Magia ordinii, magia din noi și din casele noastre

Magia ordinii, magia din noi și din casele noastre

de / June 24th, 2020 / 349 vizualizari

Mă aflu într-o perioadă în care ultimul lucru de care aș putea să mă plâng e lipsa timp. Dacă înainte fiecare zi liberă era aur și nu știam ce să fac mai repede, acum am timp de orice – de citit, de somn, de filme, de orice îmi trece prin minte. Dar, pentru că socoteala de acasă nu se pupă cu aia din târg, iată-mă în ipostaza de a nu fi în stare să fac mai nimic din ce visam. Chiar și cu somnul stau prost, dacă puteți să vă imaginați așa ceva. Singurul lucru pe care l-aș face fără oprire este (veți râde!) curățenia.

Sunt în concediu prenatal de mai bine de două săptămâni și, deși am mai multe cărți începute, nu reușesc să mă mobilizez pentru a le termina. Citesc câteva pagini la culcare ba dintr-una, ba din alta. Dar, când vine vorba de curățenie, simt cum prind aripi. Bine, îmi trece repede pentru că obosesc cum nu îmi imaginam că se poate, însă iau pauze dese până finalizez ce mi-am pus în minte. Nu știu dacă mi se trage neapărat de la sarcină sau de la o carte pe care am citit-o acum ceva timp și care mi-a aprins multe beculețe la momentul respectiv. Vă povestesc despre ea în cele ce urmează.

Anul trecut, prin vară, o colegă mi-a recomandat Magia Ordinii de Marie Kondo. Mă plângeam la ea că nu mai am loc în casă, că oricâtă curățenie aș fi făcut, părea că fac totul pentru a o lua de la capăt în următoarea săptămână. Mi-a zis că metoda #KonMari s-ar putea să fie ce am nevoie.

Am spus de nenumărate ori că fiecare carte ne cade în mâini la momentul potrivit, iar Magia Ordinii nu a făcut excepție. Nu numai că a venit cu răspunsuri la multe dintre întrebările pe care le aveam, dar mi-a deschis ochii către o altă eu. Sfaturile autoarei sunt simple, oricine le poate pune în aplicare, dar schimbarea nu va veni peste noapte, ci treptat. Deși planul inițial era pun în aplicare cei trei pași recomandați de Marie – simplifică, organizează, depozitează – am făcut un pas înapoi și am ajuns la concluzia că e nevoie de un plan un pic mai curajos dacă vreau ca ordinea din jur să ne influențeze nu numai traiul de zi cu zi, dar și starea de spirit, modul de a gândi. Astfel, prin toamnă apartamentul a primit o față nouă, marea zugrăveală și restart-ul mult dorit.

Au urmat câteva săptămâni de curățenie, reorganizare, depozitare în care m-am minunat câte lucruri inutile aveam în casă și la care am renunțat cu ușurință. Dintr-o dată, am simțit că respirăm. După mulți ani în care simțeam că ceva nu e în regulă, ca o energie negativă care ne primea în brațele ei și de care nu puteam scăpa, am reușit să ne simțim acasă.

Marie Kondo m-a ajutat să privesc altfel activitatea de a face ordine. Dacă înainte mi se părea o corvoadă, acum găsesc plăcerea în a pune lucrurile la loc, în a da cu aspiratorul, în a șterge praful. Am o cu totul altă relație cu obiectele din jurul meu.

Nu voi intra în detaliile tehnice, ar însemna să vă povestesc cartea și nu e cazul. Ce pot să vă spun e că în urma acestei lecturi, am reușit să am o altă relație cu lucrurile care mă înconjoară. Marie recomandă să transformăm dereticatul într-un eveniment special. Și cum altfel să fie când întrebarea pe care trebuie să o ai în minte când te apuci să selectezi ce păstrezi și ce arunci este: “îmi aduce oare bucurie?” Cel mai greu mi-a fost când am ajuns să fac ordine la haine. Am urmat pașii recomandați, am strâns toate hainele din casă într-un singur loc, le-am sortat pe categorii, apoi, cu fiecare obiect de îmbrăcâminte în mână, am pus întrebarea: Îmi aduce bucurie? Cred că am aruncat / donat la momentul acela 4 sau 5 saci de haine, unele de care nici nu mai știam, atât de bine erau ascunse. Am procedat la fel în restul casei, mai puțin la cărți.

Aici o să fac o mică parateză. Marie recomandă să nu ai mai mult de 30 de cărți în casă. După citire, ele pot fi donate sau vândute. A avea mai mult de 30 de cărți înseamnă spațiu ocupat degeaba, cărți uitate pe rafturi și care, probabil, nu vor fi citite niciodată. În teorie, așa este. Dar să pui un cititor în serie (aka eu) să se rezume la 30 de cărți, păi nu e bine deloc. Îmi aduc aminte că atunci când m-am mutat de acasă, valiza mea conținea cel puțin 30 de cărți și niște haine. Cărțile sunt cele care mă fac să mă simt acasă oriunde aș merge, cărțile mele, desigur. Sunt sigură că mulți dintre voi veți avea aceeași reacție când veți ajunge la această parte din carte. Poate, ca și mine, veți dona câteva dintre cărțile pe care știți că nu le veți citi vreodată, dar niciodată nu ne vom rezuma la 30, 40 sau chiar 100 de titluri. Ne este imposibil și pace!

Pentru mine, Magia Ordinii a fost o revelație. Încă este. Am pornit de la ideea că vreau să aplic metoda KonMari în zona de haine și chiar mi-a ieșit. Acum știu exact ce haine și accesorii am, unde se află fiecare, sunt la vedere. Am aplicat metoda și în restul casei, dar ceva mai superficial. Am câștigat spațiu, e adevărat, dar se poate mai bine, mai ales că am descoperit între timp o altă carte care vine, cumva, în completarea Magiei Ordinii. E vorba de Cum să ai loc în casă scrisă de Lu Wei.

Dacă Marie Kondo ne recomandă să păstrăm doar lucrurile care ne aduc bucurie și să prețuim ce avem, Lui Wei ne învață cum să ne organizăm locuința astfel încât să ne simțim ca acasă, să descoperim spațiu acolo unde aveam impresia că nu există. Și mare mi-a fost mirarea când, cu câteva mici ajustări pe ici-colo, apartamentul nostru micuț s-a transformat în acel acasă la care visam.

Ce mi-a plăcut în mod deosebit la cartea lui Lu Wei sunt cele peste 300 de ilustrații care însoțesc sfaturile și ideile legate de depozitare și aranjare. Sunt tips&tricks aparent banale, dar care, odată aplicate, fac diferența între o casă primitoare și una în care te simți sufocat. Citind cartea, am realizat că înainte de a căuta un apartament mai mare, trebuie să învățam cum să ne organizăm în cel pe care-l avem. Nu de alta, dar am locuit și într-unul mai mare și îmi aduc aminte că aveam aceleași nemulțumiri legate de spațiul redus.

Cum să ai loc în casă e un ghid minunat pentru cei ca mine, care vor să se simtă acasă în casa lor. Odată ce ai deschis cartea (ca să nu zic chiar de la copertă), vrei să te pui pe treabă. Îmi aduc aminte că în ziua în care am răsfoit-o, am început să aplic din sfaturile autoarei: măsuța din sufragerie nu mai e sufocată de toate nimicurile posibile și imposibile, obiectele de curățenie sunt în locuri bine definite, ascunse vederii, am mutat cutiile cu pantofi astfel încât acum sunt mult mai accesibile, am rearanjat debaraua etc. Poate că nu orice recomandare poate fi aplicată, dar, cu siguranță, vei găsi alte și alte idei care să te ajute să-ți aranjezi lucrurile astfel încât să-ți aducă bucurie.

Cred că Magia Ordinii și Cum să ai loc în casă sunt #musthave pentru fiecare dintre noi, pentru fiecare casă. Eu le țin pe birou și, din când în când, revin la una sau la alta, doar v-am spus că simt o atracție deosebită pentru curățenie, iar o idee în plus pentru casă nu strică niciodată. S-au schimbat multe de când am citit aceste două cărți, simt că m-am schimbat eu odată cu schimbările din jurul meu și aici cred că e magia.

Caută cărțile pe
Elefant, aici, pe Cartepedia, aici, sau pe Libris, aici>>

SerialReaders.com folosește unelte de marketing afiliat. Cumpărând prin link-urile pe care le recomandăm, site-ul nostru primește un comision din partea retailerilor pe care îi promovăm.

# # # # # # # # # #

Andres

Andres este co-fondatoarea clubului de carte www.serialreaders.com. Crede ca tot ceea ce ni se intampla in viata, se intampla cu un scop. Cartile pe care le citim, oamenii pe care ii intalnim, lucrurile pe care le vedem ne ajuta sa luam deciziile potrivite. Este autoarea cartii Inca o dorinta (www.incaodorinta.com). Blog personal: andreeaban.ro

Scrie un comentariu

Alte articole
asemantoare