimentele din 1989, punând în lumină arivismul, sterilitatea intelectuală şi cinismul specifice unei societăţi în derivă. Bişniţarul devenit revoluţionar şi apoi deputat, profesorul universitar lasciv care abuzează de încrederea viitoarelor studente sau tînăra vulnerabilă, victimă a dramelor familiale, sunt doar câteva figuri din acest tablou al unei societăţi care obligă la compromis şi promiscuitate morală.

Scriitorul Dan Miron lansand romanul Asculta muzica la Penitenciarul Timisoara

De ce spun că nu există coincidențe? Pentru că, s-ar putea zice, suntem rude prin alianță: ce șanse erau ca unul din scriitorii mei preferați să fie din Zimnicea, cel mai sudic punct al României, locul unde mi-am petrecut copilăria și cele mai frumoase vacanțe din adolescență, să fie nașul de cununie al mătușii alături de care am crescut, iar soțul mătușii să fie coleg de serviciu la liceul din oraș cu acesta? Curată atracție energetică a strigătului sângelui!

Dan Miron este un om modest, sincer până la paroxism, direct și plin de umor. A absolvit Facultatea de Istorie-Filozofie a Universităţii din Bucureşti, iar de peste 20 de ani este profesor de istorie la Liceul Teoretic Zimnicea. A câştigat Premiul Nemira (1995), la secţiunea Purgatoriu, în urma căruia a publicat romanul său de debut Aşteptarea Regelui Pescar (Editura Nemira, 1996). La Editura Polirom a mai publicat (pe lângă cele două menționate mai sus) romanul Scîndurica (2006). În anul 2014 a fost nominalizat la Premiul Naţional de Proză al Ziarului de Iaşi.

La Timișoara, Dan Miron a venit însoțit de soția sa, Mihaela, tot profesor de istorie, de această dată la una dintre școlile generale din oraș. O parte dintre prietenii mei din copilărie i-au fost elevi. În curând, fetița uneia dintre prietene îi va fi elevă. Formează un cuplu model, mereu împreună, mereu de mână, se completează reciproc, atât în gesturi, cât și în cuvinte. Sunt zâmbitori și naturali, iar asta i-a impresionat tare și pe deținuții din Penitenciar. Poate pe ei i-a impresionat tocmai pentru că asta le lipsește cel mai mult, acea a doua aripă.

La lansarea de la Penitenciar, discuțiile au curs, așa cum este normal, dovadă că activitatea este una care le face plăcere. Mereu o spun și e poate lucrul cu care mă mândresc cel mai tare: sunt convinsă că mulți dintre deținuți nu au intrat în viața de afară într-o librărie să cumpere o carte, darămite să participe la o lansare de carte, așa că prezența lor la prezentările autorilor este un pas înainte spre reeducare.

S-a discutat despre credință, iubire, fericire, rolul muzicii și filosofiei în viața oamenilor, dar și despre literatura română contemporană și politicile editoriale actuale. Poate cea mai controversată discuție a fost despre MUZICĂ + IUBIRE = 0, respectiv semnificațiile acestei ecuații. Personal, i-am dat o interpretare mai laică: muzica se naște din dezamăgirile iubirii, adica MUZICĂ = – IUBIRE, din suferința generată de lipsa/nestatornicia iubirii.

Datorită locației și participanților, prezentarea cărții a avut și un alt rezultat: confirmarea veridicității unor personaje. Persoanele private de libertate sunt condamnate pentru diverse infracțiuni și provin din diverse medii sociale și profesionale, astfel că s-au primit impresii din experiență despre portretul tânărului politician sau a studentei prostituate. Toate aceste intervenții și păreri au venit ca o confirmare și dovadă a realismului romanului, a relevanței ei în societatea românească contemporană.

Scriitorul Dan Miron lansand romanul Asculta muzica la libraria La Doua Bufnite Timisoara

Lansarea de la Penitenciar a fost urmată de o întâlnire la masă rotundă la librăria mea preferată din oraș, La Două Bufnițe. Vara e o perioadă în care orașul este (prea) liniștit, lumea este în concediu sau are alte priorități, nu mă aflu în poziția de a judeca. Cert este că știam că vom fi în echipă restrânsă, dar Dan și Mihaela au vrut să le cunoască pe deja celebrele “bufnițe” și să vadă locul deja devenit un exemplu de AȘA DA LIBRĂRIE! Iar când nu ai așteptări, lucrurile parcă ies mult mai bine și se fac mai cu suflet, drept urmare am plecat de la această a doua prezentare de carte încărcată cu energie pozitivă și mult optimism, în ciuda ploii de afară. După mulți ani, am traversat orașul la pas, prin ploaie, doar eu și o umbrelă, cu căștile cu muzică în urechi și degetele murate de la apă în balerini. Căci, nu-i așa, parcă nimic negativ nu mai există când sufletul îți cântă! Ascultă muzica se numește romanul lui Dan Miron. Ascultă muzica sufletului, am înțeles eu.

Comandă cartea Ascultă muzica pe Libris, aici sau pe Elefant, aici >>

SerialReaders.com folosește unelte de marketing afiliat. Cumpărând prin link-urile pe care le recomandăm, site-ul nostru primește un comision din partea retailerilor pe care îi promovăm. 

# # # # # #

Patricia Lidia

Inginer, femeie și mamă în viața reală, autor de texte pentru copii și jurnalist cultural neoficial în viața virtuală...

Scrie un comentariu

Alte articole
asemantoare