The Fairytale Studio

Proiecte inedite pentru copii: The Fairytale Studio cu Ramona Miza

de / April 11th, 2019 / 325 vizualizari

Ramona Miza - The Fairytale StudioPe Ramona Miza a lovit-o febra poveștilor când a devenit mamă. A început prin a-i compune povești fetiței ei, Erika, să-i făurească cele mai frumoase amintiri, încă din primii ani de viață, pe care n-are cum să și le amintească singură. Iar până la a ieși cu ele în mediul virtual a mai fost doar un pas: „Mai mereu mi-a spus cineva că sunt prea cu capu`-n nori. Prea cu nasu`-n cărți. Treaba-i simplă: viața e mai frumoasă când visezi. Și, de când sunt mamă, o-ho-ho, câte vise mai am! M-am hotărât să strâng tot ce scriu pe un blog.

Majoritatea poveștilor sunt cu (și despre) zâne, așa că numele The Fairytale Studio a venit de la sine. Pe blogul ei se găsesc visările-i proprii, sub formă de povești scrise și audio, mereu cu tâlc și final fericit, căci, dintr-o joacă, a ajuns să-și înregistreze audio poveștile. Colaborează cu ilustratori minunaţi, care au ajutat-o benevol, doar din dragul de a transmite ceva frumos: „În ceea ce privește partea audio/ video, fundalele muzicale pentru povești sunt folosite cu acordul creatorilor, iar pentru poveștile personalizate, cumpăr licenţele de pe site-uri de profil. Aceste elemente le îmbin cu vocea mea, iar rezultatul final e ce se poate vedea pe blog. Încă mai am de învăţat, însă îmi face mare plăcere tot procesul.

Poveștile Ramonei sunt scurte, dar pline de învățăminte. Fie că vorbim despre Zâna Mușețica, micuță și plină de complexe, care nu își găsea rostul în lumea zânelor, fie că vorbim despre Zânele-n Halate Albe, copiii prind repede drag de personaje și empatizează cu ele. Scrise într-un limbaj simplu, accesibil tuturor copiilor, poveștile sunt lecturate în cea mai gingașă voce, ajungând imediat la sufletul celor mici.

Deși pare o activitate ostenitoare și consumatoare de timp, Ramona nu o resimte așa și n-ar renunţa nicicând la partea audio a blogului: „Nu durează mult să înregistrez o poveste, pentru că eu le scriu și îmi vin natural. Cu timpul, am învăţat să-mi controlez inflexiunile, să nu mă bâlbâi, e un proces complex. Simt că prin vocea mea pot transmite mult mai bine ce am simţit când am scris povestea.

Ramona și-a dat seama că cei mici devin cititori în serie mai ales dacă se regăsesc în poveștile pe care le citesc, dacă se identifică cu personajele, dacă observă că pasiunile și preferințele le sunt împărtășite și de personajele poveștilor. Așa a ajuns să scriu povești și pentru alți copilași, despre ei, la cererea părinților: „Poveștile personalizate mă aleg pe mine. Primesc din partea părinţilor detalii despre micuţi, poze cu ei, câteva cuvinte despre pasiunile lor și, până la sfârșitul discuţiei, povestea deja se creionează. Dacă reușesc să inspir și alți părinți și prichindei între timp, cu atât mai mare va fi satisfacția!

Susțin cu toată încrederea aceste proiecte creative și mă bucur că apar tot mai multe povești educative pentru copii, e bine să avem de unde alege când avem nevoie. Dacă și voi credeți în magie, lăsați grijile la ușă, descrețiți-vă fruntea și luați un loc! Poveștile vin la voi.

# # # # # #

Patricia Lidia

Inginer, femeie și mamă în viața reală, autor de texte pentru copii și jurnalist cultural neoficial în viața virtuală...

Scrie un comentariu

Alte articole
asemantoare