povesti japoneze

Povești japoneze pentru copii – o încântare!

de / November 22nd, 2019 / 167 vizualizari

Țara Soarelui-Răsare a fost dintotdeauna o fascinație pentru mine. Încă este, nu am reușit să calc pe tărâmul ei magic. Japonia înseamnă pentru mine pește crud, orez, samurai, gheișe și Sandy Bell, Toyota (eh, lucrez pentru unul dintre furnizorii lor de sisteme pentru mașini autonome, ar fi culmea!) și Sărbătoarea Cireșilor Înfloriți.

Poveștile japoneze m-au fascinate mereu. Au ceva aparte față de tradiționalele povești balcanice, vorbesc mai mult despre suflet, despre acceptare, despre îngăduință, despre moderație și echilibru. „A fost odată ca niciodată“ este formula magică ce deschide calea către o lume plină de minunăţii: spiriduşi jucăuşi cu nasul de-un cot, statui umblătoare, maimuţe vorbitoare, zâne-vrăbiuţe, prinţese curajoase şi soldăței nu mai mari decât un deget. Aceştia sunt numai câţiva dintre eroii celor mai frumoase şi mai îndrăgite poveşti pentru copii, culese din folclorul Ţării Soarelui-Răsare şi transmise din generaţie în generaţie până în zilele noastre, redezvăluite nouă de Florence Sakade. Pline de farmec şi de tâlcuri ascunse, aceste istorisiri vorbesc despre cele mai de preţ virtuţi– cinstea, bunătatea, cutezanţa –, iar superbele ilustraţii realizate de Yoshisuke Kurosaki însoţesc și dau viaţă şi strălucire lumilor fără seamăn din paginile cărţii.

Poveștile japoneze aduc în fața noastră o lume îndepărtată, cea a Estului Asiei, o lume îndepărtată pe hartă, după cum bine știm, dar atât de aproape nouă sufletește, căci în aceste cărți lumea aceea nu le este prezentată copiilor ca fiind exotică, ci accentul cade pe ceea ce au în comun oamenii de pretutindeni: bunătatea, hărnicia, aceleași nevoi – cu toți avem nevoie de o casă, de hrană suficientă pentru a supraviețui, o relație bună cu tot ceea ce e ne înconjoară etc.

povesti japoneze

Cele mai frumoase povești japoneze pentru copii

Această adevărată comoară de povești clasice zugrăveşte o lume în care binele învinge, răul este pedepsit, iar dragostea, cinstea, respectul, munca asiduă şi dârzenia închid în ele o putere nebănuită. În această lume statuile prind viață pentru a răsplăti bunătatea și chiar și un băiețel cât un deget poate deveni un erou neînfricat. Pot să șocheze unele imagini, precum maimuța care își scoate ficatul și o atârnă într-un copac, dar nu sperie, nu îngrozesc, pentru că nu vin cu detalii macabre, ci le tratează ca pe un fapt normal, un sacrificiu necesar.

povesti japoneze

Cocorul fermecat și alte povești japoneze pentru copii

Cocorul fermecat, țestoasa cântătoare, dragonul care plânge, șoriceii cu puteri magice și prințesele care stăpânesc în văzduh sau peste mări sunt numai câteva dintre personajele acestei minunate cărți de povești din Ţara Soarelui-Răsare. Întâmplările surprinzătoare cu deznodăminte neașteptate prin care trec cu toții ne poartă într-o lume fermecată în care o mantie de pene se poate preface în aripile unui înger, iar un vânzător de cărbune, într-un spiriduș.

povesti japoneze

Sper că aceste poveşti tradiţionale vor ajuta noile generaţii de cititori să se bucure de puterea universală a istorisirii, iar părinţii şi bunicii, care le-au îndrăgit pe când erau copii, le vor redescoperi ca pe nişte vechi prieteni şi vor retrăi magia de a le împărtăşi cu cei mici.

Comandă cărțile pe
pe Libris, aici, pe Cartepedia, aici sau pe Elefant, aici>

SerialReaders.com folosește unelte de marketing afiliat. Cumpărând prin link-urile pe care le recomandăm, site-ul nostru primește un comision din partea retailerilor pe care îi promovăm. 

# # # # # #

Patricia Lidia

Inginer, femeie și mamă în viața reală, autor de texte pentru copii și jurnalist cultural neoficial în viața virtuală...

Scrie un comentariu

Alte articole
asemantoare

Trei femei - Lisa Taddeo

Recomandări

Trei povești, trei femei

de / May 6th, 2020

Oricât ai fi de călit ca cititor, tot resimți o oarecare diferență atunci când citești despre trei femei reale, comparativ cu atunci când citești despre oricât de multe femei fictive. La ficțiune pură, impactul nu este la fel de intens....

Citeste mai mult