Istoria Banatului

4 cărți despre istoria Banatului și a locuitorilor săi

de / January 14th, 2019 / 245 vizualizari

În manualele de istorie a românilor regiunea Banatului nu este foarte des menționată. Poate pentru că, deși locuit de români, Banatului era mai mereu condus și administrat de alte nații.

Numai conducătorul Glad era amintit în manuale, fără a se menţiona că originea sa era, întâmplător, neromânească. Asta pentru că în acele timpuri nu se punea accent în mod special pe originea etnică, ci pe calităţile specifice unui individ, desemnat drept conducător al unei formaţiuni statale. Cazul lui Ahtum este similar. Ce a urmat după Ahtum, în perioada maghiară, dispare aproape complet din manualele şcolare. Nimic despre Sfântul Gerard, care a marcat prin prezenţa sa regiunea, nimic despre prima şcoală apărută pe teritoriul României actuale la Cenad, nimic nici măcar despre mânăstirea Hodoş-Bodrog, cea mai veche aflată în funcţie şi astăzi la nivelul întregii ţări. Conducători importanţi ai Timişoarei, precum Pippo Spano sau Pavel Chinezu, nu există în manuale. Apărarea cetăţii în faţa asediului otoman sub conducerea lui Istvan de Losoncz este omisă. Numeroasele cetăţi medievale bănăţene, de la Bocşa până la Orşova, de la Caraşova sau Sfântul Ladislau (Coronini) nu sunt pomenite. Era menţionată numai asedierea Timişoarei de către răsculaţii conduşi de Gheorghe Doja, fără a se preciza că uciderea în chinuri a acestuia s-a petrecut în aceeaşi cetate, a declarat pentru Adevărul istoricul bănăţean Mircea Rusnac.

Dar, în paralel cu viața tumultoasă din provinciile istorice administrate de români, și în Banat exista o viață foarte bogată, în regiunea graniţei militare gradul de alfabetizare a populaţiei ajungea către 100%, nivel aproape unic în Europa începutului de secol XIX, au fost ridicate de specialişti de marcă nenumărate monumente arhitectonice şi tehnice. Pe scurt, Banatul nu s-a bucurat niciodată de o studiere corectă și completă a istoriei sale în şcoli.

Dacă mă întreabă vreodată cineva de unde sunt, răspund fără tăgadă că sunt din Oradea. Locuiesc deja de 15 ani în capitala Banatului, ajung rar spre foarte rar la Oradea, dar cu toate acestea mă simt orădeancă. Timișoara este însă un oraș frumos, un oraș cu o diversitate etnică de invidiat, Banatul este o regiune bogată, plină de unicitate și specificitate. Așa că am început, în urmă cu vreo doi ani, să studiez, încet, timid, cu timpi mari de pauză, istoria Banatului. 4 cărți am citit în direcția asta. Mult, puțin, nu știu. E timp investit în cultura mea generală, așa că îl consider un câștig. 

Istoria Banatului de Victor Neumann, Editura Academiei Române

Istoria Banatului de Victor Neumann, Editura Academiei Române

Istoria Banatului este primul volum dedicat istoriei acestei regiuni și reunește contribuțiile istoricilor români, unguri și sârbi sub patronajul Institutului de Studii Bănăţene „Titu Maiorescu“ din Timişoara al Academiei Române. Studiul prezintă particularităţile transfrontaliere ale zonei și include capitole dense despre originile și identitatea multiplă a locuitorilor Banatului, despre regimurile administrativ-politice sub care a evoluat regiunea, despre grupurile confesionale și lingvistice reprezentând multi- și interculturalitatea, presa și învățământul plurilingv, reformele și revoluțiile. O atenție deosebită a fost acordată experimentului social-economic, unul unic la scara Europei Centrale și de Sud-Est. La fel, artei și arhitecturii locale în context zonal și european, habitatului urban și rural. Tema genezei ideii de națiune culturală la bănățeni ocupă un loc aparte, cum și primul război mondial care a fost urmat de divizarea regiunii între România, Serbia și Ungaria.

Evreii Banatului: o mărturie a multi-şi interculturalităţii Europei Est-Centrale de Victor Neumann, Editura BrumaR

Evreii Banatului: o mărturie a multi-şi interculturalităţii Europei Est-Centrale de Victor Neumann, Editura BrumaR

Cartea este o binevenită schiță pentru o viitoare amplă monografie. Ea suplinește, deocamdată, îndelungata absență a preocupărilor academice pentru cunoașterea temei, semnalând importanța studiilor istorico-sociologice despre evreii Europei Centrale, stăruind asupra condiției lor de contributori inconfundabili la o identitate multiplu codată a regiunii transfrontaliere a Banatului. Cartea prelucrează multe izvoare documentare, include o perspectivă comparativă interregională și propune analize și interpretări originale cu privire la istoria unei comunităti ce și-a adus aportul în chip exemplar la modernizarea economiei, la dezvoltarea științelor și la afirmarea creațiilor muzical-artistice din regiune.

Eugeniu de Savoia. Eroism, nevroză, erotism de Konrad Kramar, Georg Mayrhofer, Editura BrumaR

Eugeniu de Savoia. Eroism, nevroză, erotism de Konrad Kramar, Georg Mayrhofer, Editura BrumaR

Comandant militar, strateg, ilosof, protector al artelor, grădinar, arhitect – imaginea istorică a prințului Eugeniu de Savoia e supradimensionată, la fel ca statuia sa din Viena Heldenplatz. Loialitatea și onoarea i-au determinat acțiunile, dar personalitatea sa a fost marcată de nevroze puternic înrădăcinate în traumele copilăriei. Întreaga viață și-a ascuns vulnerabilitatea în spatele unei imagini publice pe care a purtat-o ca pe o mască.

Volumul este portretul fascinant al omului din spatele mitului: complex, genial, vizionar, dar supus unor frici și unor constrângeri interioare puternice. Este povestea unei persoane publice care a influențat cursul istoriei și, totodată, a unei persoane ce se ascunde în spatele rolului de erou.

Germanii din Banat prin povestirile lor, coordonator Smaranda Vultur, Ediția a doua, Editura Polirom

Germanii din Banat prin povestirile lor, coordonator Smaranda Vultur, Ediția a doua, Editura Polirom

Acest volum a apărut cu sprijinul Ministerului Afacerilor Externe al Germaniei în baza unei decizii emise de Parlamentul German și este un tratat de antropologie în toată puterea cuvântului, o carte mai mult decât necesară, am putea spune, un act de reconstituire și de restitutio in integrum. Sunt trei secole de când primii germani au fost colonizaţi în Banat, prezenţa lor jucând un rol important în regiune, atât din punct de vedere economic, cât şi politic şi cultural. Povestirile din titlu nu re referă la folclor, ficțiune, ci la mărturiile etnicilor germani: cartea reuneşte interviuri autobiografice şi studii antropologice despre minoritatea germană din Banat, care creionează imaginea de ieri şi de azi a unei etnii, precum şi repere importante ale istoriei sale sociale. Cartea are rolul de a evoca și de a ne face să nu uităm că trecutul cuprinde mărturii ale celor care au traversat perioada de nazificare, războiul, care au pierdut prin expropriere sau colectivizare accesul la transmiterea bunurilor, au cunoscut la o vârstă extrem de fragedă deportările, separarea de familie şi munca epuizantă. Jumătate dintre interviuri sunt cu oameni deportaţi în URSS mai ales și reprezintă adevărate poveşti de supravieţuire, cu descrieri ale condiţiilor din lagăr și a realității extreme.

Da, citesc și non-ficțiune. Da, a început să îmi placă istoria. Da, aș continua să citesc cărți despre regiunile istorice românești ignorate pe nedrept (în general, Transilvania). Deci, ce îmi recomandați în această direcție?

 

Caută cărțile pe Elefant, aici, pe Libris, aici sau pe Cartepedia, aici>>

SerialReaders.com folosește unelte de marketing afiliat. Cumpărând prin link-urile pe care le recomandăm, site-ul nostru primește un comision din partea retailerilor pe care îi promovăm. 

# # # # # # #

Patricia Lidia

Inginer, femeie și mamă în viața reală, autor de texte pentru copii și jurnalist cultural neoficial în viața virtuală...

2 Comentarii

Comenteaza

Scrie un comentariu

Alte articole
asemantoare