Game of thrones

„Nu înțeleg isteria Game of Thrones…”

de / May 9th, 2019 / 335 vizualizari

Am auzit, în ultima vreme, adică mai ales de când a debutat ultimul sezon de Urzeala tronurilor pe HBO, de la prieteni și ne-prieteni și amici și necunoscuți, că „mda, bine, eu nu înțeleg isteria asta cu Game of Thrones…”, de multe ori urmată și de „nu, sigur că nu m-am uitat, știu eu cum e pe acolo, numai incest și d-astea”.

Bine, poate că știu și eu cum e pe acolo și scriu din această perspectivă. M-am uitat de câteva ori la primele sezoane, apoi doar o dată la cele de pe la 5 încoace, m-am apucat și de cărți și am citit vreo două și jumătate și aștept zile mai libere ca să termin toate cărțile, să mai iau o dată GoT-ul de la început pe HBO Go și să mormăi ca un tocilar, cum se cuvine, „Dar de fapt, în carte…”

Pentru unii e „circ politic sângeros cu sex”, pentru alții numai război, pentru alții, care au rămas marcați de incest, e o mizerie pe care vai, pare că n-au mai întâlnit-o nicăieri până acum, de parcă Biblia e singura fără… oh, wait, exact.

iron throne

Nu înțelegi isteria cu GoT? Este perfect în regulă. Zi de zi îi apucă altele pe cei din jurul tău și nu cred că simți nevoia (sau simți?) să exclami mereu: Eu nu știu ce e cu atâta pasiune pentru – you name it! – Fluturi, Flash-urile lui Godină, ba chiar Pas cu Pas-ul președintelui, Avengers și nu știu ce erou care o crăpat, din ce am auzit, dar eu nu știu, că nu înțeleg nebunia asta cu supereroii… oh, wait, din nou.

Bun, acum pot insista cu ce e pentru mine GoT, și-mi cer iertare anticipat dacă va suna totul de parcă eu am descoperit America și voi încă vă bălăciți în nămolul din spatele curții europene, crezând că traversați oceanul, dar se aplică exact și invers. Prin urmare: pentru mine, GoT e isterie pentru că, referindu-mă atât la carte, cât și la serial, cred că putem fi de acord că este o poveste extrem de amplă, în nenumărate straturi care oferă posibilități aproape infinite de desfășurare a acțiunii. Nu e totul previzibil, nu e carte/film după rețeta clasică, deși conține toate elementele (lupta bine versus rău, moartea unui personaj principal, supranatural, marea confruntare pe câmpul de luptă etc.). Cu ce mai putem fi de acord este, presupun, faptul că istoria caselor din care fac parte personajele, extrem de relevantă pentru cursul acțiunii, poate fi ușor istovitoare și solicitantă. Deci dacă vrei un film doar cu poc și zdrang și zbang, poate că niște supereroi sunt mai la îndemână – pentru că dacă vrei GoT, aici e indicat să știi care au fost relațiile Nordului cu „conducerea centrală”, care-i faza cu Umbers și de unde apar Tyrell-ii în poveste, de ce Lyanna Mormont e așa a dracului și cine morții lor sunt morții de la nord de zidul din Nord, care desparte Nordul „ăsta” de Nordul „cel adevărat”, cum i-ar zice Tormund. Simplu, nu?

winter is coming

Mai are și limbi inventate GoT-ul, iar noi știm că așa ceva e groaznic, cam de pe când klingoniana și limba elfilor au devenit chestii serioase, de studiat și disecat prin universități americane. Înțeleg isteria Game of Thrones și pentru că, dacă e să iei un spectator cu un nivel aproape mediu de inteligență, dar și unul extrem de cult, fiecare dintre ei va găsi firul care să-l intereseze și pe care-l va putea urmări (cu plăcere, dacă pot face presupuneri aici). Pentru că astfel e satisfăcută și nevoia de pâine și circ, și altele, mai „nobile”, precum discurs politic, jocuri de putere, manipulare diplomatică etc.

Probabil că aș mai găsi vreo 20 de motive până-mi termin cafeaua din ceașcă, dar știm că e plictisitor și să citești mult și n-am vrea să irosiți pe bietul meu articol timpul pe care, altfel, nici că l-ați pierde bălind tâmp la comedii romantice trase la indigo, ci doar prin biblioteci din campusuri universitare, cu pulovăraș de elită socială plecată-n documentări dintre cele mai serioase.

Cărțile pot fi comandate pe Cartepedia, aici, pe Elefant, aici, sau pe Libris, aici sau >>
Serialul pentru fi vizionat pe HBO și HBO GO, aici >>

SerialReaders.com folosește unelte de marketing afiliat. Cumpărând prin link-urile pe care le recomandăm, site-ul nostru primește un comision din partea retailerilor pe care îi promovăm. 

# # # # # # # #

Anca Zaharia

Iubitoare de cuvinte scrise și matroană la Ancazaharia.ro. Autoare a cărților „Sertarul cu ură”, „Jurnal de librar” și "Suicid" apărute la Herg Benet.

Scrie un comentariu

Alte articole
asemantoare