Heather cu totul, Matthew Weiner

Heather și destinul ei implacabil, cu totul

de / January 7th, 2019 / 216 vizualizari

Matthew Weiner, creatorul celebrului serial Mad Men și producătorul executiv al serialului Clanul Soprano, domn despre a cărui existență eu nu știam nimic, este cel care a scris o carte publicată în 2017 și tradusă la noi în 2018 (editura Polirom, colecția Biblioteca Polirom), numită Heather, cu totul. Un roman pe care mi l-am cumpărat strict pentru că mi-a atras atenția coperta și am intuit o poveste bună.

Pe Goodreads i-am dat 3 stele, în final, și vă explic de ce doar „mi-a plăcut”. Heather, cu totul este ultima carte pe care am citit-o în 2018, un an atât de sărac în lecturi pentru mine, încât mi-e rău când mă gândesc că am pierdut timpul cu zeci de alte chestiuni derizorii în loc să citesc – minunății literare mă așteptau și încă mă așteaptă, nu am scuze.

Heather cu totul, Matthew Weiner

Așadar, Heather este fiica (superbă, perfectă și mândră în toate cele) a unui cuplu (la fel ca atâtea altele) superb și el la început, dar care o ia nasol pe arătură pe măsură ce îmbătrânesc și fermitatea femeii se cam duce, la fel cum fac și calitățile lui. Heather îi ține împreună cu o forță nebănuită, fiecare dintre cei doi părinți încercând cu disperare să îi intre în grații micuței. Ce nu e plauzibil? Heather pare un super-om, fata aia nu că nu are defecte, ci este descrisă ca și cum autorul ar urmări să te facă, cel târziu pe la jumătatea cărții, să începi să te rogi la Sfânta Heather.

Ce e extrem de fain? Când părinții simt pericolul care, desigur, le pândește sfânta din casă, gata să o siluiască în moduri inimaginabile și să o lase cu organe vitale împrăștiate prin casă, cei doi fac scut în jurul ei așa cum știu: mama acuzându-l pe tată că e paranoic și că are o relație nesănătoasă cu fiica, iar tatăl – ceva mai practic – plănuiește cum să-l omoare pe cel dinspre care crede că vine pericolul.

Nu mi-a plăcut că personajele au caracteristici (multe rău) detaliate cuvânt cu cuvânt, niciodată sugerate. Prea pe repede-nainte, de parcă ar fi trebuit să dezvolte în aproape 150 de pagini fraza dată: Mamă frumoasă, tată bogat, copil perfect pe care cineva rău a pus ochii. Și nu e rău ce a ieșit, dar vă spun doar că nu trebuie să porniți lectura acestei cărți cu așteptări. Și să știți că o dați gata dacă mergeți cu trenul o oră sau mai puțin. Relaxantă e, reușește să te scoată din ale tale, iar faptul că te bagă-n filme paranoide cu muncitorul de pe schela de pe blocul de vis-a-vis pe fața căruia se vede cum ți-ar viola minora… te ține prins până la ultima pagină. Chiar dacă ne prindem din primele pagini că nu te poți pune cu destinul, deci zbaterea personajelor e grotesc de inutilă, un fel de disaster porn în proză.

Comandă cartea Heather, cu totul
pe Elefant, aici, pe 
Libris, aici sau pe Cartepedia, aici>>

SerialReaders.com folosește unelte de marketing afiliat. Cumpărând prin link-urile pe care le recomandăm, site-ul nostru primește un comision din partea retailerilor pe care îi promovăm. 

# # # # # # #

Anca Zaharia

Iubitoare de cuvinte scrise și matroană la Ancazaharia.ro. Autoare a cărților „Sertarul cu ură”, „Jurnal de librar” și "Suicid" apărute la Herg Benet.

Scrie un comentariu

Alte articole
asemantoare