Prima dragoste si alte stele

de / September 17th, 2011 / 438 vizualizari

First love burns brightest – cuvintele magice care mi-au indreptat atentia catre filmul Bright Star (2009). Abia apoi am aflat ca aceasta prima dragoste stralucitoare se refera la idila de trei ani dintre John Keats, cunoscut poet britanic al perioadei romantice, si Fanny Brawne, muza sa. Cu atat mai bine!

Probabil stiti deja ca John Keats a murit foarte tanar, la numai 25 de ani, de tuberculoza, asadar, sa nu va asteptati la un final fericit. Bucurati-va insa de decorul si costumele de epoca, sensibila poveste de iubire si, mai ales, de versurile lui Keats. Printre poemele pe care le veti regasi in film se numara: Endymion, When I Have Fears That I May Ceased to Be, The Eve of St Agnes, Ode to a Nightingale (recitat pe genericul final), La Belle Dame Sans Merci si, bineinteles, Bright Star.

La autenticitatea povestii au contribuit si cadrele exterioare, filmate chiar in locul in care Keats a locuit si, mai apoi, a murit. Filmul acorda o atentie destul de mare detaliilor iar la final, poti sa descoperi ca, desi nu stiai, esti un fan al poeziei lui Keats.

In rolul lui John Keats a fost distribuit Ben Whishaw. O partitura plina de emotie, complet diferita de cea din Perfume: The Story of a Murderer. Am ramas cu impresia ca i se potrivesc rolurile acestea de epoca, parca nu l-as putea vedea intr-un film actual. Abbie Cornish o intruchipeaza pe Fanny Brawne, cea cu pareri exprimate clar, neinteresata de literatura, pasionata in schimb de moda. Doi oameni atat de diferiti, care se descopera si se apropie prin intermediul poeziei.

Un film numai bun de vazut intr-o duminica lenesa de toamna si, poate, de revazut. Nu e pentru oricine, dar e  numai bun pentru sufletul sensibil al unui Serial Reader. A thing of beauty is a joy forever…

# # # # # # #

MissValery

Miss Valery este co-fondatoarea clubului de carte www.serialreaders.com. Cititoare in serie (cum altfel?) si pasionata de calatorii, filme si evadari, daca nu o vezi citind, inseamna ca e ori plecata prin cine stie ce locuri, ori la cinema, ori evadeaza din vreun escape room. O gasiti si la: viatasiacorddeoane.ro

Postul urmator

Un comentariu

Comenteaza

Scrie un comentariu

Alte articole
asemantoare