Fata din tren: de la dramă la thriller polițist

de / February 1st, 2017 / 606 vizualizari

Nu mă pot abține să împărtășesc impresiile despre filmul “Fata din tren”, ecranizare după cartea cu același nume scrisă de Paula Hawkins, care m-a făcut să-mi țin respirația citind. Probabil deja l-ați văzut, dezbătut a fost pretutindeni, dar am ținut să nu mă ating de film până nu am terminat cartea, în care am avut propriul set de personaje imaginate și o acțiune mult mai detaliată.

Întocmai ca romanul, filmul urmărește povestea lui Rachel, o tânără divorțată și alcoolică. În fiecare zi, în drum spre New York (în carte – spre Londra, sic!) ea privește pe geamul trenului și vede casa cuplului care i se pare perfect: frumoși îndrăgostiți, mulțumiți unul de altul… Totul până într-o zi în care o surprinde pe ea, jumătatea feminină a cuplului, sărutându-se cu alt bărbat decât partenerul ei. Atunci Rachel își pierde stăpânirea de sine. Se îmbată, merge în zona în care tânăra locuiește, sperând, în nebuloasa minții ei să-i spună câte ceva de dulce. Astfel, Rachel ar fi vrut să-i arate cât greșește aruncând la gunoi o relație stabilă, de genul celei pe care ea însăși a pierdut-o.

La câteva case depărare de cea a lui Megan și Scott (cuplul în cauză), se află casa fostului soț al lui Rachel. Aceasta e de asemenea vizibilă din tren și, chiar dacă Rachel își dorește să nu o privească, nu se poate abține. Astfel, o vede de fiecare dată pe femeia cu care Tom, fostul soț a înlocuit-o, Anna, dar și pe copilul lor nou-născut.

Povestea debutează ca o dramă, cu o situație dezastruoasă de viață, de care toți ne-am feri ca de Necuratul. Însă evoluează rapid, aproape pe nesimțite și se transformă într-un thriller care are ca subiect central investigarea unei crime. Astfel, Rachel devine implicată din umbră în cazul dispariției lui Megan, chiar femeia a cărei viață a admirat-o îndelung din tren. Ce e mai ciudat este că dispariția s-a produs exact în aceeași zi în care Rachel a zărit-o în brațele celuilalt bărbat și în jurul momentului în care ea s-a dus în zona lor pentru a o întâlni, sfidând faptul că sunt doar niște străini văzuți din tren.

Fata din tren

Nu sunt un critic experimentat, dar consider că oamenii ăștia au făcut o treabă foarte bună cu ecranizarea de față. Chiar dacă, în afară de Emily Blunt, ceilalți actori îmi erau în mare parte necunoscuți, au făcut un joc actoricesc grozav. Trebuie să se înțeleagă că am devorat această carte, deci știam perfect mesajele pe care actorii ar fi trebuit să le transmită din cuvinte, mimică, gesturi și emoții. Și nu m-a dezamăgit nici unul. Doar în rolul lui Cathy, colega de apartament a lui Rachel mă așteptam să găsesc alt gen de tipă decât Laura Prepon. Cathy, la fel ca celelalte personaje feminine, mi-a lăsat impresia unei false “damsel in distress”, caracter total incompatibil cu bătăioasa Alex Vause din serialul “Orange is the New Black”.

De asemenea, decorurile din film se potrivesc perfect cu ceea ce mi-am imaginat citind cartea, la care se adaugă bine-venitul filtru de răcire a culorilor (căci nu e un subiect prea optimist). Ceva din poveste aduce a “Twin Peaks”, la un nivel incipient – pot spune că am rămas și cu această impresie la final.

Când toată viața o ia la vale iar speranța se îneacă treptat în băutură, se pare că nu ai decât trei variante: fie continui prăbușirea, fie încerci să-ți revii întregind cercul de alcoolici anonimi, fie speri că de fapt realitatea ți-a fost cumva răpită de sub picioare. Astfel, comiterea unei crime vine să ofere, paradoxal, un sens nou vieții decăzute. Mai ales dacă te implici cu forța în rezolvarea ei, când toată lumea te dă la o parte și-ți spune să-ți vezi de viața ta patetică. Prima variantă ar fi fost o simplă dramă, a doua probabil o comedie romantică, iar a treia nu poate fi decât “Fata din tren”.

Comandă cartea pe Elefant, aici, sau pe Libris, aici >>

Foto articol: blog.okian.ro
Foto cover: www.impawards.com

# # # # # # # #

Silvia

Silvia este o cititoare si o visatoare, dar suficient de ancorata in realitate cat sa observe frumusetea din jur si sa scrie despre ea. Considera ca orice carte citita ofera o experienta valoroasa, iar imaginatia este un mijloc de transport sigur catre lumile ascunse in carti.

Scrie un comentariu

Alte articole
asemantoare