Jumătate de viață

Jumătate de viață – o carte care m-a întregit

de / January 21st, 2019 / 191 vizualizari

Cuvintele sunt de prisos în descrierea acestei cărți, totuși trebuie să fac un articol din ele.

Și nu este ușor. Deoarece, cu aceleași cuvinte poți crea texte ciudate și alambicate sau poți crea o carte precum “Jumătate de viață”, care mi-a gâdilat simțurile ca o piesă muzicală preferată.

Deși nu mă cunoaște personal, Care Santos știe exact care sunt “notele” care-mi plac la un roman și le-a folosit pe toate, aranjându-le armonios pentru a crea o adevărată simfonie narativă.

Mă surprinde cum o carte cu poveste atât de simplă în esență, a reușit să mă prindă atât de tare. Aici dau vina pe acel “je ne sais quoi”, greu de descris și imprevizibil. Însă sunt și lucruri concrete, argumente pe care le pot aduce pentru a justifica de ce Care Santos a intrat pe lista persoanelor pe care am fantezia de a le întâlni cândva, pentru a sta împreună la o cafea, în timp ce încerc să nu par penibilă cu cât de mult o admir.

Jumătate de viață, Care Santos

Cele cinci fete din carte 

Sunt surorile gemene Olga și Marta Vino, Nina, Lolita și Julia. Fetele care și-au petrecut copilăria împreună, în timpul dictaturii franchiste din Spania, la un internat de maici. Acestea sunt influențate de Olga, care le instigă la jocul cu gajuri: un fel de joc, similar cu “adevăr sau provocare”, dar cu riscuri însemnate pentru un loc precum mănăstirea, plină de călugărițe exigente și îndoctrinate. Un grup de fete cu comportamentul și răutatea specifică vârstei, care ulterior sunt prezentate ca femei în toată firea, în al patrulea deceniu al vieții lor.

Într-o seară, la internat, ele se adună pentru a juca jocul cu gajuri, devenit un fel de ritual și mod de a ține piept monotoniei. Provocarea primită însă se va doveni de rău augur pentru Julia, singura dintre ele care are o situație mult mai rea în afara internatului, neavând o familie înstărită la care să se întoarcă sau care să o protejeze. Julia este singura dintre ele care nu posedă obiecte de valoare și este nevoită să recurgă la un gest rușinos pentru a oferi un gaj în jocul cu regulile făcute de Olga. Vom asista cu sufletul la gură la acest ultim joc, desfășurat în cea mai mare taină, în camera de internat. Și vom intui, poate, turnura groaznică pe care o va lua pentru Julia, în timp ce camaradele ei se vor preface că nu sunt complice în felul lor și că nu știau nimic. Iar Julia nu se va putea apăra, una din regulile esențiale ale jocului fiind să nu-ți trădezi colegele dacă ești prins de măicuțe îndeplinind vreo provocare.

Trec treizeci de ani și le descoperim pe cele cinci la vârsta maturității. Aflăm cum au decurs viețile lor până în acel moment. Povestea fiecăreia dintre ele este savuroasă, dar într-un mod discret. Nu avem întâmplări extraordinare, dar fiecare are o chintesență, fiind redată într-un mod care te face să-ți dorești pur și simplu să fii acolo, cu ele. De asemenea, la această vârstă matură e momentul în care sunt pregătite să reia legătura una cu alta. Locul de întâlnire – restaurantul Jumătate de viață. Meniul – asigurat de Marta, care a ajuns o cunoscută scriitoare de carte de bucate și voce în domeniul culinar. Întâlnirea le va prinde pe fiecare din cele cinci foste prietene cu anumiți “scheleți” în dulap. Unele vor fi bucuroase să-i dezvăluie, în timp ce altele se vor rușina de ei, negându-le existența.

Personajele cărții sunt extrem de bine construite. Cuvintele se îmbină natural în conturarea caracterului lor, astfel că am reușit să văd aceste femei cu ochii minții, ca și cum ar fi fost 100% reale. De mult nu am mai întâlnt personaje cu atâta substanță – cu tot cu defectele fiecăreia în parte, reprezintă un deliciu pentru cititor.

Pe lângă personaje, cartea este condimentată cu câteva scene și detalii care au contribuit la aprecierea ei:

  • Ziua în care are loc reuniunea prietenelor din copilărie, la restaurantul “Jumătate de viață”, este ziua căsătoriei prințesei Diana, difuzată peste tot la TV. Acest detaliu este subtil introdus în narațiune, ca un laitmotiv, astfel încât se insinuează în subconștientul cititorului, ajungând să simtă efectul acelei zile din trecut, chiar dacă nu a trăit-o cu adevărat. Rezultatul? Într-o noapte, chiar eu am visat nunta prințesei Diana! Și a fost interesant, fiindcă știu că visul se datorează numai cărții.
  • Concertul formației Beatles este prezentat în detaliu, în capitolul dedicat Ninei. Pentru un mare fan Beatles ce sunt, acesta e un cadou superb pe care autoarea a putut să mi-l ofere.
  • Umorul puțin mai negru nu lipsește. Întâmplările triste sau tragice sunt condimentate din abundență cu el. Găsesc că este cel mai bun mod de a prezenta lucruri mai puțin fericite din viață.
  • Felul în care este închegată acțiunea, legătura trecutului cu prezentul, rolul personajelor secundare, totul este armonizat cu talent și ar trebui să folosesc cuvântul “perfect” – îmi asum, desigur, responsabilitatea pentru el.

În aceeași măsură, sunt conștientă că dacă pentru mine cartea a avut toate ingredientele unei “bijuterii narative”, se poate la fel de bine să nu aibă pentru toți același efect. Nu toată lumea e fan Beatles. Nici nu e îndrăgostită de Barcelona, locul de desfășurare al acțiunii, nici nu ar aprecia, probabil personajele. Fiindcă pentru mine, Olga și Marta au ceva din caracterul meu – ceva mai puțin cunoscut lumii. Nina este ca o prietenă de gașcă, pe care aș adora-o dacă aș cunoaște-o, care spune adevăruri pe care eu nu mă încumet să le grăiesc. Lola este tipa cea delicată, care își asumă propriile slăbiciuni, iar Julia este luptătoarea modestă, care dă lovitura în viață prin forțe proprii, în ciuda destinului potrivnic. Toate aceste femei au fie trăsături pe care le admir, fie unele de care-mi permit să râd – chiar dacă nu sunt ideale, sunt puse într-o lumină simpatică.

În final, “Jumătate din viață” mi-a oferit dovada că pot încerca sentimente cu totul noi vizavi de o carte și că pot găsi mai multe lozuri câștigătoare în propria bibliotecă.

“Cine crede că timpul vindecă totul, nu a avut niciodată parte de răni profunde.”

Comandă cartea Jumătate de viață
pe Elefant, aici, pe 
Libris, aici sau pe Cartepedia, aici>>

SerialReaders.com folosește unelte de marketing afiliat. Cumpărând prin link-urile pe care le recomandăm, site-ul nostru primește un comision din partea retailerilor pe care îi promovăm. 

# # # # # #

Silvia

Silvia este o cititoare si o visatoare, dar suficient de ancorata in realitate cat sa observe frumusetea din jur si sa scrie despre ea. Considera ca orice carte citita ofera o experienta valoroasa, iar imaginatia este un mijloc de transport sigur catre lumile ascunse in carti.

Scrie un comentariu

Alte articole
asemantoare