Scriitorii de culoare: altfel de scriitori?

de / October 28th, 2016 / 723 vizualizari

Trist dar adevărat: oamenii au fost întotdeauna maeștri ai discriminării. Fie că este vorba de rase, orientări sexuale sau religie (pe marginea căreia răfuiala este nesfârșită), realitatea dovedește că nici o epocă, oricât de modernă și de deschisă cultural, nu a ajuns să fie dominată de acceptare și armonizare a diferențelor.

Din fericire, literatura reprezintă, inclusiv pentru minorități o cale eficientă de a se exprima și de a se remarca, lucruri înlesnite și de celelalte arte, în același timp. Cuvintele nu au putut fi suprimate, oricât de descurajat a fost actul afirmării, cum este cazul scriitorilor de culoare ai Americii. Unii critici sau cititori găsesc literatura afro-americană mult prea axată pe problemele sociale specifice lor. Pentru alții, scrierile lor reprezintă o ocazie de a-i înțelege mai bine și, poate, o cale mai scurtă către acceptare.

Există mai mulți autori de culoare care s-au remarcat în societatea americană, ilustrând fără compromis atmosfera societății marcate de rasism în care au fost nevoiți să trăiască. Adesea au apărut întrebări legate de autenticitatea scrierilor afro-americane: calitatea lor se află în strânsă legătură cu problemele cu care ei s-au confruntat în istorie, sau talentul poate fi ușor îndreptat și către alte subiecte?

Cert este că această realitate dură, a opresiunii, lipsei de justiție și de apărare din partea statului, au reprezentat surse majore de inspirație pentru cei mai mulți dintre autorii afro-americani. La fel de adevărat este că discriminarea își face simțită prezența și la nivelul recunoașterii talentului. Ca dovadă, premiile literare sunt oferite în cea mai mare parte scriitorilor albi.

Pentru mine, literatura de culoare nu s-a încadrat niciodată într-o categorie aparte. Sunt convinsă că pot învăța de la acești scriitori la fel de multe ca de la oricare alții. Este de ajuns să ascult jazz-ul – muzică definitorie pentru societatea afro-americană, să citesc despre ei, despre oamenii simpli dar și despre cei cu contribuții remarcabile în diferite domenii, pentru a ști cu siguranță că discriminarea este doar o prostie perpetuată de secole.

Iată și câteva nume cunoscute în literatura afro-americană. Citindu-le cărțile consider că îi putem cunoaște mai bine, sporindu-ne astfel empatia și minimizând diferențele atât de greșit percepute uneori.

1. Maya Angelou. Născută în 1928, Maya Angelou a scris literatură pentru copii și pentru adulți. Este autoarea unei serii de autobiografii, între care cea mai importantă este “I know Why the Caged Bird Sings”. În operele sale, evocă de greutățile unei copilării marcate de sărăcie, în America anilor ’30.

ca. 1970, San Francisco, California, USA --- San Francisco: Poet Maya Angelou shown in photo from files dated 1970. --- Image by © Bettmann/CORBIS

2. James Baldwin. Născut în Harlem, în 1924, James Baldwin atinge în operele lui subiecte sensibile pentru anii 50, cum ar fi rasismul sau homosexualitatea. Cărțile prin care s-a făcut remarcat sunt “Giovanni’s Room”, “Go, Tell it on the Mountain” și “First Next Time”.

james-baldwin

3. W.E.B du Bois. A fost un sociolog și scriitor American, istoric și activist pentru drepturile omului. Școlit la universitatea din Tennessee, du Bois a studiat fenomenul prejudecăților rasiale, aducându-l în prim plan prin scrierile lui. Una dintre cele mai cunoscute este “The Souls of Black Folk”, dar multe eseuri representative se regăsesc în publicația pe care o deținea la acea vreme, numită “Crisis”.

w-e-b-du-bois

4. Langston Hughes. Poet și scriitor de proză, Langston a debutat în anul 1930 prin opera “Not Without Laughter”, câștigând medalia de aur Harmon pentru literatură. Este cunscut pentru modul în care expune viața populației de culoare între anii 1920-1960, dar și pentru poezii, folosindu-se încă de la debutul în viața literară de idei și de un limbaj la care ceilalți s-au putut raporta cu ușurință.

langston-hughes

5. Toni Morrison. Câștigătoare a premiilor Nobel și Pulizer, Toni este conisderată una dintre cele mai importante voci ale femeilor afro-americane. Cartea care i-a definit succesul în literatură este “The Song of Solomon”, fiind urmată de “Beloved” în 1987. Pentru mulți autori tineri, Toni Morrison reprezintă o adevărată inspirație.

Foto cover

# # # # # #

Silvia

Silvia este o cititoare si o visatoare, dar suficient de ancorata in realitate cat sa observe frumusetea din jur si sa scrie despre ea. Considera ca orice carte citita ofera o experienta valoroasa, iar imaginatia este un mijloc de transport sigur catre lumile ascunse in carti.

2 Comentarii

Comenteaza

Scrie un comentariu

Alte articole
asemantoare