Cum a fost la seria de ateliere “Fii bine cu tine în cuplu!” organizate în Timișoara

de / October 1st, 2016 / 551 vizualizari

Am fost la seria de ateliere “Fii bine cu tine în cuplu!” organizate în Timișoara la Librăria Cărtureşti Mercy de editura Trei și Institutul pentru Studiul și Tratamentul Traumei și cu mâna pe inimă raportez un şoc: chiar nu sunt praf la chestia asta numită “partener în cuplu”.

eu-si-tu

Seria de ateliere a debutat cu workshop-ul “Eu + Tu = Noi?”, moderat de psiholog Oana Bot. Tema, extrem de cuprinzătoare, ne-a adus în vedere diferențele și asemănările dintre partenerii de cuplu, propunând o serie de “teste” (așa cum le-a numit unul dintre participanții la atelier) care să ne ajute să identificăm mecanismele relației noastre de cuplu. Printre altele, am discutat despre ce ne-a atras la început la partener, ce apreciem acum, dar și reciproca, ce credem că l-a atras pe acesta la noi și ce apreciază acum, despre ce ne dorim amândoi, ce temeri avem și, mai ales, ce am realizat împreună și separat. Surprinzător e puțin spus pentru a descrie atelierul. În tumultul zilnic nu avem timp să ne gândim la lucrurile astea sau pur și simplu nu le dăm importanță. Ar fi interesant un exercițiu în oglindă, pentru a avea o părere obiectivă asupra propriei persoane și relații.

noi2

În cadrul celui de-al doilea atelier, “Noi doi şi… separat!”, am discutat, moderați de psiholog Diana Vasile, Președintele Institutului pentru Studiul și Tratamentul Traumei și psihoterapeut, despre nevoi. Nevoi fizice și spirituale, nevoi fundamentale și de siguranța personală, nevoi sociale și de apartenență, nevoi personale și de cuplu. Doamna psiholog ne-a explicat cât de important este să ne identificăm corect nevoile și să le trimitem partenerilor noștri, înainte de a ne sacrifica personalitatea și de a ne declanșa traume emoționale. Totodată, noi avem și nevoi individuale, separate de cuplu, pe care de cele mai multe ori le ignorăm de dragul relației, compromis ce ne aduce prejudicii sufletești pe termen lung. Pe scurt, dacă nevoile “împreună” sunt împlinite, nevoile individuale funcționează excelent.

relatia-de-cuplu-eu
Săptămâna s-a încheiat cu workshop-ul “Cine sunt eu în relația de cuplu?”, susținut de psiholog Dora Chelemen. Atelierul a fost mai liniștit, meditativ, punând accent pe rolurile pe care le jucăm în viața de zi cu zi și în special în cuplu. S-a pus încă o dată accent pe identificarea corectă a nevoilor noastre raportat la partener, dar și la propria persoană, cât și pe dorința noastră de a fi apreciați, respectați, iubiți. Comunicarea verbală și non-verbală poartă un rol hotărâtor în transmiterea nevoilor și răspunsurilor primite la acestea, amploarea acestor momente fiind dată de experiența personală. Concluzia serii a fost că arta de a iubi este ceva ce perfecționezi tot timpul.

După aceste trei zile mă simt mai matură și sunt convinsă că îmi pot identifica singură nevoile individuale pe care trebuie să le satisfac pentru a evita conflictele în cuplu. Și abia aștept să citesc și aprofundez cărțile primite ca recomandare în cele trei seri, cărți despre care vă voi povesti într-un alt articol.

relatia-de-cuplu1

relatia-de-cuplu2

relatia-de-cuplu3

relatia-de-cuplu4

patricia

Foto: arhiva personală

# # # # # # # #

Patricia Lidia

Inginer, femeie și mamă în viața reală, autor de texte pentru copii și jurnalist cultural neoficial în viața virtuală...

Scrie un comentariu

Alte articole
asemantoare