O colectie inedita

de / July 30th, 2011 / 206 vizualizari

Jozsef Tari din Ungaria are o colectie inedita de peste 4500 de carti in miniatura. A inceput sa stranga astfel de carticele din 1972, majoritatea fiind in limba maghiara, dar in biblioteca se regasesc si exemplare din Canada, Mexic, Statele Unite, Australia, Indonezia sau Japonia.

Pasionatul colectionar strange doar carti care nu depasesc 76 mm in lungime (sunt si cateva exceptii, nu mai mari de 100 mm insa). Jozsef Tari se lauda cu una dintre cele mai mici carti din lume, avand dimensiunile 2.9 x 3.2 mm. Alte piese interesante: carti din portelan pictat manual, coperti din smalt sau lemn sculptat, carti cu insertii din piele. Cele mai vechi exemplare din colectie au mai bine de 100 de ani.

Exista miniaturi pentru toate gusturile: literatura, arta, sport, politica, chiar si carti de retete. Jozsef insusi a publicat 5 carti miniaturale pana acum, avand si altele in plan.

# # # #

MissValery

Miss Valery este co-fondatoarea clubului de carte www.serialreaders.com. Cititoare in serie (cum altfel?) si pasionata de calatorii, filme si evadari, daca nu o vezi citind, inseamna ca e ori plecata prin cine stie ce locuri, ori la cinema, ori evadeaza din vreun escape room. O gasiti si la: viatasiacorddeoane.ro

Scrie un comentariu

Alte articole
asemantoare