Opt cărți pe care le poți citi cat #staiacasă

Opt cărți pe care le poți citi cât #staiacasă

de / March 29th, 2020 / 777 vizualizari

Niciodată nu mi-aș fi imaginat că primul meu articol despre cărți după o pauză de Serial Readers de aproape doi ani de zile va fi scris în plină pandemie. Însă universul are moduri misterioase de a ne aduce înapoi la ce iubim cel mai mult, așa că am profitat de timpul liber pentru a compune o listă cu opt recomandări de cărți pe care le-am citit în ultima vreme. Pentru că da, în perioada în care am fost absentă și nu am mai scris despre ele, am continuat să le citesc cu aceeași dragoste ca și înainte. 

Carantina aceasta impusă este prilejul perfect pentru a face toate lucrurile pe care cotidianul ne forțează să le amânăm. Astfel, propun să ne luăm pătura preferată, un ceai sau o cafea, și să ne afundăm în romanele care ni s-au adunat în bibliotecă. Celor care au rămas în pană de idei, le vin astăzi în ajutor cu opt cărți diferite, numai bune de citit pe timp de #statacasă

The great believers – Rebecca Makkai

Deși nu a ajuns pe rafturile din România încă, aleg să încep lista cu “The great believers” pentru că este cea mai recentă carte pe care am terminat-o și una dintre cele mai emoționante pe care le-am citit în ultima vreme. Povestea are două fire narative și, totodată, două personaje principale: Yale, un colecționar de artă a cărui carieră este pe punctul de a-și lua avânt, și Fiona, care își caută fiica pierdută în boemul Paris. Cei doi au în comun o istorie tulburătoare – izbucnirea epidemiei de HIV în anii ’80 în Chicago.

Așadar, ne sunt prezentate două perspective diferite, una plasată în 1985, iar cealaltă în 2015, dar care reușesc să se împletească într-un mod extraordinar de emoționant și de captivant. De altfel, romanul a fost finalist al premiului Pulitzer pe bună dreptate, spunând o poveste marcantă despre un subiect care încă este tabu pentru multă lume. Asta mi-a placut cel mai mult la cartea lui Makkai: îți prezintă latura umană a unui fenomen pe care nu mulți îl înțeleg și te face să vezi dincolo de aparențele și stereotipurile impuse de societate.

Cele 7 deprinderi ale persoanelor eficace – Stephen R. Covey

Pentru iubitorii de cărți de dezvoltare personală, cea mai bună alegere pentru această perioadă este, fără nici o îndoială, “Cele 7 deprinderi ale persoanelor eficace” de Stephen R. Covey. Am început să o citesc acum o lună, și încă sunt ocupată cu ea, nefiind o carte care se citește ușor: este nevoie de studiu, de multă atenție și de timp. De aceea consider că acum este momentul prielnic pentru a citi acest “manual” al dezvoltării personale.

De menționat este faptul că, deși am citit multe cărți de acest gen, nici una nu m-a convins precum aceasta. Covey aduce argumente cercetate stiințific, iar fiecare capitol vine cu un exemplu din viața reală, care te face să absorbi cu mai multă ușurință informațiile oferite. Un “must read” care îți va schimba perspectiva asupra lumii și a propriului sine!

Dosar permanent – Edward Snowden

Deși nu este o carte pe care în mod normal aș citi-o, am cules “Dosar permanent” de pe rafturile librăriei mele preferate din Amsterdam din pură curiozitate. Evenimentele din 2013, atunci când Edward Snowden a oferit jurnaliștilor documente clasificate ale agențiilor CIA și NSA au marcat și au schimbat o lume întreagă. Această autobiografie a lui Snowden se concentrează atât pe perioada de copilărie, cât și pe anii care au dus la actul lui de rebeliune împotriva sistemului. Am citit romanul din scoarță în scoarță, fiind complet captivată de gândurile profunde ale autorului.

Edward Snowden a avut tot ce și-ar fi dorit oricine: o viață liniștită, o carieră strălucitoare, o situație financiară mai mult decât mulțumitoare, și o logodnică iubitoare. A ales, totuși, să lase în urmă toate aceste lucruri pentru a apăra cetățenii nevinovați ai lumii, care habar nu aveau că sunt urmăriți prin mijloace ilegale. Pentru mine, viața lui Snowden și alegerile lui reprezintă o lecție de viață pe care nu o voi putea uita prea ușor. Dacă nu ați făcut-o deja, vă recomand să treceți acestă carte în topul “to-be-read”!

Pacienta tăcută – Alex Michaelides

Cred că nu mai este nevoie de nici o explicație: “Pacienta tăcută” a făcut valuri luni întregi în lumea literară. Am avut ocazia să o citesc și eu vara trecută, și nu voi uita niciodată reacția pe care am avut-o la sfârșit, când autorul dezvăluie persoana și motivele din spatele întregului mister: am rămas cu gura căscată două ore, nevenindu-mi a crede ceea ce tocmai citisem.

Deși întregul roman este unul dintre cele mai captivante thrillere pe care le-am citit, deznodământul a venit complet pe neașteptate, autorul nelăsându-te să bănuiești nimic pe măsură ce intriga se desfășoară. Ba mai mult, eu am avut niște ipoteze de care eram aproape 100% sigură. Dar, ca un adevărat thriller psihologic, povestea se termină în cel mai surprinzător mod. Este o lectură care te poate face să uiți de tot ce se întâmplă acum în lume!

Homo Deus. Scurtă istorie a viitorului – Yuval Noah Harari

Iubitorilor de studii umane și istorie le recomand, cu siguranță, bine-cunoscuta serie scrisă de Yuval Noah Harari. Deși dețin toate cele trei cărți publicate, am citit-o doar pe a doua, “Homo Deus. Scurtă istorie a viitorului”. Dacă vă întrebați cu care dintre ele să începeți, volumele nu au nici o legătură între ele și pot fi citite într-o ordine aleatorie. Oricum ar fi, romanele lui Harari reprezintă un studiu umanistic pe cât de ușor de înțeles, pe atât de profund și de științific.

Consider, de asemenea, că sunt niște lecturi obligatorii, conținând o varietate foarte mare de informații din diferite domenii, dar concentrându-se în special atât pe istoria rasei umane, cât și pe dezvoltarea acesteia. Scriitorul își bazează afirmațiile pe date istorice, psihoanaliză și o atentă observare a comportamentului uman pe parcursul a mai multor secole. O serie care continuă să revoluționeze literatura universală!

Povestea slujitoarei – Margaret Atwood

Am citit “Povestea slujitoarei” undeva prin septembrie, datorită atenției pe care seria a primit-o o dată cu publicarea volumului doi, “The testaments”. Am revenit cu mare plăcere la genul distopic cu care obișnuiam să mă delectez acum câțiva ani, iar povestea a reușit să mă captiveze de la prima pagină până la ultima.

Margaret Atwood a conturat o intrigă atipică, cu personaje de care nu ai cum să nu te atașezi, și cu un scenariu care te înspăimântă la fel de mult pe cât te fascinează. Cu ocazia izolării, vreau să citesc și al doilea volum, pentru că sfârșitul primului m-a lăsat cu foarte multe întrebări ale căror răspunsuri trebuie să le aflu. Și, bineînțeles, între capitole puteți strecura și un episod din serialul bazat pe acest roman!

Puterea prezentului – Eckhart Tolle

Trecând într-o sferă mult mai spirituală, “Puterea prezentului” este o carte complet diferită de ceea ce ar putea-o face titlul să pară. La prima vedere, pare a fi una dintre clasicele și clișeicele cărți motivaționale pe care le găsești în fiecare colț uitat al librăriilor. Surprinzător, ceea ce am găsit între paginile acestui volum mi-a schimbat, cu adevărat, viața. Autorul te pune față în față cu cea mai vitală lecție: prezentul este singurul și cel mai important moment pe care îl avem, astfel reușind, totodată, să te aducă mai aproape de sinele tău adevărat.

De asemenea, romanul îți oferă diferite tehnici de a practica metodele prezentate și de a ajunge la rezultatul final: acela de a trăi total în prezent. Recunosc că este o carte destul de grea, pentru că trebuie să fii 100% concentrat și dedicat textului pe care îl citești pentru a înțelege în profunzime ideea. Din nou, consider că “Puterea prezentului” este o lectură necesară pentru toată lumea, indiferent de preferințele literare!

Melancolia – Mircea Cărtărescu

Nu am cum să nu includ unul dintre autorii mei preferați în această listă, mai ales că acesta este român. Pe Mircea Cărtărescu l-am descoperit în vara lui 2018, când drumurile mele în România erau nenumărate și când încercam să mă apropii de propria-mi cultură. Îmi amintesc și acum că mi-am cumpărat cinci cărți semnate de el dintr-un foc, iar după ce am citit “Un om care scrie”, am rămas o iubitoare a literaturii lui. Îmi este greu să descriu scrierile lui în cuvinte, acesta având un stil unic, cumva nepământean.

Istorisirile lui, deși destul de fanteziste, îți oferă o profunzime a emoțiilor rar întâlnită. Am citit fiecare rând cu nesaț și sunt foarte nerăbdatoare să descopăr și celelalte povești pe care le-a publicat până acum. “Melancolia” este cel mai recent roman lansat și totodată ultima carte semnată de el pe care am citit-o. Povestea, un fel de poezie scrisă în proză, m-a purtat prin cele mai îndepărtate colțuri ale imaginației și mi-a oferit o binecuvenită pauză de la realitate. Cu siguranță un roman numai bun de citit cât #staiacasă!

Așadar, dragilor, acum aveți câteva idei noi de lectură pentru perioada izolării ce de-abia a început. Mi-ar face o foarte mare plăcere să citesc în comentarii care dintre cărțile de mai sus v-au făcut cu ochiul sau, de ce nu, păreri despre cele pe care le-ați citit deja!

Caută cărțile la Cartepedia, aici, la Libris, aici, sau la Elefant, aici >>

SerialReaders.com folosește unelte de marketing afiliat. Cumpărând prin link-urile pe care le recomandăm, site-ul nostru primește un comision din partea retailerilor pe care îi promovăm. 

Foto cover: Pexels.com

# # # # # # # # # # # #

Bianca

Cititoare, bloggeriță, visătoare, fashion addict, iubitoare de muzică, călătoare înrăită, om. Adoră să citescă și să împărtășescă pasiunea pentru cărțile sale preferate cu alți cititori. Visează la o viață plină de muzică, cărți, iubire si fericire. Blog personal: http://bianca2b.wordpress.com

Postul precedent

Scrie un comentariu

Alte articole
asemantoare