Liliecii la control! Două cărți pentru copii în care un liliac e promotorul aventurilor

de / November 30th, 2017 / 114 vizualizari

În urmă cu 8 ani, când am plecat de învățământ, o făceam cu o urmă de regret: adoram să lucrez cu copiii! Eram convinsă că asta îmi va lipsi și cum nu mă puteam desprinde de pasiunea mea, de citit, m-am hotărât să le îmbin și să mă dedic scrierilor pentru copii. Îmi propusesem atât ca eu să scriu pentru copii, cât și să am o influență în alegerile de lectură pe care părinții le fac pentru copiii lor. Așa am ajuns să mă «specializez» în cărți pentru copii. Îmi doream ca cei mici să citească și altceva decât eternele lecturi suplimentare recomandate la clasă de pe vremea noastră, Agârbiceanu, Sadoveanu, nu să le înlocuiască, Doamne ferește, ci să aibă alternative.

În ultimii ani mi-au trecut prin mână mii de cărți pentru cei mici. Unele m-au fascinat, altele m-au dezgustat. Mereu sunt subiectivă, e clar, tot timpul îmi doresc ca poveștile să fie educative, chiar dacă morala nu este exprimată direct, ci o extrag copiii pe măsură ce înaintează cu cititul.

De curând am citit două cărți care m-au distrat și m-au făcut să realizez că am luat decizia cea bună: text nou, interesant, de actualitate, mesaj educativ, personaje care gândesc și acționează asemenea generației actuale. Exact ceea ce cred că au nevoie copiii!

Coperta_directorul_scolii_mele_este_un_sobolan_vampirDirectorul școlii mele este un șobolan-vampir!

Autor: Pamela Butchart
Tip copertă: hardcover
Editura: Corint
An apariție: 2017
Număr pagini: 288
Traducere: Andrei Covaciu

După ce am aflat că volumul a obținut în 2016 Children’s Book Award, mi-a fost clar de ce mi-a plăcut atât de mult povestea: câștigătorii acestui premiu sunt votați chiar de copii! Astfel, este o recomandare directă din partea copiilor pentru copii.

Scrisă de perspectiva unuia dintre personaje (Izzy), cartea pare a fi jurnalul fetiței, în care povestește aventura prin care ea și prietenii ei ajung să dea peste cap o școală întreagă prin intrigile și scenariile pe care le construiesc, dar mai ales prin faptele nesăbuite pe care le fac: copiii au un adevărat ȘOC în clipa în care îl întâlnesc pe noul director al școlii lor: brunet, poartă o pelerină și are niște buze ciudate, ca două râme, odată l-au auzit sâsâind în cancelarie, asemenea unui șarpe, iar lumina soarelui îi colorează pielea în roșu aprins! Suficient cât să ajungă la concluzia că acesta este un șobolan-vampir!

Morala poveștii este evidențiată chiar la final și este o lecție de care toți trebuie să ținem cont: oamenii sunt diferiți, iar acțiunile noastre îi pot afecta în mod nesănătos dacă nu ținem cont de alegerile lor.

Comandă cartea pe Elefant aici, pe Libris, aici sau pe Cartepedia, aici >>

Șandor. Un liliac deștept foc

Autor: Dorothea Flechsig
Tip copertă: broșată
Editura: Univers Enciclopedic Junior
An apariție: 2017
Număr pagini: 104
Traducere: Christa Richter, Cristian Sencovici

Am început lectura din curiozitate: numele liliacului, Șandor, mă intriga. Sándor este un nume maghiar, forma diminutivă a lui Alexandru. Mi s-a părut interesant, deoarece autoarea este de origine germană. Dar am rămas mai mult decât plăcut surprinsă când am aflat de ce se numește astfel: Șandor este născut în Transilvania, satul Băcel din județul Covasna!

Șandor. Un liliac deștept foc este o poveste plină de farmec despre prietenia dintre Jendrik, un băiețel singuratic, și Șandor, un liliac vorbitor care trăiește neobservat în cutia storului ferestrei și care poate citi şi socoti, poate să facă acrobaţii în aer şi să povestească istorioare minunate. Împreună ei descoperă o comoară îngropată de un hoț între ruinele unei cetăți vechi, și trăiesc aventuri palpitante.

De-a lungul cărții, dar în special la sfârșitul ei, sunt prezentate într-o formă ușor de înțeles pentru copii informații despre lilieci, ajutându-i astfel și să își îmbunătățească cunoștințele generale și să își schimbe părerea negativă și prejudecățile provenite din familie despre aceștia.

Comandă cartea pe Elefant aici, pe Libris, aici sau pe Cartepedia, aici >>

Recomand ambele cărți pentru copiii de 5 – 8 ani. Sunt ușor de urmărit și dacă textul este citit de părinte, poveștile sunt împărțite în capitole scurte, narațiunea este antrenantă și facilă pentru cei mici. E o lectură de plăcere, cu drag!

 

SerialReaders.com folosește unelte de marketing afiliat. Cumpărând prin link-urile pe care le recomandăm, site-ul nostru primește un comision din partea retailerilor pe care îi promovăm. 

# # # # # #

Patricia Lidia

Inginer, femeie și mamă în viața reală, autor de texte pentru copii și jurnalist cultural neoficial în viața virtuală...

Scrie un comentariu

Alte articole
asemantoare