Treasure Monkey cu Madame Fournier

Proiecte inedite pentru copii: Treasure Monkey cu Madame Fournier

de / May 7th, 2019 / 137 vizualizari

Pe Alina Fournier (Madam Fournier, după cum o alint după numele proiectului ei) am cunoscut-o online cu câteva luni în urmă și am rezonat de la bun început. Știam că locuiește peste ocean, urma să plec într-o delegație pe tânărul continent, așa că m-am oferit să îi duc cărți pe care și le-ar dori pentru lectură în cadrul podcasturile ei. We hit it off immediately, cum zic americanii, iar acum nu trece zi să nu ne scriem câteva cuvinte. Treasure Monkey with Madame Fournier
Cine este Madame Fournier, probabil vă întrebați. Este visul trăit de o cucoană amatoare de povești. Este copilul-femeie care a avut curajul sa își creeze propria scenă radiofonică, sub forma unui Podcast, pentru a capta atenția micilor ascultători cu povești rostite frumos. Madame Fournier este o artistă, este soție de Monsieur Fournier, mamă de copil zburdalnic și cetățean al lumii gata să se descopere și să descopere:

M-am născut în București, într-o familie simplă. Tot simplă am rămas, numai că am crescut, păstrându-mi spiritul de copil și aprofundându-mi setul de valori. Din 2006 am fost adoptată de Statele Unite ale Americii, mai exact de statul Georgia. De atunci locuiesc în Atlanta. Pot să spun că până în prezent am acceptat multe provocări, dar nici una nu mi-a stârnit atât de mult dorința de a trăi atât de frumos, înotând în stabilitate și perenitate autentică. Podcastul pe care îl găzduiesc simbolizează apartenența mea la umanitate și comunitate. Vreau ca vocea mea, pacifistă sper, să transmită blândețe.

Treasure Monkey with Madame Fournier
Treasure Monkey cu Madame Fournier
este portofoliului ei artistic, iar podcastul este doar o extensie a pasiunilor sale artistice. Cu un deceniu în urmă, a început să cocheteze cu pictura. Continuând cu pasiune, a decis să își aleagă un nume, respectiv o emblemă: Monkey pentru că maimuța joacă un rol foarte important în mitologia multor popoare. “În diverse povești… maimuța este portretizată inițial ca prostească, zadarnică și răutăcioasă. Cu toate acestea, în fiecare tradiție, maimuța învață lecții valoroase pe parcurs, face schimbări și în cele din urmă câștigă răscumpărarea.“ [Shumacher] Involuntar, din cauza asocierilor cu porecla de maimuțică, făcând aluzie la caracterul meu, am început să îmi iau “numele” în serios, iar  expresia “Speak No Evil, Hear No Evil, See No Evil” chiar mi-a surâs. Treasure relaționează cu pasiunea mea pentru a transforma diverse vechituri în artă. De aici și emblema, logoul ales, simbolizând maimuța-pirat care fură atenția oamenilor printr-o abordare de om visător. Așa a luat naștere Treasure Monkey, iar acum, cu Podcastul,  sunt gata să mă furișez încet și pe ascuns în inimile oamenilor, din spatele microfonului.

Ideea Podcasturilor i-a venit odată cu maternitatea: Mathias, fiul ei, a venit pe lume cu 5 ani în urmă. Atunci  a înțeles că natura înzestrează copilul cu semințe gata să încolțească, și ele pot deveni un bun al omului numai prin educație: Dacă aceste „semințele” sunt stimulate jucăuș și melodic, va crește o tulpină din care se vor desprinde frunze, flori și fructe. O adevarată bogație!

Podcastul Treasure Monkey cu Madame Fournier a fost lansat pe 1 Iunie 2018: Cum nu sunt adepta cadourilor materiale, consider că podcastul este cadoul perfect pentru copilași, un mediu virtual favorabil “încolțirii”. Sper ca proiectul meu de suflet să mângâie urechiușele multor ascultători.

Treasure Monkey with Madame Fournier

Și ca orice iubitor de frumos, Alina nu poate decide poveștile pe care să le citească, ea este un sol al poveștilor, așa că poveștile o aleg pe ea: Expun publicul la aceleași povești consumate de fiul meu.

Treasure Monkey cu Madame Fournier are deja câteva zeci de episoade, fiecare lectură este plină de pasiune și atinge sufletul iremediabil. Ceea ce pare un efort enorm, pentru Alina e o joacă. “Când iubești ceea ce faci, niciodată nu va fi munca”, spunea Confucius. O aprobare categorică și din partea mea. High Five to that! Publicarea fiecărui episod nu implica muncă, implică pasiune, joc și multe endorfine, susține Alina. Se plânge că nu dedică (momentan) suficient timp acestui proiect. Având un program destul de încărcat, investește în această plăcere după ce Mathias merge la culcare: Sunt un artist nocturn, la fel ca mulți alții. Orele mele de repetiție sunt orele de lectură petrecute cu fiul meu. Sunt momente când intru atât de mult în caracter, că profit de moment, chiar după povestea de seară, și, dacă textul de introducere mi-este gata, bat fierul cât e cald. Fiecare episod este rezultatul mai multor frânturi: repetiția poveștii, documentarea, textul deschizător de cortină, care de multe ori îl scrie pe părți, recitarea introducerii… și duble: Desi știu că perfecțiunea este relativă, mă încăpățânez să nu editez mai deloc și să înregistrez dintr-un foc, dar să nu îți imaginezi că așa se și întâmplă. Recunoaște totuși că a investit mult, foarte mult timp în episoadele scrise integral de ea: Seria “Spectacole fără obstacole” mi-a luat câteva ore bune să o scriu. Deși vocea textului îmi aparține, tot trebuie sa îmi reglez actul prin câteva duble. Episodul 15 l-am scris în avion. Mă întorceam din Franța, pe un zbor de 8 ore, și m-am gândit că e modul perfect de a-mi “omorî” timpul din capsulă, “la vie de chateau pe drum de țară”.

Treasure Monkey with Madame Fournier

Am fost curioară unde se află ascultătorii Alinei, așa că și-a verificat raportul analitic și a fost surprinsă să constate că România nu se află pe primul loc, ci SUA, urmată de România, respectiv Franța, Germania și Spania: În Spania sper să îmi cresc numărul ascultătorilor, având în vedere că îmi voi muta studioul într-un micuț oraș de pe țărmul Mării Mediterane. Aștept cu nerăbdare să mă lovească valurile inspirației.

Nu pot să nu mă laud că unul dintre podcasturi este și povestea mea, Albinuța Uța-Uța, citită atât de gingaș și pe un ton atât de pacifist încât pare coborâtă dintr-o altă lume! Mathias se pare că a devenit unul dintre fanii mei, iar povestea, una dintre preferatele lui.

Podcastul Treasure Monkey cu Madame Fournier este un proiect de suflet, un canal zglobiu născut din pasiunea de a umple universul copiilor cu povești scrise și rostite frumos, multă poezie și un strop de fantezie… sau poate un pic mai multă. Vocea mângâietoare a realizatoarei apreciază și îmbrățișează autori români, dar și internaționali, clasici, dar și contemporani, atât în limba română, cât și în engleză și franceză.

 

Link-urile de mai jos te duc pe tărâmul Treasure Monkey. SHARE dacă îți place!

****SĂ RĂMÂNEM CURIOȘI****

APPLE PODCATS: https://itunes.apple.com/…/treasure-monkey-wit…/id1393038750

GOOGLE PODCASTS: https://www.google.com/podcasts…

SPOTIFY: https://open.spotify.com/show/2oh8aTCDqgn9VkgFa0CvQb

ANCHOR: https://anchor.fm/Treasure-Monkey

# # # # # # #

Patricia Lidia

Inginer, femeie și mamă în viața reală, autor de texte pentru copii și jurnalist cultural neoficial în viața virtuală...

Scrie un comentariu

Alte articole
asemantoare