Împreună creștem cititori: Explorați împreună lumea literară

de / October 3rd, 2016 / 427 vizualizari

În urmă cu nu foarte mulți ani țineam ateliere de lectură cursivă în diverse locații din Timișoara. Era ceva ce îmi plăcea în mod deosebit, citeam împreună o poveste, apoi făceam alte activități educative și creative pe baza lecturii – desenam, coloram, compuneam împreună. În cadrul cluburilor de lectură pe care le-am organizat de-a lungul timpului în grădinițe, școli, biblioteci și librării, am lucrat cu copii de toate vârstele, de la 2 ani la 14 ani. A fost destul de greu, deoarece vârstele erau amestecate, rar aveam 3-4 copii de aceeași vârstă, astfel că mereu trebuia să fiu atentă să îmi adaptez discursul tuturor copiilor, să mă fac înțeleasă, dar și povestea să fie suficient de atractivă pentru toți cei prezenți. Uneori am reușit, alteori am fost trasă de mânecă de cei mai mici că nu mai au răbdare sau de cei mai mari că deja e plictisitor. Întotdeauna însă rezultatul era unul deosebit – atât pentru mine, cât și pentru copii. Dar viața a frânat brusc și și-a desfășurat propriul traiectoriu neașteptat, astfel că (pentru moment!) a trebuit să opresc aceste ateliere de lectură.

Astfel, sugestia de astăzi din campania #impreunacrestemcititori este de explorare împreună a lumii literare.

Cu toate că bibliotecile publice pun la dispoziție o gamă destul de largă de titluri, doar 17% din români vizitează o bibliotecă cel puțin o dată pe lună. Procentul scade dramatic dacă vorbim despre mediul rural, unde nu numai că interesul este mai scăzut, dar și dotarea bibliotecilor este mult mai mică. De aceea, depășiți împreună preconcepțiile și obstacolele și mergeți împreună la bibliotecă de câte ori aveți ocazia.

Totodată, folosiți-vă de oportunitățile puse la dispoziție de librării și participați la ateliere de lectură, cluburi de lectură sau lansări de carte organizate de ei. Încurajați copiii să stea de vorbă cu autorii cărților, să le pună întrebări.

Arătați-le, prin exemplu personal, că lumea literară este fascinantă. Împreună creștem cititori!

Vezi toate ideile aici și lasă-ne comentarii cu ideile tale>>

Preia bannerul campaniei pe blogul tău! Dacă ai nevoie de alte dimensiuni, scrie-ne pe contact@serialreaders.com.

Urmărește și susține campania pe Facebook cu hashtagul #impreunacrestemcititori

Mulțumim!

impreuna crestem cititori

 

Sursă foto

# # # # # #

Patricia Lidia

Inginer, femeie și mamă în viața reală, autor de texte pentru copii și jurnalist cultural neoficial în viața virtuală...

Un comentariu

Comenteaza

Scrie un comentariu

Alte articole
asemantoare