carti

Împreună creștem cititori: Citiți cărți scrise de autori din țări diferite

de / October 11th, 2017 / 681 vizualizari

Piața de carte pentru copii este marcată preponderent de cărți traduse din limba engleză (scriitori americani sau britanici deopotrivă), cu relativ mici excepții din literatura germană, franceză sau nordice și aproape deloc din literaturile est europene. Și totuși, asta nu înseamnă că țările fostului bloc comunist au o literatură pentru copii de neglijat sau că nu prezintă interes pentru cititori. Nu, în nici un caz. Înseamnă pur și simplu că nu există o promovare a acestora în afara granițelor țării.

În ultimii ani literatura română pentru copii a renăscut. În librării întâlnim tot mai multe cărți scrise de scriitori contemporani, copiii interacționează cu aceștia, poveștile reflectă pasiunile și interesele lor. Ba mai mult, volumele acestora au ajuns tot mai des la târguri internaționale de carte, fiind astfel traduse și promovate, accesibile unui public nevorbitor de limba română.

Cred că tocmai această deschidere, globalizare ar putea să ne ajute să menținem activ interesul copiilor pentru cărți. Fiecare țară are stilul și tematica specifice, ceea ce le oferă copiilor o gamă variată de potențiale lecturi – au de unde alege, au ce compara și își dau seama mult mai ușor ce stil le place și ce cărți ar vrea să abordeze pe viitor.

Pe lângă crearea propriilor sărbători literare, despre care v-am vorbit într-un alt articol, o sugestie este să căutați cărți (pentru copii) scrise de autori din fiecare țară a lumii și să o citiți cu ocazia zilei naționale a țării respective sau pur și simplu fără o ocazie specială. Știu că activitatea presupune multă documentare din partea adultului, dar și această parte se poate transforma într-o lecție de sine stătătoare: citit despre țara respectivă (capitală, identificare pe hartă, geografie, faună și floră, curiozități etc.), identificați scriitorii marcanți, căutat cărțile traduse în limba română (încurajez și cititul în limbi străine, dacă micul cititor are cunoștințe suficiente de înțelegere a limbii respective), citit și discutat textul, tras concluzii, poate chiar făcut un mic jurnal/scrapbook coroborativ, care să includă toate cele analizate împreună.

O astfel de activitate îi ajută pe copii atât să învețe mai ușor lucruri de cultură generală ce le vor folosi mai târziu, la școală și în viață, cât și să își sintetizeze informațiile și să învețe cum să învețe – lucruri care nouă, adulților de astăzi, ne-au lipsit.

Unul din proiectele dragi mie, la care am lucrat trup și suflet, a fost Ziua Literaturii Europene pentru copii. Prin acest eveniment ne-am propus să adunăm cărți din fiecare țară europeană (apelând la centrele culturale, consulatele și ambasadele lor din România, dar și la Ministerul de Externe, cărora le suntem recunoscători pentru ajutor și promptitudine!) și să determinăm copiii să citească și altceva decât cărțile obligatorii cuprinse în programa școlară, dar și să îi obișnuim cu vorbitul în fața unui public. Însă, fără să ne dăm seama, i-am transformat în ambasadori ai cărților pe care le-au citit și, astfel, și alți copii prezenți la evenimentul de prezentare a cărților citite de cei mici au dorit să lectureze o parte din volumele descoperite cu această ocazie. Din păcate, nu am reușit să avem cărți-ambasador pentru fiecare țară europeană. Motivele au fost multe, de la lipsa traducerilor în limba română a unor cărți din țări precum Belarus, Bosnia și Herțegovina, Georgia, Muntenegru sau Republica Irlanda, până la lipsa unei literaturi pentru copii în țări ca Andorra, Liechtenstein, Luxemburg sau San Marino. Însă asta nu ne descurajează pentru viitor! Evenimentul s-a adresat claselor primare și s-a vrut a fi o călătorie cu copiii preț de o zi prin Europa literară. 21 de cărți-ambasador ale unor țările europene mai mult sau mai puțin traduse la noi (Albania, Bulgaria, Danemarca, Elveția, Estonia, Suedia etc.) au fost prezentate de 56 de copii de la Școala Gimnazială nr. 25 din Timișoara, din clasele a II-a și a III-a. Copiii au fost cât se poate de creativi, promovând cărțile prin afișe și planșe făcute de ei, au citit sau au interpretat pasaje din cărți, promovând celorlalți copii literatura și plimbându-și colegii prin Europa literară. Ce poate fi mai interesant ca o zi a cărții, o zi a frumosului, o zi a întâlnirilor în lumea fascinantă a copilăriei dintre copiii români și scriitorii europeni? Cartea e vrajă, e căutare, e miracol, e vis, e poartă spre lumi pe care nu le poți vizita decât răsfoind paginile cărții și mergând la pas alături de cuvinte. A fost forfotă! Și ce dacă! A fost un pol de cultură? Cu atât mai bine! A fost o zi a celor care citesc, a celor care vor să afle ce cărți citesc copiii din alte țări. Ne-am dorit un eveniment care să producă multă bucurie în primul rând, multă emulație pentru a citi și o zi a prieteniei celor care încă mai citesc. A fost o zi demnă de o viitoare Capitală Europeană a Culturii.

Ce ziceți, ne însoțiți în acest periplu literar, chiar dacă pe cont propriu?

Vezi toate ideile și lasă-ne comentarii cu ideile tale>>

Preia bannerul campaniei pe blogul tău! Dacă ai nevoie de alte dimensiuni, scrie-ne pe contact@serialreaders.com.

Urmărește și susține campania pe Facebook cu hashtagul #impreunacrestemcititori

Mulțumim!

# # # # #

Patricia Lidia

Inginer, femeie și mamă în viața reală, autor de texte pentru copii și jurnalist cultural neoficial în viața virtuală...

Scrie un comentariu

Alte articole
asemantoare